Gazete Vatan Logo

Kahreden rapor

13 askerin şehit edilmesinde herkes kusurlu

Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde önce 13 askerin şehit edildiği, 7 askeri yaralandığı saldırıyla ilgili bilirkişi raporunda erden, tabur komutanına kadar tüm personelin hatalı olduğu belirtildi.

Silvan ‘da 14 Temmuz 2011 günü PKK saldırısınnda 13 askerin şehit edildiği, 7 askerin yaralanmasıyla ilgili Silvan 4. Taktik Jandarma Alay Komutanı Albay M.M.T., 4. Taktik Jandarma Tabur Komutanı Binbaşı M.Ş., 1. Bölük Komutanı Üsteğmen M.E.K. ve 2. Bölük Komutanı Üsteğmen N.E.’nin yargılanmalarına, Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmada Jandarma Kurmay Albay Mehmet Yılmaz, Jandarma Albay Yusuf Altunbulak ve Emekli Jandarma Albay Murat Başer’in hazırladıkları 17 sayfalık bilirkişi raporu okundu. Çarpıcı saptamalara yer verilen raporda özetle şu bilgiler verildi:
- YER UYGUN DEĞİL: Birliklerin üs olarak seçtiği bölge çatışma sırasında savunma için uygun değildi. Tabur Komutanı, bölük komutanlarının erlerin yorgun olduğunu belirterek yaptığı ’Burada kalalım’ teklifini arazi yapısını, bitki örtüsünü incelenmeden kabul etmiş, komutanlık bilgi ve tecrübesini kullanmamıştır.
- DEŞİFRE OLDULAR: Seçilen üs bölgesi taktik açıdan da uygun değildi. Tabur personelinin kurallara uymadığı, disiplin ve lider zaafiyeti bulunması nedeniyle gizlilik kuralının ihlal edildiği, birliğin yerinin kolayca deşifre olduğu, komutanlarınca nezaret ve kontrol görevinin aksatıldığı değerlendirilmiştir.
- FARK ETMEDİLER: Mevzilerdeki personel, uyarılara rağmen gerekli hassasiyeti göstermediği için teröristler el bombası mesafesine gelene kadar görülmedi. Etkili gözetleme yapılmadığı anlaşılmıştır. Erken ikaz sistemleri tesis edilmemiş, birliğin gözetleyemediği alanların kontrolü sağlanamamış, teröristlerin 15-20 metreden el bombası atacak mesafeye yaklaşmasına izin verilmiştir.
n UYANDIRMAMIŞLAR: Telsiz dinleme ve kestirme yapılmış, elde edilen bilgiler arazideki birliklere iletilmiştir. Tabur yakın bir yerde teröristlerin bulunduğu ve eylem yapacakları yönünde ikaz edilmiştir. Teröristlerin geçmişte çoğunlukla akşam saatlerine yakın eylem yapmış olmaları, birlik komutanlarını yanlış değerlendirmeye yönlendirmiştir. İkazlara rağmen üs bölgesindeki tertiplenmede değişiklik yapılmamış, istirahat eden unsurlar uyandırılmamış, teröristlerin olası saldırısına karşı tedbir geliştirilmemiştir.
- İRTİBAT ZAYIF: Sıcak temas çıkmasından 21 dakika sonra üst komutanlıklara durum bilgisi verilmiş. Bu durum etkin bir irtibat sistemi kurulamadığını, bilgilerin zamanında üst birliğe ulaştırılamadığını, sevk ve idarede zaafiyet yaşandığını göstermektedir.
Komutanlar asli kusurlu
Raporda sanıkların hataları da tek tek sıralandı:
- Şüpheli Albay M.M.T: Sevk ve idarede sisteme uygun hareket etmedi. Ast birliklerin durumuna ilişkin bilgileri üst komutanlıklara ulaştıramadı. Asli kusurludur.
- Binbaşı M.Ş.: Birliğini planda emredilen bölgeye götüremedi. Kendisine verilen emrin yerine getirilemediğini emri veren komutana iletmedi. Üs bölgesi seçimi esnasında taktik mülahazalara dikkat etmedi. Üs bölgelerinde alınması gereken tedbirlerin uygulanmasını sağlayamadı. Teröristlerin saldırı yapabileceği emareleri ortaya çıkmasına rağmen personelin ikaz edilmesi dışında mevcut tertiplenme ve emniyet tedbirlerinde değişiklik yaptırmadı. Nezaret ve kontrol görevini yeterince yapmadı. Temasla ilgili üst komutanlığa zamanında bilgi vermedi
- Asteğmenler M.E.K. ve N.E.: Birlikleri planda belirtilen bölgeye götüremediler. Erken uyarı sistemi gibi tedbirler alınmasını sağlayamadılar. Ateş ve el bombası atışlarının etkisini azaltacak şekilde birliklerini arazide tertiplendiremediler. Nezaret ve kontrol görevini yeterince yapmadılar.

Haberin Devamı