Gazete Vatan Logo

Kanuni’nin mezarı Macaristan’da bulundu!

Kanuni’nin mezarı Macaristan’da bulundu!

Zigetvar seferi sırasında 72 yaşında ölen ve iç organları çıkartılarak Zigetvar önünde gömülen Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın kayıp mezarı bulundu. Yıllardır bir muamma olan mezar yeriyle ilgili en kapsamlı çalışma, 2012’de TİKA (Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı) ve Pecs Üniversitesi arasında başlatıldı ve sonuçları dün kamuoyuna açıklandı.

Veriler örtüştü

Yapılan çalışmalarda tüm bilimsel yöntemler seferber edildi. Türk ve Macar devlet arşivleri, tapu kayıtları, seyyah notlarının yanı sıra Alman, Fransız, Hırvat, Avusturya ve İtalyan arşivleri de tarandı. ‘Türbek’ adı verilen Sultan Süleyman Türbesi ve Osmanlı kasabası, 16’ncı yüzyılda yapılmış mimari çizimi ve son olarak bir hafta önce toprak altında yapılan jeotermal taramada bire bir örtüştü. Yapılan arkeolojik kazı ve bulguların ardından, Türk ve Macar bilim adamlarının deyimiyle, Sultan Süleyman’ın mezarı yüzde 99 oranında bulundu.

‘2012’den beri araştırıyorduk’

TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik de yapılan araştırmalar neticesinde çok önemli bulgulara ulaşıldığını belirterek, “Muhteşem tarihimizin güçlü sultanı Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının defnedildiği türbeyi araştırma çalışmaları 2012’den beri devam ediyordu. Çok ciddi arşiv ve bilimsel araştırmalar neticesinde bugün önemli bulgulara ulaştık. Bu önemli bulguların elde edilmesi konusunda her türlü desteği veren Macar hükümeti ve bilim adamlarına müteşekkir olduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

Basın toplantısında TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Mahmut Çevik bir konuşma yaptı. TİKA açıklamasında, Kanuni’nin türbesinin bölgeye ait eski tarihli belge ve çizimlerden yararlanılarak bulunduğu belirtildi.