Gazete Vatan Logo

ITB’ye Türkiye damgası

Berlin turizm fuarında rakipler sustu, Türkiye ‘Göbek’ attı!

Dünyanın en önemli turizm organizasyonu ITB’ye Türkiye damgasını vurdu. Mısır ve Tunus Arap Baharı’yla, Yunanistan ise ekonomik krizle boğuşurken meydan Türkiye’ye kaldı. Fuarda en kalabalık hol İspanya ve Türkiye’ninki oldu. Türkiye, dünyanın ilk tapınma merkezi olarak kabul edilen ve halen arkeolojik çalışmaları süren Urfa’daki Göbeklitepe ile dikkat çekti

Dünyanın en önemli turizm organizasyonlarından Uluslararası Turizm Borsası Fuar (ITB), 46’ncı kez kapılarını açtı. Almanya’nın başkenti Berlin’de başlayan ITB’ye geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye damgasını vurdu. Türkiye’nin en büyük turizm pazarı Almanya’daki fuarda İspanya ve Yunanistan’ın pazarına göz diken Türkiye salonu, en kalabalık bölüm oldu.

Dün başlayan ve 5 gün sürecek olan fuarı 110 binden fazla kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuar, ‘Arap Baharı’ dolayısıyla Mısır ve Tunus’un, yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle de Yunanistan’ın yarışta geri kalmaları nedeniyle sektörün en büyükleri Türkiye ile İspanya arasındaki rekabetle geçiyor.

Türkiye sınıf atladı

Fuara katılan TUROB Başkanı Timur Bayındır, bu yıl turist sayısında geçen yılki rakamları yakalayıp üzerine çıkacaklarını söyledi. Bayındır, “Almanya ve Rusya Türkiye’nin iki önemli pazarı. Buradan sonra Rusya Fuarı’na katılacağız. İşin rengi ondan sonar belli olacak” dedi. Özellikle Arap Baharı ve Avrupa’daki kriz nedeniyle İspanya ve Yunanistan’ın fiyat kırdığını belirten Bayındır, “Bir zamanlar bizim fiyatlarımız ucuzdu. Örneğin bizde bir oda 100 lira ise onlarda 60-80 euro arasında değişiyor. İşin açıkçası Türkiye turizmde sınıf atlıyor” diye konuştu.

188 ülke katıldı

188 ülkeden, tur operatörleri, oteller, uçak şirketleri, online rezervasyon yapan internet siteleri başta olmak üzere 11 bin 163 firma, kuruluş, bakanlık, yerel yönetim ve turizm örgütünün katılacağı fuarda Türkiye 3 bin 79 metrekarelik stantta şov yapıyor. Fuarın ilk üç gününde turizm profesyonellerine, son iki gününde ise tatilcilere Türkiye’nin turizm değerleri ve konaklama tesisleri tanıtılacak. 2012 sezonuna önelik sözleşmelerin imzalandığı ve aslında borsa niteliğinde olan fuar, turist kabul eden şirketlerle, turist gönderen tur operatörlerinin pazarlıklarına sahne olacak.

Yaklaşık 14 bin fuar katılımcısının hazır bulunacağı ITB Berlin’de dünya çapında 100 milyondan fazla insanın çalıştığı turizm sektörünün en son trendleri konuşuluyor. Fuarda 180 ülkeden 11 binden fazla turizm firması, yeni ürün ve hizmetlerini dünyaya duyuruyor.

TUI ile Çinli turist anlaşması imzalandı

31.4 milyon olan ağırladığı turist sayısını artırmak için İspanya ile turist kapma yarışına giren Türkiye, dünyanın en büyük turizm fuarı olarak gösterilen 46’ncı Uluslararası Turizm Borsası Fuarı’nın (ITB) açılış gününde Alman seyahat devi TUI ile anlaşma imzalayarak gövde gösterisi yaptı. Fuara katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile TUI’nin Yönetim Kurulu Başkanı Michael Frenzel arasında kültür turizmine yönelik Çinli turistlerin Türkiye’ye getirilmesi konusunda stratejik işbirliği anlaşması imzalandı.

Urfa’dan Göbeklitepe çıkartması

Dünyanın ilk tapınma merkezi olarak kabul edilen ve halen arkeolojik çalışmaları süren Göbeklitepe, Urfa’yı ihya edecek. Geçtiğimiz yıl fuarda Harran ile öne çıkan Şanlıurfa, bu yıl Göbeklitepe ile turist sayısını ikiye katlamayı hedefliyor. Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Cem Göncü, bu yıl 1 milyon turist beklediklerini söyledi. Geçen yılı 450 bin turistle tamamlayan Urfa’da halen 2 bin 200 yatak kapasitesi var. Göncü, bu kapasitenin 2 yıl içinde 3 bini aşacağını belirtti. Göbeklitepe’yi tüm dünyanın tanıdığını ancak Türkiye’nin yeterince tanımadığını vurgulayan Göncü, elektrik, su gibi ihtiyaçların çözüldüğünü söyleyerek, “Turizm Bakanımız da bu yıl Turizm Haftası’nın açılışını Göbeklitepe’de yapacak” dedi. Daha önce Urfa’daki yerleşim yerlerinin 7 bin 500 yıllık olduğu sanılıyordu. Ancak, Göbeklitepe ile birlikte yerleşimin 11 bin yıl öncesine dayandığı ortaya çıktı.

Yemekte maliyete bakmayız eti Biga, kaşarı Kars’tan alırız

ITB Berlin fuarına, İçtaş Grubu da yemekleriyle ünlü Susesi Luxury Resort ile katıldı. Bu yıl ilk kez Antalya’daki otelin Executive Chef’i Bülent Yıldız da fuarda hazır bulundu. Kariyerinde birçok ödül bulunan Yıldız, bir çok otelin tersine hiçbir zaman yemek konusunda maliyete bakarak hareket etmediklerini söyledi. Ürünleri, Türkiye’nin en kaliteli yerel üreticilerinden aldıklarını anlatan Yıldız, “Eti Çanakkale Biga’dan, kaşarı ve balı Kars’tan, zeytinyağını Assos’tan pastırmayı Kayseri’den alırız. Yılda 25 ton zeytinyağı, 150 ton et, 50 ton kaşar ve 10 ton bal tüketiyoruz” dedi. Yıldız, otel müşterilerinin yüzde 85’inin yabancı olduğunu belirterek yemek alışkanlıklarıyla ilgili şunları söyledi: “Günde 1800 kişiye yemek çıkarıyoruz. 200 kişilik bir mutfak ordumuz var. Türkiye’de bize gelen Rus misafirler meyve ve balık yiyor, Almanlar ise en çok et ve balık seviyor. Genelde Türkler’e yakın damak tadı var ancak balığı daha çok tüketiyorlar.”

Haberin Devamı