Gazete Vatan Logo

İtalyan işi rekor!

İtalyan Fiat ve Amerikan Chrysler’in birleşmesinden sonra yeni markaları bünyesine katan Tofaş, model bombardımanı yapacak

Lancia, Jeep ve Alfa Romeo satışları bu yıl sonunda 3 bin, 2015’te ise 5 bin adede çıkarak rekor kıracak.

İtalyan Fiat ve Amerikan Chrysler’in birleşmesiyle ortaya çıkan sinerji Türkiye’de de satışları ikiye katlayacak. Yerli üretici Tofaş’ın distribütörlüğünü üstlendiği Lancia, Jeep ve Alfa Romeo satışları, bu yıl sonunda 3 bin, 2015’te ise 5 bin adede çıkacak.

Fiat-Chrysler birleşmesinin ardından Avrupa’daki yeni yapılanmayla birlikte yeni niş markaları bünyesine katan Tofaş, yeni model ve küçük motorların devreye girmesiyle hedef büyütüyor. Bu yıl Temmuz’da yeni Jeep Grand Cherokee ve Compass, Ekim’de Yeni Alfa Romeo Giulietta’yı getirecek olan Tofaş, 2014’te yeni Jeep Cherokee, 2015’te ise Alfa D-sedan ve Jeep’in B SUV araçlarını showroomlara indirecek.

Satışlar yüzde 8.2 arttı

Yeni Grand Cherokee’nin lansmanında konuşan Tofaş Lancia, Alfa Romeo ve Jeep Marka Direktörü Mahmut Karacan, 2012’de otomobil pazarı yüzde 6.3 daralırken, Lancia, Alfa Romeo ve Jeep markalarında satışlarının yüzde 8.2 arttığını söyledi. Karacan, 2 bin 127 adetlik satış yaptıklarını açıkladı. 2013 için markalarında yüzde 13’lük büyüme hedefi ile yola çıktıklarını belirten Karacan, “İlk 4 ayda satışlar beklentilerimizin üzerinde gerçekleştiği için yıl sonu hedefimizi 3 bin adede yükselttik. Yüzde 40’lık büyüme hedefimiz oldu” diye konuştu.

Model gamı genişliyor

2013’ün yeni ve makyajlı modellerin tanıtımları açısından hareketli geçeceğini kaydeden Karacan, Mayıs başında Lancia’nın şehir otomobili yeni Ypsilon’u pazara sunduklarını kaydetti. Temmuzdan itibaren yeni Jeep Grand Cherokee’nin satışa çıkacağını vurgulayan Karacan şöyle devam etti: “Yine Temmuz’da Jeep Compass, ekimde ise Alfa Giulietta modellerimizin yenilenmiş versiyonlarını geliyor. 2014’te tamamen yenilenmiş Cherokee’nin lansmanını yapacağız. Bunda vergi avantajlı motorlarımız olacak.”

106 BİN EURODAN GELECEK

Jeep markasının ‘şimdiye kadar en fazla ödül kazanan’ ve global satışları 4.8 milyon adede ulaşan SUV modeli olan Jeep Grand Cherokee’nin tamamen yeni versiyonu, 106 bin 500 ile 150 bin euro arasında değişen fiyatlarla Temmuz’da gelecek. Araç 1993 yılından bu yana yaklaşık 15 bin adetle Türkiye’de en fazla satıyan lüks SUV unvanına sahip. Yeni 8 ileri otomatik şanzımanla üretilen araç 3 litrelik V-6 (250 beygir) dizel motorun yanı sıra 468 beygirlik V-8 benzinli motor seçeneğiyle de alınabilecek.

Blu-Ray sinema sistemi var

Araç Limited, Overland, Summit, SRT olmak üzere 4 versiyonla gelecek. Grand Cherokee’nin orta konsolundaki 8.4 inçlik dokunmatik ekran, Blu-Ray DVD oynatıcılı Surround Ses Sistemi, araç telefonu kullanımı, sesli komut sistemi, USB ve iPod girişleri ve yeni ‘UConnect’ özelliği ile adeta sinema-eğlence sistemlerini andırıyor.

Lüks SUV’lar yüksek ÖTV’yle çamura saplandı

2 litre ve üzeri motorlara gelen ÖTV artışıyla yüzde 30’ları bulan vergi oranı fiyatı 100 bin euronun üzerinde olan lüks SUV satışlarına adeta darbe indirdi. Jeep Grand Cherokee, Porsche Cayenne, Range Rover, Audi Q7,BMW X5 gibi lüks SUV’ların satışı yıllık 3 binlerden 2012’de 1500 adetlere geriledi.

Bu yıl da pazarın aynı rakamlarda oluşması beklenirken yazın gelecek Grand Cherokee’den 2013 sonuna kadar 300 adet satış hedefleniyor. Hedef gerçekleşirse pazarın yüzde 20’si Jeep’in olacak.

Haberin Devamı