Gazete Vatan Logo

Kanala ne Katar’sınız?

Katar’da düzenlenen Expo Turkey by Qatar’da Kanal İstanbul heyecanı yaşandı. Emlak Konut GYO, Katarlı gayrimenkul şirketleriyle Kanal İstanbul’un çevresindeki 4.6 milyon metrekarelik arsa portföyünü nasıl değerlendireceklerini görüştü.

Kanala ne Katar’sınız?

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) ana partnerliğini üstlendiği, Medya City tarafından organize edilen ve 112 Türk firmasının katıldığı 2. Expo Turkey by Qatar, Katar’ın başkenti Doha’da başladı. Fuarda, önemli iş birlikleri için temeller atılırken, resmi güzergahı haftabaşında açıklanan Kanal İstanbul’un heyecanı yaşandı.

Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Yetim, fuarda Türkiye’deki gayrimenkul yatırım imkanlarını anlattıklarını belirterek, Emlak Konut olarak yaklaşık 10 milyarlık yatırım projesi ile fuarda yerlerini aldıklarını söyledi. Özellikle Kanal İstanbul projesinin büyük bir heyecan oluşturduğunu ifade eden Yetim, “Katar’ın Emlak Konut ölçeğindeki şirketi ile görüşmeler yaptık. Projelerimizle yakından ilgililer. Kendilerini Türkiye’ye davet ettik. Bir çalışma grubu oluşturup birlikte neler yapabileceğimize bakmak istiyoruz. Kanal İstanbul civarındaki arsalarımızla ilgili bir bilgi paylaşımında bulunduk” diye konuştu.

4.6 milyon m2 arsa

Yetim’in verdiği bilgilere göre Emlak Konut’un Kanal İstanbul güzergahı üstünde Arnavutköy-Dursunköy’de 3.6 milyon metrekare, Küçükçekmece’deki Bizim Mahalle projesinin ihale edilmemiş 450 bin metrekarelik bölümü ile Başakşehir-Hoşdere’deki 340 bin metrekarelik alan ve Başakşehir-İkitelli-Ayazma-Kayabaşı bölgesinde 240 bin metrekarelik arsaları yer alıyor. Yetim, “Toplamda 4.6 milyon metrekareye tekabül eden bu arsalar üzerinde neler yapabileceğimizi görüşeceğiz. Bilindiği üzere Emlak Konut kendi arsaları üzerinde hasılat paylaşımı modeli ile çalışıyor. Bu şekilde nasıl projeler geliştirebiliriz karşılıklı görüşüp değerlendirmelerde bulunacağız” diye konuştu. Yetim, mütekabiliyet gerekmeksizin yabancı yatırımcıların gayrimenkul yatırımı yapmasının önünü açan yasaları, devlet teşvikleriyle hazırlanan KDV indirimlerini ve yabancı yatırımcıya vatandaşlık yolunun açılması gibi hayata geçen devlet destekli düzenlemeleri de anlattıklarını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

60 milyon $’lık anlaşma imzalandı

Fuarın ilk gününde 1.600’den fazla iş görüşmesi gerçekleştirilirken, 60 milyon dolarlık ihracat anlaşmasına imza atıldı. Başta gayrimenkul olmak üzere inşaat, mobilya, makine, yapı malzemeleri, lojistik, bilgi teknolojileri, gıda ve sağlık turizmi sektörlerinin öncü şirketlerinin yer aldığı fuara Emlak Konut GYO, Çaykur, Tekfen, Artaş İnşaat, Teknik Yapı, Sinpaş, Türksat, Katmerciler,
Çilek Mobilya gibi 112 Türk şirketi katılıyor.
Ayrıcalık tanıyacaklar
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türk şirketlerinin Katar’a adeta çıkarma yaptığını belirterek, bu ülkede Türk şirketlerine ve ürünlerine hem ayrıcalık hem de ilgi olduğunu söyledi. Katar’a uygulanan ambargo sonrası Türkiye’nin bu ülkenin yanında olduğunu anlatan Tüfenkci, 2017’de iki ülke arasındaki ticaret hacminin
900 milyon dolara ulaştığını, bu rakamın daha da yukarılara çıkacağını vurguladı. Tüfenkci, Katar’da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası için Türk şirketlerin herhangi bir proje üstlenip üstlenmeyeceğinin sorulması üzerine “Türk şirketlere öncelik tanıyacaklarını ifade ettiler. Doğuş, TAV, Tekfen gibi firmalarımız görüşüyor ve önemli projeler gerçekleştiriyor. Türk firmaları yaklaşık 14.5 milyar dolarlık proje gerçekleştiriyorlar. Bu daha da artacak” diye konuştu.

Haberin Devamı