Gazete Vatan Logo

İzmir'e çok sevdiği KONAK'tan veda edecek

İzmir bugün çok sevdiği Başkanı'nı "şanına yaraşır bir törenle" uğurluyor. Görev başında vefat eden ilk büyükşehir belediye başkanı olan Piriştina'nın cenazesi için yollar kapatılacak

Bostanlı'daki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, devlet töreni ile son yolculuğuna uğurlanacak. Piriştina'nın naaşı Adli Tıp Morgu'ndan bugün saat 15.00'de alınarak Plevne Bulvarı'nı takiben 15.30'da evinin önüne getirilecek. Cenaze 9 Eylül Meydanı'nda bulunan parti binası önünde yapılacak törenin ardından saat 16.00'da Büyükşehir Belediyesi önünde hazırlanan katafalka konulacak. Saat 17.15'te ise Konak Meydanı'na getirilerek İsa Bey Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Narlıdere Aşağı Mezarlık'ta toprağa verilecek. Küçük camide ilk cenaze namazı Piriştina için olacak. Cenaze namazı kılınmayan bu nedenle musalla taşı da olmayan cami önüne seyyar musalla taşı getirilecek.

'Aracınızla çıkmayın'
İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, cenaze töreni sırasında pek çok yolun trafiğe kapatılacağını belirterek İzmirliler'in mümkün olduğu kadar toplu ulaşım araçlarını kullanmalarını istedi. Vali Göksu, Piriştina'nın görev başında vefat eden ilk büyükşehir belediye başkanı olduğunu, naaşının devlet töreni ile toprağa verileceğini söyledi. Cenaze için Konak'tan mezarlığa otobüs seferleri düzenlenecek.

Şu anda tek gündemimiz Piriştina
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal Büyükşehir Belediyesi'nde taziyeleri kabul etti. Taziye kabulünün başlayacağı saat 11.00'de CHP'liler, işadamları, meslek odaları temsilcileri, sendika temsilcileri belediyenin giriş katını doldurdu. Baykal'ı beklerken pek çoğu belediye meclisi üyesi ve belediye çalışanı gözyaşlarını tutamadı.

Baykal, kaldığı Hilton Oteli'nden belediyeye gelmek için ayrılırken Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Baykal'ın yakasına siyah kurdele taktı. Baykal Yusuf Ali Karaman, CHP İl Başkanı Alaatttin Yüksel, Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Genel Sekreter Önder Sav, CHP'li İzmir milletvekilleri ve ilçe belediye başkanları ile birlikte taziyeleri kabul etti. Baykal bundan sonraki hukuki sürecin nasıl işleyeceği yönündeki soruya "Şu anda onun zamanı değil. Tek düşüncemiz, yüreğimizdeki Piriştina'yı son yolculuğuna uğurlamaktır" diye cevap verdi.

15 ay çalıştık, ne kırdım ne kırıldım, onu sevmeyen yoktu
Vali Yusuf Ziya Göksu'nun sözleri Başkan'ın herkesin sevgisini kazandığını özetliyordu: Büyük başkandı. Başkan'ın vefatı İzmir için çok büyük bir kayıp, büyük bir yönetici, değişik özellikleri bünyesinde toplamış bir liderdi. Reklamı, tantanayı sevmez, yapacağını kimseye söylemeden yapardı. 15 ay birlikte çalıştık, ne kırdım ne kırıldım, kendisinden yardım istediğimde yardım buldum. Her önerimize sıcak baktı ve gerçekleşmesi için çalıştı. İzmir'in çağdaş bir kent olması için büyük uğraş verdi. Son olarak 23 Nisan ve 19 Mayıs törenlerinde çocukların giysilerini karşıladı, kimseye de lafını etmedi. En ufak bir sorunu olduğunda benimle paylaşırdı. Herkesin sevgisini kazanmıştı. Sosyal hizmetlere çok önem verirdi. Siyasi kimliğini icraatlarında hiç ortaya koymazdı. Onu sevmeyen yoktu. Kent Müzesi'ni her gezişinde çok heyecan duyuyordu ve 'Sayın Valim bunu bir an öce açalım' diyordu.

Yeni Başkan'ı Meclis seçecek
Belediye Meclisi 21 Haziran'da toplanacak. Üyeler olağanüstü toplantıya çağrıldı bile. Meclis'in kendi arasından seçeceği yeni başkan İzmir'i 4 yıl 9 ay boyunca yönetecek. 1580 Sayılı Belediyeler Kanu nu'nun 97 yılında değişen 93'üncü Maddesi, başkanlığın boşalması halinde yeni başkanın Meclis tarafından seçileceğini öngörüyor.

Yedi adayın ismi geçiyor
Meclis üyelerinden herkes aday olabilecek. Seçim kapalı oy esasına göre yapılacak. 62 kişiden oluşan Büyükşehir Belediye Mec-lisi'nde 39 CHP'li, 22 AK Parti'li ve 1 SHP'li üye bulunuyor. Yeni başkanın gizli oylamada salt çoğunluk olan 32 üyenin oyunu alması gerek. CHP Genel Başkanı "Bu şimdi konuşulacak konu değil" dese de kulisler hareketli. Parti içinde şimdiden 7 isim konuşuluyor. Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Karaman, Büyükşehir Meclis Birinci Başkan Vekili Fikret Kaner, Bornova Meclis Üyesi Sırrı Aydoğan, Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur ile Meclis Üyesi Gürkan Şenışık'ınadı muhtemel adaylar arasında.

Haberin Devamı