Gazete Vatan Logo

Kaderine terk edildi

Abdülhamid’in mirası, kaderine terk edilince ana giriş kapısı üzerindeki kitabesi çalındı. Bakımsızlık nedeniyle harap durumda olan tabya, vatandaşların ateş yakarak piknik yaptığı yer haline geldi.

Kaderine terk edildi

Sultan 2’nci Abdülhamid tarafından, stratejik boğaz tahkimatını güçlendirmek amacıyla 1889 yılında yaptırılan ve 1915’teki Çanakkale Deniz Savaşında ilk şehidin verildiği Orhaniye Tabyası, içinde paintball oynanmasıyla gündeme geldi. Bu durum, tarihi tabya ile ilgili daha acı bir gerçeği de ortaya çıkardı. Vefatının 100’üncü yılında özel programlarla anılan Abdülhamid’in mirası, kaderine terk edilince ana giriş kapısı üzerindeki kitabesi çalındı. Bakımsızlık nedeniyle harap durumda olan tabya, vatandaşların ateş yakarak piknik yaptığı yer haline geldi.

Stratejik yer

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, Çanakkale cephesinin açılmasıyla birlikte 19 Şubat 1915 tarihinde düşman donanmasının ilk saldırdığı yerlerden birinin Orhaniye Tabyası olduğunu belirterek, şunları söyledi: O gün saat 16.10 itibariye buradaki Batarya Komutanı Alman Üsteğmen Hans Woermann hayatını kaybetti. Yanında bulunan tercümanı Refik Ata da şehit düştü. Saat 16.30 sıralarında ise hangi gemiden atıldığı belli olmayan bir top mermisi yine bataryaya düştü. Bu bataryada Trabzonlu Teğmen Murtaza Efendi ilk Türk subayı olarak, telefoncu Balıkesirli Salih oğlu Hamit ise er olarak şehit oldu. Orhaniye Tabyası, 19 Şubat saldırısında hem batarya komutanını, hem de ilk Türk subayı ile ilk erin şehit verildiği yer oldu. İlk gün burada 4 kayıp verildi.

Haberin Devamı

İlk şehitler

Çanakkale merkeze bağlı Kumkale köyündeki Orhaniye Tabyası, Sultan 2’nci Abdülhamid tarafından, stratejik boğaz tahkimatını güçlendirmek amacıyla 1889 yılında yaptırıldı. Çanakkale Deniz Savaşı sırasında ise İtilaf devletlerine ait donanmaya karşı boğaz girişini korudu. Çanakkale cephesinin açılmasıyla birlikte, 19 Şubat günü İtilaf devletlerine ait savaş gemilerinin ilk bombaladığı yer Avrupa yakasındaki Ertuğrul Tabyası ile birlikte Anadolu yakasındaki Orhaniye Tabyası oldu. 19 Şubat günü bir gemiden yapılan top atışının isabet ettiği bataryada ilk şehitler verildi. Savaşın ardında askeriye tarafından uzun yıllar kullanılmaya devam eden Orhaniye Tabyası, 1990lı yılların başında boşaltıldı.

Haberin Devamı

Sorumluluk Kültür Bakanlığı’nda

Milli Emlak tarafından Milli Savunma Bakanlığına tahsisli olduğu belirtilen Orhaniye Tabyasının, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından korunması ve restore ettirilmesi gerektiğini ifade eden tarihçi Atabay, Bütün kültürel mirasların korunması, gelecek kuşaklara aktarılması ve önemlerinin anlatılmasını gerekiyor. Sadece belirli alanların kullanım izinleri Milli Emlak vasıtasıyla yapılan sözleşmelerle belirli kurumlara aktarılmaktadır ama kültürel miras anlamında sorumluluk Kültür ve Turizm Bakanlığına aittir. Askeriyenin içerisindeki kültürel mirasların da sorumlusu Türkiye Cumhuriyetinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilmiştir.