Gazete Vatan Logo

Kamulaştırma yeniden gündemde

Rusya’da kriz oligarkların 12 yıllık saltanatını bitiriyor


Dış borcu son üç yılda üçe katlanarak 110 milyar dolara ulaşan dev Rus şirketleri, Kremlin’in önünde 78 milyar dolarlık paketten kredi kullanmak için sıraya girdi. Kriz Rus oligarkların özelleştirmeden aldığı şirketlerin 12 yıl sonra yeniden kamulaşması ihtimalini ortaya çıkardı

Rus oligarklar krizde Kremlin’den 78 milyar dolarlık kredi alabilmek için sıraya girerken, bu durum Başbakan Vladimir Putin’e ülkenin en büyük şirketlerinin üzerindeki kontrolünü artırma imkanı verdi. Rus şirketlerin gelecek yıla kadar ödemesi gereken 110 milyar dolarlık dış borcu bulunuyor. Bu rakam Brezilya, Hindistan ve Çin’in iki katına ulaşıyor. İşte bu özel sektör dış borcu, 12 yıl önce özelleşen Rus dev şirketleri için yeniden devletleşme ihtimalini masaya getiriyor.

Rusya’daki şirketler emtia fiyatlarınındaki keskin düşüş ve Ruble’nin 1998 krizinden beri yaşadığı en büyük değer kaybı nedeniyle zor günler geçiriyor. Son üç yılda dış borcunu üçe katlayan Rus özel sektörü şimdi yardım almak için Kremlin’in kapısını çalıyor. Milyarder Roman Abramovich, Oleg Deripaska, petrol borularını üreticisi OAO’nun sahibi Dmitry Pumpyansky, OAO Severstal’ın sahibi Alexei Mordashov ve AFK Sistema’nın sahibi Vladimir Yevtushenkov bu oligarklar arasında yer alıyor.

Kısa bir süre önce Rus milyarder Alexander Lebedev, “Bazıları kesinlikle varlıklarını kaybedecek, ya diğer yatırımcılar ya da devlet alacak. Çok fazla borçlanıyorlar ve şirketlerinin satışları da sürekli düşüyor” dedi. Bu açıklamadan birkaç gün sonra Deutsche Bank AG, Lebedev’in şirketi Moskova merkezli ZAO National Reserve’in ülkenin ulusal havayolu şirketi OAO Aeroflot’taki yüzde 29 hissesinden yüzde 3’lük bölümünü teminat göstererek aldığı kredinin erken ödemesini talep etti.


Rusya 3 krizi birlikte yaşıyor

* Gürcistan krizi, petrol fiyatlarının düşüşü ve Büyük Buhran’dan beri yaşanan en büyük finansal kriz BNP Paribas’ın yaptığı tahmine göre, Rusya’dan Ağustos’tan bugüne kadar 211 milyar dolarlık yatırımın kaçmasına neden oldu.

* Rus Merkez Bankası yabancı döviz rezervlerinin yüzde 27’si olan 162.7 milyar doları rubleyi tutabilmek için kullandı.

* Barclays Capital’e göre, Rusya ekonomisi önümüzdeki yıl resesyona girecek. 7 yılda ortalama yüzde 7 büyüyen Rusya ekonomisinin, düşen petrol fiyatları nedeniyle cari işlemler fazlasının 91.2 milyar dolara gerilemesinin etkisiyle bundan sonra küçülmesi bekleniyor.

* Ülkenin sanayi üretimi geçtiğimiz yıl son 10 yılın en düşük seviyesine indi. S&P Rusya’nın uzun vadeli borç raiting’ini son 9 yıldır ilk kez düşürdü.

Ruble’deki kan kaybı durmuyor

Rus para birimi Ruble, dört gün içinde üçüncü kez değer kaybetti. Ruble, yabancı para birimleri sepeti karşısında yüzde 1.5 oranında değer kaybetti.

Ruble’nin, dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 30’a, euro karşısında ise yüzde 40’a ulaştı. Petrol fiyatlarındaki gerileme nedeniyle Rusya Merkez Bankası, Ruble’nin düşüşüne izin veriyor. Goldman Sachs’a göre önümüzdeki yıl içinde Ruble yüzde 25 değer kaybedecek. Rusya 2011 yılında dalgalı kur sistemine geçmeyi hedefliyor.

Bu arada Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Dmitry Pankin, petrol fiyatının uzun süreli olarak 30 dolar/varil seviyesini altına inmesi halinde borç stratejisini gözden geçirebileceklerini söyledi. Şu an için Rusya’nın borç stratejisinde dış borçlanma yapılmasının yer almadığını belirten Pankin, petrol fiyatlarının 30 dolar seviyesinin altına inmesi halinde bu stratejisiyi gözden geçirme seçeneğini dışlamadıklarını ifade etti.

Haberin Devamı