Gazete Vatan Logo

Japon Mitsui Koç’un ‘teknoloji’sine ortak

42 milyar dolar cirolu Japon Mitsui, Koç Topluluğu’nun teknoloji yatırım şirketi İnventram’ın % 30’una ortak oldu. Hem ekonomi hem yabancı yatırım açısından olumlu bir haber verdikleri için memnun olduklarını söyleyen Ali Koç, ”Bu anlaşma daha geniş kapsamlı işbirliklerine kapı açacak” diye konuştu

Japon Mitsui Koç’un ‘teknoloji’sine ortak

Koç Topluluğu teknoloji yatırım şirketi İnventram, dünyanın en büyük yatırım gruplarından Mitsui ile ortaklık anlaşması imzaladı. 97 milyar dolara ulaşan toplam varlığı ve 42 milyar dolarlık cirosu ile dünyanın ve Japonya’nın en büyük yatırım gruplarından biri olan Mitsui, İnventram’ın yüzde 30 hissesini satın alarak, son dönemde Türkiye’de gerçekleştirilen en önemli teknoloji yatırımlarından birine imza attı.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, “Son dönemlerde biliyorsunuz her sabah kalktığımızda pek çok olumsuz habere kalkıyoruz. Yatarken olumsuz haberlere yatıyoruz. Hiç olmazsa bugün sizlerle paylaşacağımız konu bir nebze hem ekonomimiz açısından hem de yabancı sermayenin Türkiye’ye gelmesi bakımından olumlu bir şey. Haftaya olumlu başlıyoruz netice itibariyle. İnventram’ın Mitsui ile gerçekleştirdiği bu ortaklık anlaşmasının, önümüzdeki dönemde, çok daha geniş kapsamlı iş birliklerine kapı açacağına yürekten inanıyorum. İnventram’ın bir dünya şirketi olmasını hızlandıracak bu birlikteliğin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Darbe girişimi bozmadı

Japon Misiu firmasıyla ortaklık görüşmelerine 24 ay önce başladıklarını ve 29 Temmuz’da anlaşmanın sağlandığını belirten Ali Koç, 15 Temmuz darbe girişiminin, Mitsui’nin Türkiye’ye olan inancını etkilememesinin kendilerini mutlu ettiğini ifade etti. Koç, şöyle devam etti:

“Ülkemiz pek çok yurt dışı, yurt içi siyasi ve jeopolitik çalkantıya rağmen ekonomik gücünü ve direncini koruyor. Ekonominin çok daha sağlam temellere dayandığını söyleyebiliriz. Ancak dünya hızla değişiyor. Büyük bir yarışın içindeyiz ve Türkiye’nin global konumunu güçlendirebilmesi, hepimizin telaffuz ettiği potansiyeline ulaşabilmesi için değişim rüzgarını fırsata dönüştürmesi ve tehditleri bertaraf edebilmesi için hızla inovasyon ve teknoloji gücünü, kapasitesini geliştirmesi gerekiyor. Bu hedefle teknoloji yatırımlarını ve inovasyonu besleyecek iklimin yaratılması için gerekli teşviklerin, eğitim-teknoloji altyapısının ve yasal çerçevenin geliştirilmesi büyük önem arz ediyor.”

Haberin Devamı

Yeni kapılar aralayacak

İnventram ile ortaklık anlaşmasının önümüzdeki dönemde, çok daha geniş kapsamlı iş birliklerine kapı aralayacağına inandığını söyleyen Mitsui Avrupa Kurumsal Planlama Başkanı Naotaka Hayashi, İnventram’ın faaliyetlerinin Mitsui’nin kurumsal değerlerinden ‘Rekabet ve İnovasyon’ ile örtüştüğünü anlattı. Hayashi, “Biz yaptığımız işlerin topluma faydalı olması gerektiğine inanıyoruz. Bu noktada İnventram’ın gelişmiş teknoloji ve inovatif projelere odaklanmasının yanı sıra; bu teknolojilerin insanlığa fayda sağlayacak hale dönüştürülmesine öncülük etmesi bizim kurumsal iş anlayışımızla örtüşüyor. Bu ortaklığın Türk ekonomisinin büyümesine de katkı sağlayacağını ümit ediyorum” diye konuştu.