Gazete Vatan Logo

Kadıralak Yaylası yargıda

Uluslararası Bern Sözleşmesi gereği korunan ince uzun yapraklı Mavi yıldız çiçeğinin yetiştiği Kadıralak Yaylası’nın SİT alanından çıkarılması kararının iptali için dava açıldı.

Kadıralak Yaylası yargıda

Trabzon’un Tonya ilçesinde her yıl nisan ayında açan ve Uluslararası Bern Sözleşmesi gereği korunan ince uzun yapraklı Mavi yıldız çiçeğinin yetiştiği Kadıralak Yaylası’nın 3’üncü derece doğal SİT alanı olan statüsü Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım alanı olarak değiştirildi. Yeni statünün risk oluşturacağını öne süren bölge halkı ve çevreciler, Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından verilen bu kararın iptali istemiyle Trabzon İdare Mahkemesine dava açtı. Çevreciler adına davayı üstlenen avukat Ozan Karagöz, “Bu değişikliğin dayanağı, 2012 yılında yapılan mevzuat değişikliği. Bakanlık bir, iki, üç olarak sıralanan koruma alanlarına yeni kavramlar getirdi. Yeni bir yönetmelik hazırladı. Buna göre kesin korunacak alan, nitelikli koruma alanı ve sürdürülebilir koruma ve kullanım alanı kavramları getirildi. Bu kavram değişikliği aldatması ile Kadıralak yaylasında sürdürülebilir koruma alanı olarak belirlenen alanlarda düşük yoğunlukta konut ve turizm yapışlaşmasına imkan tanındı. Bunun anlamı yaylada villa kentler kurulabilecek, betondan çok katlı oteller yapılabilecek. Belki mümkün olmayacak ama mevzuat gereği yaylada maden ocağı açılabilir, bir atık tesiste yapılabilir. Yakın 5 yılda yaylayı bekleyen tehlike orada villa kentler ve betondan turizm işletmeleri ile yapılaşma olacak” dedi.

Haberin Devamı

Trabzon’un Tonya İlçesi’ne 9 kilometre uzaklıkta bin 300 metre yüksekliğindeki Kadıralak Yaylası, her yıl nisan ayında açan Mavi yıldız çiçekleri ile maviye bürünüyor.