Gazete Vatan Logo

Kadir Gecesi!

Tüm günahların affedildiği ve tüm isteklerin kabul edildiği, bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi, bu gece... Kutlu olsun!

Kadir Gecesi!

Ramazan ayının son günlerini yaşayan tüm Müslümanların heyecanla beklediği bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi, pazarı pazartesiye bağlayan bu gece idrak edilecek, kutlu olsun...

Peygamberimiz ne diyor?

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu kutsal geceyle ilgili, “Kim faziletine inanarak ve mükâfâtını sadece Allah’tan ümit ederek Kadir Gecesi’ni ihyâ ederse geçmiş günahları bağışlanır.” (Hadîs-i Şerîf, Müttefekun aleyh)

Kadir Gecesi, İslam dinine göre, Kur’an-ı Kerim’in Allah tarafından Cebrail aracılığıyla ve vahiy yoluyla İslam Peygamberi Hz.Muhammed’e (s.a.v) gönderilmeye başlandığı gecedir.

Kur’an’ın 97’nci sûresi olan beş ayette, Kadir Gecesi’nden bahsedildiği için bu sureye Kadir Suresi denmiştir. Kadir, ‘azamet’ ve ‘şeref’ demektir. Yüce Yaradan, Kur’an’ı Kadir gecesinde indirdiğini ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğunu bildirmiştir. Bakara suresinin 185. ayetinde de Kur’an’ın Ramazan ayında indirildiği beyan edildiği için Kadir Gecesi’nin Ramazan ayında bulunduğu net olarak anlaşılmaktadır.

Haberin Devamı

Kur’an’da Kadir Suresi

Kur’an’da Kadir Gecesi’nden Kadir Suresi’nde bahsedilmiştir: 1. Şüphesiz ki biz Kur’ân’ı kadir gecesinde indirdik. 2. Kadir gecesi nedir, nereden bileceksin? 3. Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. 4. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için inerler de inerler. 5. O gece, tanyeri ağarıncaya kadar esenlik doludur.

Kadir Gecesi’nde nasıl ibadet edilir?
- Kur’ân’ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur’ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
- Kadir Gecesi namazı kılınmalı ve üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar. Süfyan-i Sevri: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur’an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).
- Peygamber Efendimiz’e (sas) salât’ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
- Mü’minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
- Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
- Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.
Kadir Gecesi namazı nasıl kılınır?
Kadir Gecesi namazı yatsı namazından sonra vitir vacibin peşinden kılınır. Kadir gecesi namazının vakti, yatsı namazından sonra başlar ve tan yeri ağarıncaya kadar yani imsak kesilinceye kadar devam eder. Kadir Gecesi namazını yatsının peşine kılamayanlar sahurda da kılabilir. Kadir Gecesi namazına başlamadan önce “Ya Rabbi! Bu gece hürmetine, Efendimiz hürmetine, Rahmet-i ilahin hürmetine, benim tevbelerimi kabul eyle... Aff-ı ilahiyene, feyz-i ilahiyene mazhar eylediğin zümreye (topluluğa) ilhak eyle... Allahu Ekber..” denilerek niyet edilir. Kadir namazı kılınırken iki rekatta bir Tahiyata oturulur. Selamdan sonra 11 defa “Allah-u Ekber, Alah-u Ekber, Lailahe illlahu valahu ekber Allah-u Ekber velillahi hamd” denir. Ardından 100 defa İşrah Suresi ve 100 defa Kadir Suresi okunur. Eğer mümkünse, Kadir Gecesi’nde Tesbih Namazı’nın da kılınması tavsiye edilmektedir.
Bu gece tövbe edelim
DİYANET İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ordu’da verdiği Kadir Gecesi mesajında şunları söyledi: Pazarı Pazartesiye bağlayan bu gece, Yüce Kitabımız Kur’an’ın nazil olmaya başladığı mübarek Kadir Gecesi’ni idrak edeceğiz inşallah. Bin aydan daha hayırlı olan bu geceyi bir fırsat olarak değerlendirelim. Günahlarımıza tövbe ederek hayatımızı gözden geçirelim, muhasebemizi yeniden yapalım. Bu vesileyle Kadir Gecenizi şimdiden tebrik ediyor ülkemiz, milletimiz ve bütün İslam âlemi için hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. Bütün milletimizin birlik, beraberlik, muhabbet ve yardımlaşma içerisinde Kadir Gecesi’ni idrak edip Ramazan Bayramı’na ulaşmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.

Haberin Devamı