Gazete Vatan Logo

İzmir Büyükşehir borcunu sıfırlıyor

HAZİNE Müsteşarlığı’na 7.5 yıl önce 1 milyar 757 milyon TL borcu olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bunun 1 milyar 579 bin TL’sini ödedi. Başkan Aziz Kocaoğlu, kalan 177.7 milyon liralık borcu da bu yılın sonunda ’sıfırlayacaklarını’ söyledi.

2004 Yılında Hazine Müsteşarlığı’na 1 milyar 757 milyon TL borcu bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaptığı düzenli ve yüklü ödemelerle borç miktarını 177 milyon 710 bin TL’ye kadar düşürdü. Borçlu mahalli idareler içinde en alt sıralarda olmasına rağmen, yıllar boyunca en yüksek ödemeleri gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Hazine’ye olan borcunu 2012 yılı sonunda bitirmeyi hedefledi.

Son 7.5 yıl içinde bağlı kuruluşları İZSU Genel Müdürlüğü ile ESHOT Genel Müdürlüğü de dahil olmak üzere, toplam 3 milyar 900 milyon TL’lik yatırım yaptıklarını anlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu şunları söyledi:
"Bir yandan bu büyük yatırımları yaparken, bir yandan da borç yükümüzden kurtulmak için her yıl çok ciddi miktarlarda ödemeler yaptık. Hazine Müsteşarlığı’na 2004 yılından bu yana yaptığımız ödeme tablosu incelendiğinde, 8 yılda yaklaşık 1 milyar 579 bin lira borç ödediğimiz görülecektir. Bugün ise daha vadesi gelecek borçlarımız da dahil olmak üzere sadece 177 milyon 710 bin TL borcumuz kaldı. Bu borcu da bu yıl sonuna kadar sıfırlamayı planlıyoruz."

KREDİ NOTU YÜKSELTİLMİŞTİ

Moodys’in verdiği kredi notunun, İzmir’in düzenli ve istikrarlı faaliyet performansının ve yeterli likiditeye sahip finansal konumunun yansıması olduğu belirtilmiş; kredi analizinde ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyetleri ve kurumsal kapasitesinin, tedbirli mali yönetim uygulamalarının yanı sıra siyasi istikrarlılık ve belediyeye bağlı kuruluşların hizmet sağlamada oynadıkları aktif rolle de desteklendiği kaydedilmişti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları arasında etkin bir konumda bulunan Fitch Ratings de, mali tablolarını incelediği İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kredi notunu geçtiğimiz haziran ayında iki kademe birden yükseltmişti. Fitch Ratings, İzmir’in ulusal uzun vadeli kredi notunu ’AA’, uzun vadeli döviz ve yerel para cinsinden kredi notunu ise ’BB+’ olarak belirlemişti.

Haberin Devamı