Gazete Vatan Logo

İtalyan’a ayak bağı olduk!

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Şenocak, Türk ayakkabısına gelen yüksek ilgi ve siparişlerin İtalyanları tedirgin ettiğini söyledi. Şenocak, “Hakim oldukları pazarda kaybetmeye başlayınca Milano’daki fuarda Türk firmalarına daha az stand vermeye başladılar” dedi

İtalyan’a ayak bağı olduk!

Dünyanın en büyük ayakkabı fuarı olarak bilinen İtalya Milano’daki MICAM’a Türkiye ayakkabı sektörü milli katılım yaparak 31 firma ile adeta şov yaptı. 1-4 Eylül tarihleri arasında düzenlenen fuara İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) liderliğinde katılan Türk ayakkabı sektörü İtalyanlar’ı tedirgin etti.

İstanbul Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Mustafa Şenocak, “Dünyanın gözü Türk ayakkabısında. Deri ve deri mamulleri ihracatımızın yüzde 48’ini ayakkabıyla sağlıyoruz. Deri sektörü Türkiye’nin ihracatına yüzde 1.1 oranında katkı sağlıyor. Deri ve deri mamülleri ihracatımız bu yılın ilk 8 aylık döneminde yüzde 17.3’lük düşüşle 1 milyar dolara geriledi. Ancak ayakkabı sektörümüzdeki ihracat azalması ise yüzde 7 civarında düşerek 473 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dünyada yaşanan sıkıntılardan dolayı tüm ülkelerin deri sektörlerinde genel bir ihracat düşüşü yaşanıyor. İtalyanlar hakim oldukları pazarda kaybetmeye başlayınca, MICAM’da Türk firmalarına daha az stand vermeye başladılar. Fuara katılmak isteyen 10 firmamız bu nedenle gelemedi. Fuarı gezdiğimizde yüzlerce metrekare boş alan var. Ancak İtalyanlar yine de bu alanlara Türk firmalarını almadı” diye konuştu.

Haberin Devamı

İthalatta gerileme var

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin ise “İtalya, İspanya ve Portekiz’in kaybettiği pazarlara Türk ayakkabıları girmeye başladı. MICAM’da da bunu gördük. Bizim ayakkabılarımıza rağbet çok. İyi siparişler aldık” dedi. İDMİB Yönetim Kurulu üyesi ve Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) Yönetim Kurulu Başkanı İslam Şeker, 2 Ağustos 2014 tarihinden itibaren ayakkabı ithalatında AB ve STA ülkeleri hariç olmak üzere İlave Gümrük Vergisi uygulanmaya başlandığını hatırlattı. Şeker, uygulamayla birlikte ayakkabı ithalatında gerileme eğiliminin hızlandığını, Mayıs ayından itibaren bir önceki yıla göre yüzde 6.8 ve yüzde 53.1 oranlarında gerileme kaydedildiğini söyledi.

İran önemli bir pazar haline geldi

Haberin Devamı

Mustafa Şenocak, deri sektörü için ikinci halka ülkeler ve pazarlara yönelik harekete geçtiklerini anlattı. Mustafa Şenocak, sözlerine şöyle devam etti:

“Hong Kong’daki dünyanın en büyük deri fuarı olan APLF’ye her yıl katılıyoruz. Bu fuar üzerinden Uzak doğu ülkelerine açılıyoruz. Japonya Çin, Kore, Vietnam hedef pazarlarımız arasında. Japonya ile moda konusunda özel çalışmalara başladık. Çin’de toptan ve perakende mağaza zincirlerimiz oluşmaya başladı. ABD, mal satmamız gereken bir pazar. Dünyanın 26 milyar dolarlık en büyük ayakkabı alıcısı ABD. ABD’nin ayakkabı ithalatındaki payımız ise sadece binde 2. Geçtiğimiz aylarda Newyork’ta FFANY ve Las Vegas’taki Magic fuarlarına bazı firmalarımız katıldı. Sektöre umut veren siparişler alındı. Bağlantılar yapıldı.” İran’ın dünyaya açılmasıyla birlikte Türk deri sektörü için önemli bir pazar haline geldiğini de vurgulayan Mustafa Şenocak, İran’a 2015 yılı Ocak-Ağustos döneminde 14.3 milyon dolarlık deri ve deri mamulleri ihracatı yapıldığını, yıl sonuna kadar 30 milyon dolara ulaşılacağını kaydetti.

Haberin Devamı