Gazete Vatan Logo

JİTEM sanıkları 'resmiyette yoklar'!

Mahkeme, `JİTEM' sanıklarını yıllardır olmayan isimleriyle yargılamış

DİYARBAKIR'da, 1992- 94 yılları arasında 8 kişinin öldürülmesiyle ilgili `Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım, intihar eden Emekli Albay Abdülkerim Kırca ve PKK itirafçısı Abdulkadir Aygan ile birlikte yargılanan 3 sanığın yıllardan bu yana resmiyette olmayan isimleri ile soruşturulduğu ve yargılandığı ortaya çıktı. Sanıkların yargılandıkları kimlik bilgilerinin 1992- 93 yıllarında kayıtlardan silindiği belirtilirken, İçişleri Bakanlığı, bir süre önce sanıkların `Tanık koruma programı'ndan yararlandıklarını ve gerçek isimlerinin açıklanmayacağını belirtmişti.

Diyarbakır'da 8 kişinin öldürülmesiyle ilgili `Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım, Ankara'da intihar eden emekli Albay Abdulkerim Kırca ve PKK itirafçısı Abdulkadir Aygan ile birlikte `Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak', `İşkence yapmak', `Adam öldürmek' suçlarından yargılanan ve yıllardır izlerine ulaşılamayan, PKK itirafçılarına ait kimlik bilgilerinin silindiği ortaya çıktı.

Hazırlık soruşturması yıllar süren, dava aşamasında ise sivil ve askeri mahkemeler arasında gidip- gelen dosyada, adı geçen emekli Albay Abdulkerim Kırca, uzman çavuş Yüksel Uğur ve Saniye Emlük askeri personel oldukları gerekçesiyle, dosyaları ayrılarak Diyarbakır 7'nci Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülmesi kararlaştırıldı. Diğer sanıklar, `Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım, terör örgütü PKK itirafçıları Abdulkadir Aygan, Fethi Çetin, Kemal Emlük, Muhsin Gül'ün yargılanmalarına Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanmasına karar verildi. Askeri personel olduğu iddiasıyla dosyası ayrılan Saniye Emlük'ün dosyası bir süre sonra, uyuşmazlık mahkemesinin kararı doğrultusunda sivil mahkeme gönderildi.

RESMİYETTE YOKLAR

Yaklaşık 5 yıldan bu yana süren dava boyunca sanıklardan Abdulkadir Aygan'ın yurt dışında olması diğerler sanıkların bulunamaması nedeniyle bir türlü, mahkemeye getirilemiyorlardı. Mahkemeye ulaşan belgeye göre, yıllardan bu yana aslında resmiyette olmayan kişilerin soruşturulduğu ve yargılandığı ortaya çıktı.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden gönderilen yazıda, kimlik bilgileri talep edilen Kemal Emlük'ün 1993, eşi Saniye Emlük'ün 1991, Fethi Çetin'in ise 1992 yılında kimlik kayıtlarının tümünün silindiği kaydedildi. Mahkemenin talebi üzerine gönderilen yazıda, sanıklardan `Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım kayıtlarda, `sağ' görünürken, İsveç'te yaşayan Abdulkadir Aygan'ın ise kayıtlarda adı `Aziz Turan' ismi olarak geçtiği görüldü.

İçişleri Bakanlığı tarafından daha önce askeri mahkemeye gönderilen yazıda sanıkların `Pişmanlık Yasası' uyarınca koruma altında bulundukları için, kimliklerinin açıklanamayacağı bildirilmişti.

Davanın müdahil avukatı Barış Yavuz, ortaya çıkan karmaşık tablo karşısında, yargılamanın bu şekilde süreceğini ihtimali olduğunu ya da, bulunmayan 3 sanığın davasının düşürülmesine karar verebileceğini söyledi.

Haberin Devamı