Gazete Vatan Logo

Kaldırım tartışması

Kimsenin ‘Evimin önüne park etme’ deme hakkı yok

26 yaşındaki Özer Çiğdem komşusunun evinin önüne aracını park ettiği için öldürüldü. Ancak yaşanan acı olay akıllara bir soruyu getirdi. Vatandaşın ‘Evimin önüne park edemezsin’ deme hakkı var mı? Sorunun yanıtı ise, “Sokaklar belediyelere aittir. Vatandaş evinin önünü engelleyemez”

İstanbul Esenyurt’ta önceki gün park etme tartışması bir kişinin ölümüyle kana bulandı. Evinin önüne park edilmesine izin vermeyip 26 yaşındaki Özer Çiğdem’i öldüren Mehmet Gündoğdu’nun kanlı eylemi akıllara bir soruyu getirdi. Vatandaş evinin önündeki kaldırım ya da yoldan sorumulu mudur? Emekli Emniyet Müdürü Polis Başmüfettişi Cemil Çomoğlu “Evinizin önünü sahiplenip, bariyer koyamazısnız. Kanuna göre kaldırım ve yollar yerel yönetimlere aittir” dedi.

Emekli Emniyet Müdürü Polis Başmüfettişi Cemil Çomoğlu

“Vatandaş kapı önündeki kaldırıma karışamaz”


“Karayolları trafik kanuna göre kaldırımlar, yollar kamuya yani yerel yönetimlere aittir. Yaya ve araç trafiğini düzenleme ve yaya kaldırımları hususu emniyetin ve belediyelerin sorumluluğundadır. Vatandaş tarafından bu yolların veya kaldırımların üzerine engel konması polisin denetimine tabiidir. Polis “Burası bana ait. Siz buraya bariyer ya da başka bir engel koyamazsınız” der. Bu yolların kullanımı şahsa münhasır değildir, umuma aittir. Ancak nezaketen rica üzerine aracınızı başka bir yere park edebilirsiniz. Bunun dışında çok katı bir şekilde kaldırımı ya da evinizin önündeki yolu istediğiniz gibi sahiplenemezsiniz. Sokak aralarına trafik zabıtası bakar, eğer trakik zabıtası yok ise polis ya da jandarma denetler. Trafik polisi güvenlik bakımından sokak arasındaki yollara da müdahele eder.”

Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş

“Yerel yönetimlerin denetimsizliği söz konusu”


“Yaya kaldırımları ve sokak yollarının bakımı, onarımı, korunması ve tasavvur hakkı yerel yönetimin elindedir. Bu tip park yeri ya da yol sebepli vatandaş kavgalarının sebebi aslında belediyelerin asli görevi olan otoparkları bulundukları alanda yapmamalarıdır. Belediyeler binaların altında alanlarına göre otopark yapımı zorunlu olmasına rağmen bu görevini yerine getirmiyor. Yerel yönetimler bu sorumluluklarını yapmadıkları için vatandaş arasında ciddi anlaşmazlıklar çıkıyor. Burada asli kusuru olan belediyelerdir. Her binanın altında otopark yönetmeliğine göre belirlenen mesafede otopark olması gerekiyor. Ancak bunlara rağmen vatandaşın evinin önüne park yapılmaması ya da yolunun kapanmaması için bariyer koyması, park edilmez levhası yerleştirmesi de yasal değil. Vatandaşın bu keyfiliğine karşı herhangi bir denetimde bulunmuyor.”

Haberin Devamı