Gazete Vatan Logo

Kandil’e ‘kararlı’ ilerleyiş

Irak’ın kuzeyinde 30 kilometre kadar ilerleyen güvenlik güçleri Kandil’e 40 km yaklaştı. Özel birliklerin görev aldığı operasyon için ‘Kararlılık Harekatı’ ifadesi kullanılıyor

Kandil’e  ‘kararlı’  ilerleyiş

Türkiye, 15 Temmuz başarısız darbe girişiminden sonra, Suriye ve Irak sınırlarını güvenlik altına alıp, terör örgütlerinin konuşlandığı alanlara yönelik temizlik harekatına başladı. Önce Fırat Kalkanı Harekatı ile Suriye sınırında DEAŞ ve PKK’nın Suriye’deki kolu YPG-PYD’ye önemli bir darbe vuruldu. Daha sonra ise YPG-PYD’nin Türkiye sınırında hat oluşturmasını engellemek için Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekatı başlatıldı. Suriye’nin güvenliğinin sağlanması için de bir yandan da İdlib’te güvenlik bölgeleri oluşturuldu.

Sırada Irak’ın kuzeyi

Suriye sınırında operasyonlar düzenlenirken Irak’ın kuzeyinin de terörden arındırılması için düğmeye basıldı. Bahar ayalarının gelmesiyle birlikte Irak sınırını geçen güvenlik güçleri PKK’nın merkezi Kandil’e doğru harekete geçti. Düzenlenen harekata ise Bolu Komando Tugayı, Kayseri Komando Tugayı, Jandarma Özel Harekat Birlikleri ile Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı bordo bereliler katıldı. Mart ayında başlayan harekatta, Türkiye sınırına kuş uçuşu yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta olan Kandil için ilk etapta terör örgütünün sınırı geçtiği kritik noktalar ele geçirildi.

Haberin Devamı

PKK’ya geçit yok

Güvenlik uzmanları izlenen stratejiyi ‘teröristlere geçiş yok’ olarak tanımlıyor. Operasyonlar ise adım adım yapılıyor. Özellikle terör örgütünün başta Türkiye olmak üzere bütün hareket alanları baskı altına alınıyor. Komandoların tespit ettiği alanlar savaş uçakları tarafından bombalandıktan sonra bölge teröristlerden temizleniyor. Ardından ise teröristlerin geçişlerini önlemek için kritik noktalara güvenlik üsleri kuruluyor. Kurulan üslere ulaşımın sağlanması için de yeni yollar iş makineleri ile sağlanıyor. Bu yöntem ile üs bölgelerinin Türkiye ile bağlantısı sağlanıyor.

Kararlılık harekatı

Güvenlik uzmanları yapılan harekatı ise diğer harekatlar ile kıyaslayarak şöyle açıklıyorlar: “Fırat Kalkanı Harekatı, askeri literatürde süpürme harekatı olarak tanımlanır. Zeytin Dalı Harekatı ise çevirme harekatıydı. İdlib’teki görev ise güvenli bölgelerin oluşturulması için üslerin kurulmasıydı. Kandil’e doğru ilerleyen birliklerin ilerleyişine ise ‘Kararlılık Harekatı’ denir.” Güvenlik birimlerinin yürüttüğü bu harekat kapsamında şimdiye kadar terör örgütünün en önemli üslenme yerlerinden biri olan Hakurk alanında TSK güvenliği sağladı. Buralarda özellikle Bermize, Sidekan, Kalereş ele geçirildi. Bölge halkıyla da iletişim kurularak onların ihtiyaçları sağlandır. İftar programları düzenlenerek harekatın amacı yerel halka da anlatılıyor.

Haberin Devamı

Hedef Barazgi Vadisi

Irak’ın kuzeyine yapılan harekatta kritik bir noktaya gelindi ve PKK’nın özellikle Kandil’den sonra hem Türkiye hem de Suriye tarafına geçişlerde kullandığı Barazgi Vadisi’ne sıra geldi. Güvenlik birimleri Barazgi Vadisi’ni Kandile’ açılan bir kapı olarak değerlendiriyor. Burada yapılacak operasyonlardan ve kritik noktalara kurulacak üsler ile bölgenin kontrol edilmesi hedefleniyor. Barazgi Vadisi’nin PKK’dan temizlenmesinden sonra Kandil’e giden yolda önemli bir mesafe alınacağına dikkat çekiyorlar. n

Haberin Devamı