Gazete Vatan Logo

İzmir Efes Oteli, Murat Vargı ve Tahincioğlu Ailesi'nin oldu

İzmir'in simgelerinden İzmir Büyük Efes Oteli, dün düzenlenen ihalede 121.5 milyon dolar teklif veren, Kent Gıda'nın kurucusu Tahincioğlu Holding ve Turkcell'in yüzde 6.07 hisse ile kurucu ortağı Murat Vargı'nın oldu. Otelin sahibi Emekli Sandığı'nın sözleşmesi olduğundan Büyük Efes'i 2025 yılına kadar Swissotel işletecek

Emekli Sandığı'nın mülkiyetinde olan İzmir Büyük Efes Oteli'ne, dün düzenlenen özelleştirme ihalesinde 121 milyon 500 bin dolarla en yüksek teklifi Tahincioğlu-Nida-M.V Ortak Girişim Grubu verdi.

Kent Gıda'nın kurucusu olan Tahincioğlu Holding, inşaat şirketi Nida'yla birlikte ortak girişim grubunda yüzde 50 pay alırken, Turkcell'in fikir babası ve halen yüzde 6.07 hişsedam Murat Vargı'nın da yüzde 50 hissesi bulunuyor. Murat Vargı'nın elinde bulundurduğu Turkcell hisselerinin dünkü kapanışa göre piyasa değeri 580 milyon doları geçiyor.

Emekli Sandığı, 2004 yılında yaptiğı anlaşmayla otelin işletmesini 15+5 yıllığına Swissotel (Raffles înt. Ltd.) ve Millenium & Copthorne'a verdiğinden, oteli 2025'e kadar bu grup işletecek.

Özelleştirme idaresi Başkan Yardımcısı Osman îlter'in komisyon başkanlığında gerçekleştirilen nihai pazarlık görüşmelerine 8 firma katıldı. Elemesiz yazık turda en yüksek teklif 84 milyon dolar olarak belirlendi. 8 yatırımcıdan dördü
yazılı elemeli turda elenirken, dört yatırımcı ile açık artırmaya geçildi. Açık artırmanın sonunda en yüksek teklifi 121.5 milyon dolarla Tahincioğlu-Nida-MV Ortak Girişim Grubu verdi, ikinci en yüksek teklif ise 120.7 milyon dolarla Boğaziçi Holding'den geldi.

40-50 milyon dolar yatırım yapılacak
Açık artırmanın üçüncü turunda Boğaziçi Holding çekildiğini söyledi ancak ardından holding adına Mehmet Kutman, Komisyon Başkanı Osman İlter'den İngiltere'yi aramak için izin istedi. Kutman, salona dönüşünde ise çekilme kararında değişiklik yapmadı, ihalede en yüksek teklifi veren Tahincioğlu Holding'in CEO'su Özcan Tahincioğlu, açık artırmada son teklifi 121.2 milyon dolarken Kutman'in telefon görüşmesini dikkate alarak 121.5 milyon dolara çıkardıklarını söyledi. Tahincioğlu, İzmir Efes Oteli'ne 40-50 milyon dolar yatırım yapacaklarını ve oteli 2006 yılı yaz sezonuna yetiştirip yeniden İzmir'in simgesi haline getireceklerini söyledi.

Haberin Devamı