Gazete Vatan Logo

Kandil açıkhava hapishanesi olacak

Kuzey Irak’a operasyon başlatan Mehmetçik, adım adım Kandil’e ilerliyor. Operasyonun biraz zaman alacağına dikkat çeken uzmanlar, ilk olarak Kandil’e giriş ve çıkışı sağlayan her noktanın kapatılacağını, ardından İHA’lar tarafından bölgenin 24 saat gözleneceğini, hareket görüldüğü anda da vurulacağını söylüyor

Kandil  açıkhava hapishanesi olacak

Türkiye, Kandil operasyonu için 27 Kasım 2017 tarihinde düğmeye bastı. PKK’nın kalbine yapılacak operasyonun kararı Milli Güvenlik Kurulu’nda alındıktan sonra Irak Merkez Hükümeti ile bağlantıya geçildi. 7 Ocak 2018 tarihinde ise Başbakan Binali Yıldırım’ın Bağdat ziyareti sırasında konu masaya yatırıldı. Yapılan uzlaşmanın ardından İran ile de bağlantıya geçildi. Çünkü Kandil Dağı’nın bir bölümü İran sınırları içinde bulunuyor ve terör örgütünün liderleri Kandil’e baskı yapıldığında kaçış yeri olarak İran’ın kullanıyor. Bunun önüne geçilmesi için de diplomasi başlatıldı.

Diplomasi trafiği

Irak ve İran ile yapılan diplomasi trafiğinde önce Irak ile anlaşıldı. İran ile kesin bir anlaşmaya varılmasa bile son dönemde Kandil Dağı eteklerindeki köyleri boşaltarak operasyona destek vereceğinin sinyalini verdi. Diplomaside alınan mesafeden sonra askeri hareketlilik ise mart ayında başladı. Yüksekova 3. Sınır Tümen Komutanlığı’na bağlı komandolar ile Hakkâri Dağ ve Komando Tugayı birliklerinin ağırlıklı olarak yürüttüğü operasyonda önce Hakkari’ye bağlı Derecik bölgesinden Irak’ın kuzeyine sızma gerçekleştirildi. Sonra adım adım Kandil’e doğru ilerlemeye başladı. Önce teröristlerin Türkiye’ye sızma noktaları ele geçirildi ve terörden arındırıldı.

Haberin Devamı

Ablukaya alınacak

Güvenlik güçleri Kandil’e düzenlenecek operasyonun uzun soluklu olacağını ve burada savaş uçaklarının önem kazanacağına dikkat çekiyor. Zeytin Dalı Harekatı gibi çok büyük hava akınlarının düzenleneceğine, ancak kara harekatının başlangıcının zaman alabileceğine dikkat çeken güvenlik kaynakları; öncelikli olarak Kandil’e giriş ve çıkışı sağlayan her noktanın kapatılacağını, ardından İHA’lar tarafından Kandil’in 24 saat gözleneceğini, hareket görüldüğü anda havadan müdahale edileceğini; SİHA ya da savaş uçakları ile Kandil’in vurulacağını söylüyor. Uzmanlara göre Kandil’e giriş ve çıkışlar kapatılacağı ve sürekli havadan gözlemleneceği için operasyon süreci boyunca terör yuvası, açık hava hapishanesi gibi olacak. İHA’lar ile tespit edilen bütün hedefler havadan imha edilecek. Bütün mevziler yumuşatıldıktan sonra kara harekatı başlayacak. Kara harekatında ise arama ve tarama faaliyetleri çok kapsamlı olacak. Çünkü PKK yıllardır bu bölgede hazırlıklar yaptı.

Haberin Devamı

PKK Kandil’i boşaltmadı
BBC Türkçe’nin telefonla sorularını yanıtlayan KCK’nın Kandil’deki sözcülerinden Serhat Varto, bölgeyi boşalttıkları iddialarını yalanladı. KCK, Şengal’deki birliklerini çektiklerinin de Mart ayında duyurmuştu. Varto, “(Kandil’in boşaltıldığı iddiaları) doğru değil. Güçlerimizin herhangi bir yere gitmesi söz konusu değil. Bütün güçlerimiz bulundukları alanda aktif savunma pozisyonundadırlar” dedi.
ABD’den yeşil ışık
DEAŞ’a karşı yürütülen Doğal Kararlılık Operasyonu sözcülerinden Albay Thomas Veale, Irak içerisinde Türkiye’nin Bağdat ile koordinasyon halinde bir operasyon yapmasının endişe yaratmayacağını söyledi. Bağdat’tan video konferans yoluyla Pentagon muhabirlerine brifing veren Veale, bir gazetecinin, “Türkiye’nin Irak’taki varlığını artırma planlarına” yönelik sorusunu yanıtladı. Veale, “Irak’ta herhangi bir ülkenin operasyonları, Irak’ın egemen hükümetinin izniyle ve yakın koordinasyonuyla olur. (Irak) Başbakan İbadi de bunu defalarca ortaya koydu” dedi. Veale, aynı gazetecinin, “Irak’taki Türk güçlerinin genişlemesi sizce koalisyonun DEAŞ’a karşı çabalarını etkilemeyecek mi?” sorusunu, “Spekülasyon yapamam. Ama etkileyeceğini sanmıyorum” diye yanıtladı.
3 ayda 30 kilometre
Mart ayında düğmeye basılan operasyon kapsamında komandolar, 3 ayda yaklaşık 25-30 kilometre ilerledi. Terör örgütünün en önemli üslenme yerlerinden biri olan Hakurk alanında TSK güvenliği sağladı. Buralarda özellikle Bermize, Sidekan, Kalereş ele geçirildi. Terör örgütünün buralarda kurduğu toplam 16 kamp yerle bir edildi. Bölgeye tekrar PKK’nın gelmemesi, Türkiye ile bağlantılarının kesilmesi için de 11 üs bölgesi kuruldu. Bu bölgeleri Türkiye ile bağlantısının sağlanması için de yollar yapıldı. 3 aylık çalışmadan sonra ise sıra Kandil’e açılan kapı olarak adlandırılan Barazgi Vadisi’ne geldi. Güvenlik birimleri Barazgi Vadisi’ni PKK’dan temizlenmesinden sonra Kandil’e giden yolda önemli bir mesafe alınacağına dikkat çekiyorlar. Barazgi Vadisi’nin PKK’dan arındırılmasından sonra ise sıra Kandil’e gelecek.

Haberin Devamı