Gazete Vatan Logo

Kabak tadlı kayısı!

Çin'den kayısı konsantresi ithal eden sektör, analiz sonuçları gelince şaşırdı

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) üyeleriyle birlikte GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliği ile düzenlenen konferans için Şanlıurfa Harran Üniversitesi’ndeyiz. MEYED, önümüzdeki 5 yılda Türkiye’de meyve suyu tüketiminin 2-3 kat artacağını öngörüyor. Ama Türkiye’de yeterince meyve yok, öyle ki bu yıl kayısı bulmakta sıkıntı çeken sektör, Çin’den kayısı konsantresi ithal etmek istemiş, ama gelen numuneler analize gönderilince içinden tatlı kabağı da çıkmış. Türkiye’deki şeftalinin çekirdek çeperi kırmızı olduğu için istedikleri renkte şeftali suyu üretemeyen sektör, yine ithalata mecbur kalmış. MEYED, Harran’da meyve üretimindeki artışın çiftçiyi de kalkındıracağı mesajı veriyor.

Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli her yıl 5.7 milyar dolar meyve ithalatı yapan yanı başımızdaki Ortadoğu pazarına dikkat çekiyor, “Biz bu ihracattan sadece 550 milyon dolar pay alıyoruz” diyor. Meyve tarımına geçişteki en önemli güçlük, gelir elde etmek için 3-5 yıl bekleme zorunluluğu. Çiftçi, geçinebileceği geliri yoksa bu alana giremiyor. Ferhat Şelli, Türkiye’de meyve üretiminin belli bir bölgeye yayılmasını da bir hata olarak görüyor, “Maalesef bütün meyve hasatı 12 ayın 2-3 ayında yapılıyor. Sanayicinin kapasite kullanımı da azalıyor. Hangi havzada en uygun meyve yetişir onu ortaya koymak istiyoruz. Diğer ülkelerin yaptığı gibi meyve hasatını 8-9 aya yaymak istiyoruz” diyor. GAP’ta bir dekar alanda pamuktan 350-400 lira kazanılıyor, ancak aynı alanda elma yetişirse bu kazanç 1500 liraya, narda 1300 liraya, şeftalide 1000 liraya çıkıyor. Önemli olan fidan dikildikten sonraki 3-5 yılda para kazanmamaya dayanabilmek. GAP bölgesindeki sulanabilir arazilerin sadece yüzde 10’u olan 1 milyon dönümde meyvecilik yapılması halinde ortaya çıkacak ürün 5 milyon ton. Bu da şu anda üretilen miktarın yüzde 20-25’i demek. Elde edilecek gelir, en az 1.5 milyar lira, bunun anlamı, çiftçinin gelirinin bir dönümde 1500 lira düzeyine yükselmesi ki bu yeterince cesaret verici.

En iyi topraklar GAP bölgesinde

GAP bölgesinde hâkim olan tarımsal üretimin ağırlığını yıllık bitkiler oluşturuyor. Ağırlıklı olarak tahıl, bakliyat ve pamuktan oluşan bu ürünlerin dönüm başına geliri düşük. 2012’de tamamlanacak sulama sistemleriyle birlikte, sulanabilir arazi miktarı 10 milyon dönüme ulaşacak. MEYED Başkanı Alaaddin Güç, Harran Üniversitesi’ndeki konuşmasında ve birebir görüşmelerde üretilecek şeftali, kayısı, nar, vişne ve elmanın tamamını alma garantisini veriyor. Güç, sektörün işlediği 800 bin ton meyve miktarının önümüzdeki 5 yılda 2 milyon tona çıkacağını, bu ihtiyacın giderilmesi için ilk adresin GAP bölgesi olduğunu söylüyor.

Böyle giderse Türkiye’nin meyvesi kimseye yetmez
Tamek Genel Müdürü Haluk Öget, sektörün bu yıl kayısı bulmakta zorluk çektiğini anlatırken Çin’den gelen kabak karışımlı kayısı konsantresi örneğini veriyor. Dimes Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Ozan Diren, sektörün son dönemde İran’dan yüklü miktarda şeftali aldığını anlatıyor, vişnenin konsantre olarak Polonya’dan geldiğini söylüyor. Aroma Yönetim Kurulu Başkanı Metin Duruk da Avrupa ve çevremizdeki ülkelerde büyük ihracat potansiyeli olduğuna dikkat çekiyor.(Habertürk)



Haberin Devamı