Gazete Vatan Logo

Kaçak cep telefonu kullanana 10 bin YTL ceza

14 Temmuz'dan itibaren faturasız, kaçak cep telefonu alanlar hakkında yasal işlem başlatılacak. Eğer siz de bu tarihten sonra kaçak cep telefonu aldıysanız, 10 bin YTL'ye kadar para cezası ile karşılaşabilirsiniz

13 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe giren ve kaçak cep telefon kullanımıyla ilgili olarak ağır cezalar gerektiren yasa değişikliği bir çok kişinin başını derde sokacak. Çünkü 14 Temmuz tarihinden itibaren 'sıfır kaçak' telefonu alanlar hakkında hukuki süreç başlatılacak. Buna göre faturasız kaçak cep telefonu kullananlar 100 YTl'den 10 bin YTL'ye kadar para cezasına çarptırılabilecek.

Televizyon ve gazetelerde yeni yasayı öğrenenler VATAN'ı telefon ve soru yağmuruna tuttu. Onların sordukları ve merak ettikleri konulan Türk Telekomünikasyon yetkililerine sorduk. İşte vatandaşların merak ettiği sorular ve cevapları:

* 12 milyon kaçak cep telefonunu nasıl belirlediniz?
SİM kartını cep telefonuna takıp konuşma yaptığınızda sizin cep telefonununuzn IMEI güvenlik numarası otomatik olarak baz istasyonarına gider ve burada kayıt tutulur. Bu noktada GSM operatörlerinden bu IMEI numaralarını istedik. Sonra ithalatçı firmaların getirdiği telefonların IMEI numaraları ile karşılaştırarak 12 milyon kadar kaçak cep telefonu tespit edildi.

* Tespit edilen kaçak cep telefonları kanuni hale nasıl getirilecek?
Elimizde kaçak cep telefonlarının listesi ve kimlerin kullandığına dair bilgiler var. Bu kişilere 1 Eylül ve 1 Aralık 2005 tarihlerinde kısa mesaj yollanacak. Bu mesajlarda "Telefonunuz kayıtlı değil, kaydettirin" yazacak. 14 Aralık'a kadar kendilerine gösterilen merkezlere kayıt yaptırması istenecek. Eğer fatura getirirlerse ücret alınmayacak, fatura getiremeyenler için de 5 YTL alınarak telefonları sisteme kayıt ettirilecek.

* 14 Temmuz'da ya da daha ileri tarihte kaçak cep telefonu alanlar 5 YTL ödeyerek kayıt yaptırabilecek mi?
Hayır yaptıramayacak. Çünkü tarih yasa ile belirlenmiş, milad 14 Temmuz. 5 Aralık tarihinden itibaren bu telefonlara baz istasyonları sinyal göndermeyecek ve cep telefonlarınız çalışmayacak. Tek bir kurtuluş noktası var, cep telefonunuzun faturası olması. Eğer fatura varsa, faturayı kesen hakkında işlem başlatılacak. Ancak faturalı kaçak cep telefonunun kayıt altına alınıp alınmayacağı genelgeyle belli olacak.

* Peki kaçak cep telefonu 14 Temmuz'dan önce aldıysa ne olacak?
5 YTL ödeyerek kayıtlı hale getirebileceksiniz.

* 14 Temmuz tarihi itibariyle kaçak cep telefonu alanlara hukuki yaptırım uygulanacak mı?
Kesinlikle. Kaçak cep telefonuna, SİM kart takıldığında anda SİM karttaki kimlik bilgileri GSM operatörleri tarafından tespit edilecek. Daha sonra GSM operatörleri bu bilgileri Çağrı Merkezi'ne gönderecek. Buradan da Adalet Bakanlığı'na suç duyurusunda bulunacak. Kaçak cep telefonu kullanan kişinin adı, soyadı ve kimliği hemen bildirilecek. Bundan sonra ise hukuki süreç başlayacak. Kişi 100 YTL'den 10 bin YTL'ye kadar para cezası ile yargılanacak.

* Peki sistem ne zaman çalışmaya başlayacak?
Çağrı Merkezi 1 Eylül'de faaliyete geçecek ama sistem şimdiden çalışıyor. Dolayısıyla şu anda alanlar için kanuni işlem 14 Aralık tarihinden sonra başlayabilir.

* 17 Temmuz'da kaçak cep telefonu aldım. Daha sonra haberleri duydum ve ceza almamak için denize attım. Kurtulabilir miyim?
Hayır. Çünkü SİM kartınızı kaçak cep telefonuna taktığınız anda kimlik bilgileriniz tespit ediliyor. Dolayısıyla kurtuluş yok.

* Dubai'den cep telefonu alan bu telefonu Türkiye'de kullandığında ne olacak?
Gümrük girişinde cep telefonunuzu tebliğ edip girişini yaptıracaksınız. Aldığınız belge ile oluşturulacak merkezlerde kayıt yaptırabilirsiniz. 1 Eylül'e kadar getirdiğiniz telefonları hemen kayıt yaptıramazsınız çünkü merkezler daha kurulmadı. Biraz beklemeniz gerekir. Ancak bunun içeriği ve sınırları da genelge ile belirlenecek.

* Bu haberleri okuyan bir kişi 16 Temmuz'da aldığı kaçak cep telefonunu hemen satarak elden çıkarttı. Bundan sonra ne olacak? Telefonu ilk satın alan mı yoksa ikinci elden alan mı suçlu olacak? Yoksa her ikisi de mi?
Çok karışık bu durumlar. Detayları genelge ile belli olacak.

Haberin Devamı