Gazete Vatan Logo

Kadınlar lider yaptı 50 ülke onu istedi!

Demir Sabancı’nın şirketi Gratis, 2009’da girdiği pazarda 232 mağaza ile lider oldu. Gratis CEO’su Bahadır Özbek, “Avrupa, Sri Lanka, Ekvator’dan talep var ama düşünmüyoruz” dedi.

Kişisel bakım marketi Gratis, 2009’da girdiği pazarda bugün 232 mağaza ile lider olurken Avrupa’dan Sri Lanka’ya birçok ülkenin de kapısını çaldığı bir marka haline geldi. Franchise vermeyen, mağazalarında çalışan 1.450 kişinin tamamen kadın olduğu Gratis’e 50’den fazla ülkeden “İsim hakkı verin, mağaza açalım” başvurusu yapıldı. Türkiye’den de binlerle ifade edilecek talep aldıklarını söyleyen Gratis’in CEO’su Bahadır Özbek, bu yılı 300’ün üzerinde mağaza ile kapatacaklarını belirtti.

Yıl sonu 300’ü geçecek

Daha gidecek yolumuz var. Markamızın büyümesi sadece Türkiye’de değil, dünya çapında da ilgi çekiyor. Avrupa’nın tamamından, Sri Lanka, Tunus, Ekvator gibi ülkelerden yoğun talep alıyoruz. Ama bizim şu anda franchise verme düşüncemiz yok. Önce Türkiye’de köklerimizi salmak, tamamen yerleşmek istiyoruz. Bizim ilk hedefimiz, jevimizdeki büyümeyi sürdürmek. Ancak önümüzdeki 3 yıldan sonra mutlaka yurt dışı fırsatını da değerlendireceğiz” dedi.

43 ilde mağazaları olduğunu kaydeden Özbek, önümüzdeki dönemde ilçe, yazlık belde ve cadde mağazalarıyla büyümeyi hedeflediklerini anlattı. Özbek, “Bazı yerlerde birkaç mağaza birden açacağız. Farklı lokasyonlarda olacağız. Hillside Beach Club’da mağazamız var, Büyükada’da açmaya hazırlanıyoruz örneğin... Tren garları, havaalanları kısacası tüketiciye dokunduğumuz her noktaya gideceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Özel kariyer planı var

Müşterilerine olduğu kadar çalışanlarına da değer verdiklerini anlatan Bahadır Özbek, mağazalarında çalışan 1.450 kişinin tamamının kadın olduğunu söyledi. Özbek, sözlerine şöyle devam etti: “Çalışanlarımıza özel kariyer planlaması yapıyoruz. Örneğin mağazamızda çalışan bir satış danışmanı, 2 yıllık bir kariyer planlaması sonunda mağaza müdürü, 3.5 yıllık bir kariyer planlaması sonunda bölge müdürü pozisyonuna yükselebiliyor. Şu anda görev yapan 17 bölge müdürümüzden 11’i satış danışmanı, mağaza müdür yardımcısı veya mağaza müdürü olarak işe başlayarak bu pozisyona geldi.”

Ayda 1.8 milyon adet fiş kesiliyor

Mağazalarında 700’e yakın marka ve 10 binden fazla ürünü sattıklarını anlatan Bahadır Özbek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizi sektörde farklı kılan en önemli unsurlardan biri, dünyaca ünlü markaları ürün gamımıza eklemek oldu. Şu an toplamda 109 marka ve 3 bine yakın ürünü Gratis’e özel markalar oluşturuyor ve bu ürünler sadece Gratis’te satılıyor. Bu noktada kaliteli ürünü en iyi fiyat ile sunma ilkemiz ile hareket ediyoruz. ABD menşeili The Balm renkli kozmetik markasının çoğu ürününde ABD ile Türkiye fiyatları aynı seviyede. Aynı durum Danimarka menşeili Gosh renkli kozmetik markası için de geçerli. Avrupa ve Türkiye’de aynı fiyat seviyesinde satılıyor. Himalaya diye bir marka getirdik, o kadar biliniyormuş ki ürünler 2 ayda tükendi... Mağazalarımızda aylık ortalama 1.8 milyon fiş kesiyoruz. En çok maskara satıyoruz.”

Haberin Devamı

1 yılda 1.5 milyon Gratis kart sayısına ulaştıklarını da belirten Özbek, bu kartların hepsinin aktif olduğunu vurguladı. Özbek, “Kampanyalarımızla fark yaratıyoruz. Örneğin Kadınlar Günü’nde 200 milyon puan dağıttık, bu da 1.5-2 milyon TL’ye denk geliyor” dedi.

Haberin Devamı

Vergi ve kurlar fiyata yansıyacak

BAHADIR Özbek, bazı ürünlere uygulanan vergilerin ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların fiyatlar üzerinde baskı yarattığını belirtti. Özbek, şöyle konuştu: “Örneğin bir gecede törpü, tırnak makası gibi ürünlere yüzde 20 vergi geldi. Sattığımız ürünlerin çoğu ithal, işin buraya kadar inmesine şaşırdım ama vergi artışlarına şaşırmıyorum. Çünkü devlet her noktada ithalatı azaltmaya çalışıyor. Kaçınılmaz olarak fiyatlar da artıyor. Döviz kurları da fiyatı doğrudan etkiliyor. Bugün değilse bile önümüzdeki dönemde fiyatlar belli oranlarda artacak.”

Özbek, dövizle kiraların esnetilmesi konusunda ise çok başarılı olamadıklarını, birçok AVM ve mülk sahibinin bu konuda uzlaşmaya yanaşmadığını vurguladı.

Doğurup geliyorlar!

Mağaza çalışanlarının yaş ortalamasının 26 olduğunu da anlatan Bahadır Özbek, şöyle konuştu: “Hamilelik izinlerinin ardından işlerine geri dönüş yapan mağaza çalışan oranımız yüzde 70 civarındadır. 6’ncı ayını dolduran çalışanlarımıza özel sağlık sigortası gibi ek haklar da veriyoruz. Tüm mağaza çalışanlarına 1 gün doğum günü izni veriyoruz.”

Haberin Devamı