Gazete Vatan Logo

İzmir'de domuz eti paniği

İzmir'de bazı vatandaşların yedikleri çiğ köfteden rahatsızlanarak hastanelere başvurması ile ortaya çıkan domuz eti paniği devam ediyor

Birkaç hastanın kan örneklerinin İtalya'da bulunan Trişin Merkezi'ne gönderilmesi sonucu teşhisi konulan hastalığın en az 600-700 kişiye bulaşmış olabileceği ifade ediliyor.

Yaklaşık bir ay önce Nusret Usta isimli çiğ köfteciden çiğ köfte alarak yiyen çok sayıda kişi, 2 ya da 3 hafta sonra rahatsızlanarak hastanelere başvurdu. Şiddetli karın ağrısı, kabakulak hastalığına benzer şekilde kulak altlarının şişmesi, eklem yerlerinde ağrılar ve aşırı halsizlik şeklinde ortaya çıkan rahatsızlık için hastanelere başvuran vatandaşlara öncelikle kabakulak, romatizma, grip ve hatta kanser teşhisleri konuldu. Ancak konulan teşhise göre tedavi gören vatandaşların rahatsızlıklarının devam etmesi sonucu son olarak bazı hastalar Dokuz Eylül Üniversitesi Romatoloji Servisi'ne başvurdu. Burada yapılan tetkiklerde de bir sonuç alınamadı. Bu sırada hastaların kendi aralarında haberleşmesi ile belli bir tarihte adı geçen çiğ köfteciden çiğ köfte yiyenlerin aynı belirtilerle rahatsızlandığı öğrenildi. Bunun üzerine bir kaç hastanın kan örnekleri İtalya'da bulunan Trişin Merkezi'ne gönderildi. Bu merkezin yaptığı tetkikler sonucu hastaların kanında genelde yabani domuzların etinden geçen trişin (Trichinella Spiralis) parazitinin bulunduğu ortaya çıktı.

GERÇEK HASTA SAYISI 600 - 700 CİVARINDA
Ailesi bu hastalığın pençesinde olan kişilerden biri olan Cüneyt Dayhan, şunları söyledi: "Aralık ayının 18'inde evimizde misafir ağırladık. Farklı bir şey yapalım diyerek onlara çiğ köfte söyledik. Çiğ köfteyi de çok eskiden beri tanıdığımız ve her şeyi ile güvendiğimiz bir arkadaşımız olan Nusret Usta'dan aldık. 3 hafta sonra eşim ve kızımın yüzünde şişkinlikler oldu, eklem yerlerinde ağrılar, karın ağrısı gibi rahatsızlıklar başladı. Doktora gittiğimizde kabakulak olduğunu söylediler. Ancak bir süre sonra o gün bize misafirliğe gelenlerin çoğunun aynı şekilde hasta olduğunu öğrendik. Hatta evimizde temizliğe yardım eden ve o günkü çiğ köfteden yiyen bayanın da hasta olduğunu öğrendik. Biz bu şekilde haberleşirken aynı rahatsızlığın daha geniş bir çevrede var olduğunu ve bu insanların da aynı şekilde çiğ köfte yediklerini öğrendik. Hastalıkla ilgili olarak bizim ve diğer hastaların hastane hastane dolaşmaları ve ortaya konulan farklı teşhislerden sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Romatoloji Servisi olayı ortaya çıkardı. İtalya'ya gönderilen kan örneklerinde trişin olduğu saptandı. Şimdi hastalığı ağır bir şekilde geçiren iki kişinin biopsileri yine İtalya'daki merkeze gönderildi. Burada trişinin kaslara yerleşip yerleşmediği saptanacak. Çünkü bu parazit kaslara yerleşirse ömür boyu tedavi gerekiyor, aksi takdirde kullanılan ilaçlarla bu paraziti vücuttan atmak kolay. Çiğ köfteyi aldığımız arkadaşla yaptığımız görüşmede, aralık ayının 12'si ile 18'i arasında kullandığı bir etten şüphelendiğini söyledi. Eğer hastalık bu etten kaynaklanıyorsa en az 600-700 kişi bu paraziti taşıyor."

"HASTALIKTAN 12 KİLO VERDİM"
Hastalığı en ağır şekilde hissedenlerden bir olan Ahmet Mumcu da hastalığın gerçek teşhisi konuluncaya kadar çok sayıda devlet hastanesi ile özel hastaneye başvurduğunu belirterek şunları söyledi: "Hastalık bende çok şiddetli karın ağrısı ve yüzümdeki şişliklerle başladı. Çok sayıda hastane dolaştım, çok sayıda tetkik yapıldı. Bu sırada tam 12 kilo verdim. Son olarak DEÜ Romatoloji Servisi'nde hastalığın teşhisi konuldu. Urla dağlarında yabani domuzların bazı avcılar tarafından vurularak etinin satıldığını öğrendik. Galiba etin alındığı kasap da Urla'da bulunuyor. Biz etin buradan gelmiş olabileceğini düşünüyoruz."

Haberin Devamı