Gazete Vatan Logo

Jelibonun jelatinini 25 ülkeye satıyor

Türkiye’nin ilk helal sertifikalı sığır jelatini Seljel, 25 ülkeye ihracat yapıyor. Seljel, jelibon, marshmellow gibi şekerlerin üretiminde kullanılan jelatin üretimi için 50 milyon lira daha yatırım yapacak.

Jelibonun jelatinini 25 ülkeye satıyor

Tezman Holding kuruluşu Sel Sanayi tarafından üretilen ve Türkiye’nin ilk helal sertifikası almış sığır jelatini Seljel, teknik jelatin üretiminin yanı sıra yüzde 100 sığır derisinden gıda ve farmasötik jelatin üretimi yapıyor. 2018 yılına hızlı giren Sel Sanayi, 2018 ve 2019 yıllarında 50 milyon TL yeni yatırım yaparak üretim kapasitesini ve istihdamını artırmasının yanında, yine bir ilki gerçekleştirip Türkiye’de daha önce üretilmeyen yeni bir sektöre girmeyi de planlıyor. Ar-Ge çalışmalarına büyük önem veren Sel Sanayi, SelJel markasının geliştirilmesi ve ürünlerini çeşitlendirilebilmesi için cirosunun yüzde 1.5’ini araştırma ve geliştirmeye ayırıyor.

Yüzde 60’ı ihracat

Sel Sanayi, 2010’da Avrupa Birliği’ne akredite olurken 2012’de TSE onaylı ilk helal sertifikasına sahip oldu. 2014’te Endonezya ve Malezya’da tanınan Helal Certificates Institute’den Helal Gıda belgesini aldı. Uluslararası gıda normlarına uygun üretimine, Balıkesir Gönen’de 25 bin metrekare üzerine inşa edilen fabrikasında, yıllık 6 bin tonu aşkın kapasitesiyle halen devam ediyor.

Haberin Devamı

Sel Sanayi, Seljel markasıyla üretiminin yüzde 40’ını iç piyasaya sunarken, yüzde 60’ını da başta Avrupa olmak üzere Amerika, Ortadoğu ve Asya’nın 25 ülkesine ihraç ediyor. SelJel markalı gıda jelâtini şekerleme, yumuşak şeker, marshmallow, pişirilebilir paket tatlı üreticileri arasında yer alan dünya devleri tarafından da kullanılıyor.

E kodu yok
Jelatin, günümüzde hidrokolloid (su tutucu) ailesindeki en işlevsel gıda öğesi olarak değerlendiriliyor. Aminoasit yapısı sayesinde, gıda takviyeleri üretiminde de kullanılıyor. Ülkemizde gıda jelatini, ağırlıklı olarak şekerleme üretiminde jelibon, marshmallow ve toffee tarzı yumuşak şekerlemelerde kullanıldığı gibi, çeşitli süt ve et ürünlerinde, meyve sularında, şaraplarda yer alırken, ilaç sektöründe de yumuşak ve sert kapsüllerin imalinde kullanılıyor. Koruyucu katkı maddesi içermediği için E kodu da bulunmuyor.