Gazete Vatan Logo

Kadına şiddete karşı tarihi imza!

Türkiye, kadına karşı şiddeti önleme sözleşmesini imzalayan ilk ülke oldu

Kadına şiddete karşı tarihi imza!

ANKARA- Türkiye, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ni, imza atan ülkeler arasında, parlamentosunda ilk onaylayan ülke oldu. TBMM Genel Kurulu, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” öncesinde, önceki akşam, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesinin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısını kabul ederek, yasalaştırdı.

Tasarı, 1 çekimser oya karşın 246 oyla kabul edildi. Çekimser oyu veren AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, “Acemilikten oldu” dedi

Sözleşme ne getiriyor?

11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzalanan sözleşme, “kadına yönelik şiddet”, “aile içi şiddet”, “Kadına yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddet”, “kadın” kavramlarını tanımlıyor. Sözleşmeyi imzalayan ülkeler, düzenli aralıklarla her türlü şiddet eylemi hakkında istatistiki veri toplayacak, şiddet biçiminin yaygınlığını ve eğilimlerini değerlendirmek üzere anketler yapacak, şiddeti önlemek için gerekli yasal önlemleri alacak.

Belgenin bağlayıcılığı var Kadına şiddete karşı tarihi imza

Sözleşmeye imza koyan ülkeler, cinsel suç faillerinin tekrar suç işlemesini engelleyen tedavi programlarını oluşturulması için önlem alacak. Şiddet mağdurlarına, yasal ve psikolojik danışmanlık, mali yardım, konut, eğitim, öğretim ve iş bulma desteği sağlanacak. Sözleşme, taraflara, zorla gerçekleştirilen evlilikler, psikolojik şiddet, taciz, fiziksel şiddet, tecavüz dahil olmak üzere cinsel şiddet, zorla kürtaj ve kısırlaştırma, kadın sünneti, sözde namus adına işlenen suçların cezalandırılmasına yönelik gerekli hukuki ve diğer önlemleri alması konusunda yükümlülük getiriyor. Kadına şiddete karşı tarihi imza Sözleşme, uluslararası alanda kadına yönelik ve aile içi şiddetle ilgili ilk bağlayıcı belge olma özelliğini taşıyor.

Dünya da ‘Afiş’e etti!

BİRLEŞMİŞ Milletler’in kadına karşı şiddetle mücadele amacıyla başlattığı “UNiTE” isimli kampanyanın da bir parçası olan afiş tasarım yarışmasının kazananları ödüllerini dün İspanya Madrid’de aldı. Yarışmada birinciliği kazanan “Şiddet her zaman görünür değildir” (Violence is not always visible) afişiyle Danimarkalı Trine Sejthen, 5000 euro para ödülünün de sahibi oldu. Halkın oyu ödülünü “Bana kadın gibi davran” (Treat me like a woman) afişiyle Kosovolu Gjoke Gojani kazanırken, gençlik ödülüne de yarışmaya “Kelimeler” (Words) afişi ile Fransız Raphaelle Moreau layık görüldü. Brüksel’de yerleşik BM Bölgesel Enformasyon Merkezi, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların konumlarının güçlendirilmesi alanlarında faaliyetlerde bulunan BM Kadın Ajansı tarafından 8 Martt 2011 tarihinde açılan yarışmaya, 40 Avrupa ülkesinden toplam 27 bin sanatçı katıldı.

Haberin Devamı