Gazete Vatan Logo

İzmir'in tanıtımı için şirket kuruldu

İzmir'in uluslararası arenada tanınırlığını artırmak ve kongre şehri yapmak üzere İzmir Turizm ve Tanıtma Vakfı çatısında İzmir Kongre ve Ziyaretçi Turizm Tanıtım A.Ş kuruldu

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, İzmir'in marka olduğu bilincine varması gerektiğini belirterek, "İzmir'in üzerindeki tozu almaya çalışın" dedi.

Yılda ortalama 10 bin kongrenin düzenlendiği ve 90 milyar dolar ciroya sahip dünya kongre turizminden İzmir'in hak ettiği payı alması için İzmir Kongre ve Ziyaretçi Turizm Tanıtım A.Ş. kuruldu. Şirkete İzmir Valiliği başta olmak üzere, TÜRSAB, beş yıldızlı oteller, fuarcılık ve turizm şirketleri, odalar olmak üzere 23 kurum ve kişi ortak oldu. İZFAŞ'ın da şirkete ortak olmak üzere yönetim kurulu kararı aldığı ve şu anda yasal prosedürün tamamlanmasına çalışıldığı belirtildi.

Kurulan şirketin tanıtımı için bugün basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Ege Turizm Derneği Başkanı ve Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Akyüz, İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş katıldı. Ulusoy, İzmir'in yaşantısı, eserleri ve dokusuyla kongre merkezi olmaya layık bir kent olduğunu ifade ederek, birlik ve beraberliğin sağlanması gerektiğini vurguladı. Ulusoy, "İzmir, birleşmek mecrubiyetinde. İzmir marka olduğunun bilincine varmalı. Üzerindeki tozu almaya çalışın. Bu mesele bizim meselemiz değil. İzmir hepimizin. Bu mesele İzmir'in. Bu şehrin kenetlenmesi lazım. Sermayesi, dinamik güçleri var ama kullanamıyoruz. İmkanları var ama seferber etmiyoruz" dedi.

Kongre turizmiyle bir şehrin beslendiğine dikkat çeken Ulusoy, İzmir'in de eğlence mekanları, müzeleri, park ve bahçeleri, altyapısı gibi unsurlarıyla bütünüyle cazip hale gelerek kongre vesilesiyle gelen turistlerin kalış süresinin uzatılması gerektiğine dikkat çekti. İzmir'in bir müze kenti olması ve Büyükşehir belediyesinin de destek vermesi gerektiğini savunan Ulusoy, "İzmir, uluslararası kongre yapılabilecek bir yer. İzmir en şanslı kentlerden birisi. Çevresinde Didim, Şirince, Selçuk gibi birçok tarihi ve turistik yer var. Bugün 5 bin kişilik bir kongre merkezinin maliyeti 60-70 milyon dolar. Bunu yapacak var. Şirkete ortak olanlar 10 yıl gelir beklemeyecek. İzmir, Ege ve Türkiye'nin buna ihtiyacı var. İzmir kongre merkezi olmaya layıktır. Bunu içimize sindirmemiz lazım" dedi.

YENİ FUAR ALANINA İHTİYAÇ VAR
Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ve Ege Turizm Derneği Başkanı Ömer Akyüz, İzmir'de aşamalı olarak 50 bin, 100 bin, 150 bin metrekarelik yeni bir fuar alanına ihtiyaç olduğunu söyledi. Akyüz, "Uluslararası kongrelere evsahipliği yapabilecek, kapasite ve teknik olanakların geniş olarak sunulduğu bir kongre merkezine ihtiyaç var" dedi. Akyüz, İzmir Kongre ve Ziyaretçi Turizm A.Ş.'nin kongre merkezi inşa etmek üzere bir yatırım planı bulunmadığını, yatırım düşünen kurumlara lojistik destek sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi. Şirkete ortak olanların kar amacı gütmeksizin bir araya geldiğini söyleyen Akyüz, şirketin İzmir kongre ve ziyaretçi bürosu ile İzmir tanıtım bürosu olarak 2 ana kolda çalışmalarını yürüteceğini kaydetti.

KÖTÜ GİDİŞATA DUR DİYECEKLER
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in tarihte birçok medeniyete evsahipliği yaptığını, kozmopolit yapısıyla ticaretin merkezi ve ilklerin kenti olduğunu ifade ederek, geçtiğimiz yüzyılda `küçük Paris' denilen İzmir'in 60'lı yıllardan itibaren kötü kullanıldığını savundu. Turizmin İzmir'de başlamasına karşılık, zaman geçtikçe Türkiye'nin güney kesiminin etkinlik sağlamasıyla turizmcilerin ve turistlerin güneye kaymaya başladığına dikkat çeken Demirtaş, "Bu kötü gidişata dur demek gerekiyordu. Umarım bu kentteki turizm daha iyi noktaya gidecektir. Elimizden gelen çabayı göstereceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı