Gazete Vatan Logo

Japonlar vazgeçmiyor!

Japonların Türkiye’de gerçekleştirmeyi planladıkları nükleer enerji santrali yatırımı tekrar gündemde.

Japonya’nın Nikkei gazetesinde Cumartesi günü yayınlanan habere göre Mitsubishi Heavy Industries, Kansai Electric Power ile işbirliği yaparak Türkiye’de nükleer santral inşa edebilmek için açılacak ihaleyi kazanmayı hedefliyor.

Türkiye’nin Sinop’da kurulması planlanan ikinci nükleer santrali ile ilgili girişimler 2010 yılının Aralık ayında hız kazanmıştı. Sanayi devi Toshiba, ortağı Tokyo Electric Power ile projeye talip olmuş, temel konularda uzlaşmaya varılmıştı. Türkiye ve Japonya’nın 3 ay içerisinde anlaşma imzalaması bekleniyordu. Ancak, 11 Mart 2011’de Japonya’nın tarihinin en büyük depremini ve ardından gelen tsunamisini yaşamasının ardından her şey değişti. Japonya’nın Fukushima bölgesinde yer alan Daiichi Nükleer Santrali’nin 2 numaralı reaktöründe meydana gelen patlamanın ardından 4 numaralı reaktörde de yangın çıktı. Tüm gücünü, burada meydana gelen sızıntıyı kontrol altına almaya adamak istediğini açıklayan Tokyo Electric Power’ın Sinop’ta gerçekleştirilmesi planlanan projeden çekilmesiyle, tüm planlar askıya alındı.

Tsunami felaketinin ardından Japonya’nın, Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santral işinden çekilmesiyle Türkiye ile diğer olası yatırımcı ülkeler arasında yeni bir dönem başladı. Japonya’nın çekilmesinin ardından Fransa ve Kanadalı şirketler öne çıkarken, Fransız temsilciler Ankara’da mekik dokumaya başladı. Bunun üzerine, Ağustos ayı ortasında açıklama yapan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Fransızların Türkiye’nin AB sürecindeki tutumunu hatırlarak, “Fransa’yla nükleer konusunda böyle bir ilişki gelişecekse mutlaka Fransa siyasi duruşunu değiştirecek. Bazen siyaset enerjiyi, bazen enerji siyaseti omzunda taşır. İki ülke arasında böyle bir ilişki gelişecekse, iki ülkenin siyasetini omuzlarında taşıyacak bir ilişki olmalı. Her iki ülkenin siyaseti, olacaksa eğer böyle bir işin önünü açmak zorunda” demişti.

Geçtiğimiz Cuma Deriner Barajı üzerinde incelemelerde bulunmak üzere Artvin’i ziyaret eden Yıldız, bir gazetecinin nükleer santrallerle ilgili son gelişmelerin neler olduğu yönündeki sorusu üzerine, nükleer güç santrallerinin yapımı ile alakalı kararlarında hiçbir eksilme olmadığını, aynen devam ettiğini vurgulayarak, “Tabii ki Japonya’dan kaynaklanan kazanın, felaketin bize tesiri olmadı değil. Zaman açısından bize tesiri oldu. Bizim programladığımızdan en az 6 ay, bu programımızı aksattık. Ama biz inşallah hem Mersin’de Akdeniz’de, hem de Karadeniz’de Sinop’ta bu santrali yapacağız. Eğer Japonya olursa Japonya. Olmazsa bir başka ülkenin firmasıyla biz bunu inşallah gerçekleştireceğiz. Japonya’nın yaşadığı felaketten sonra onların da hükümet programında, nükleer güç santralleri yapımıyla alakalı yurtdışındaki operasyonlarında bir değişiklik olmadı. Onlar da bunu yapma niyetlerinin olduğunu söylediler. Hatta bu hafta içerisinde tekrar bir görüşme yapacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı