Gazete Vatan Logo

İzmirli yine Piriştina dedi

Ahmet Piriştina ikinci kez İzmir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturdu. CHP DSP'den transfer ettiği Piriştina'yla solun kalesini AKP'ye kaptırmadı. Piriştina açık ara seçimin galibi oldu

1999 seçimlerinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na seçilen Ahmet Piriştina, ikinci kez 5 yıllığına başkanlığı kazandı. İlk yarışında DYP'den Burhan Özfatura, CHP'den Yüksel Çakmur ve ANAP'dan Kutlu Aktaş gibi güçlü rakipler karşısında DSP adayı olarak oyların üçte birini aldı. Başarıyı bu kez daha kolay yakaladı. Ülke genelinde seçimin en iddialı partisi olan AKP'nin adayı Taha Aksoy'un karşısına bu kez CHP'nin adayı olarak çıktı, seçmenden aldığı kişisel destek sayesinde yeniden seçilmekle kalmadı. CHP'nin en önemli kalesinin ayakta kalmasını da sağladı.

İzmir'de "körfezin kokusuna son veren" Başkan olarak tarihe geçti. Soyadı Kosova'nın başkenti Priştina'dan geliyor. Baba tarafı Priştinalı. Anne tarafı Priştina'ya çok yakın olan ve şu anda Makedonya sınırında kalan Üsküp'ten. Kendisi ise 1952 Buca doğumlu. Çok iyi Fransızca konuşan Piriştina Türkay Koleji'nden mezun olduktan sonra yüksek öğrenim yapmak yerine, babasının vefatı nedeniyle 19 yaşında girdiği iş hayatını sürdürdü. Unculuk yapan ailesinin kurduğu İzmir Un fabrikasının ortağı olarak yöneticilik yaptı. EBSO(Ege Bölgesi Sanayi Odası) Meclis üyeliği ve Tansaş Genel Müdürlüğü görevinde bulundu, 100 İzmirli işadamını bir araya getirerek KİPAyı kurdu.

1991'de milletvekili adayı oldu, ama seçilemedi. 1994 yılı yerel seçimlerinde İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliğine seçildi ve DSP Grup Başkanı oldu. 1995 yılında yapılan seçimlerde DSP'den İzmir milletvekili oldu. Uğur Mumcu suikastinin Araştırma Komisyonu'nda da üyeydi. 1999 seçimlerinde DSP'den Belediye Başkanı seçildi. Temmuz 2003'te partisinden istifa ederek CHP'den aday oldu.

Ahmet Piriştina'nın en iyi arkadaşlarından sanatçı Metin Akpınar, 1999 seçimlerinde Piriştina için İzmirliler'den oy istemişti. Ünlü yazar Aziz Nesin Alsancak'ta mütevazı bir evde oturan Piriştina'ların Çeşme'deki yazlığında vefat etti. Rutkay Aziz, Rana Cabbar, Timur Selçuk, Demirtaş Ceyhun gibi sanat dünyasının ünlü isimleriyle yakın dostlukları var. Eşi Mine Piriştina'ya "minik" diye hitap ediyor. Eşinin kılık kıyafetiyle Mine Piriştina ilgileniyor. Mine Hanım bu durumu, "Benim üç çocuğum var" diye aktarıyor. Kızları Zeynep, İstanbul Yeditepe Üniversitesi Reklamcılık Bölümü son sınıf öğrencisi. Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu Levent ise ailenin un fabrikasında yöneticilik yapıyor.

Haberin Devamı