Gazete Vatan Logo

İtalya’da Ferrari’si olana ‘kaz muamelesi’

İtalya Başbakanı Mario Monti’nin ülkeyi borç krizinden kurtarmak için uygulamaya koyduğu kemer sıkma planı lüks otomobil markası Ferrari’yi de vurdu

İtalya Başbakanı Mario Monti’nin ülkeyi borç krizinden kurtarmak için uygulamaya koyduğu kemer sıkma planı lüks otomobil markası Ferrari’yi de vurdu. Vergi kaçakçılarının peşine düşen yetkililerin Ferrari sahiplerine ‘yolunacak kaz’ gözüyle bakması, zenginleri bu tutkularından vazgeçiriyor.

Euro Bölgesi’ndeki krizden en çok etkilenen ülkelerden biri olan İtalya’da uygulamaya konulan kemer sıkma planı kapsamındaki ek vergiler ve vergi kaçakçılarını yakalamak için başlatılan hummalı av, ülke zenginlerini lüksten vazgeçmek zorunda bıraktı. İlk kurban, İtalya’nın lüks otomobil markası Ferrari oldu. Vergi kaçakçılarının peşine düşen yetkililerin Ferrari sahiplerine ‘yolunacak kaz’ gözüyle bakması, zenginleri bu tutkularından vazgeçiriyor. İtalya sokaklarında herhangi bir Ferrari modeline rastlanması ihtimalinin azaldığı günümüzde, 204 bin euroya satılan bir Ferrari 458’le karşılaşmak ise neredeyse imkansız. Ferrari gibi lüks otomobillere ve müsrif yaşam tarzına işaret eden diğer tüm ürünlere olan talebin düşmesine neden olarak 2001’den bu yana 4’üncü resesyonunu yaşayan İtalya’da Başbakan Mario Monti’nin uygulamaya koyduğu kemer sıkma planı ve vergi kaçakçılığına karşı alınan sert önlemlerin uygulanabilmesi için lüks ürünlerin sıkı takibe alınması gösteriliyor.

Uluslararası araştırma firması IHS Automotive, İtalya’da lüks araç satışlarında bu yıl yüzde 47’lik bir gerileme yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. 2008 yılında 1.116 süper lüks aracın satışının gerçekleştirildiği İtalya’da bu yıl satılacak olan toplam lüks araç rakamının 593’te sınırlı kalması bekleniyor. Ülkede hızla yayılmakta olan bir diğer trend ise zenginlerin 2’nci el lüks otomobillerin yurt dışına ihraç ediyor olması. İtalya’dan ihraç edilen 2’nci el Ferrari’lerin sayısı 2012’nin ilk 5 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 3 kat artarak 13 bin 633’e ulaştı. Bir önceki yılın ilk 5 ayında ülke dışına ihraç edilen 2’nci el Ferrari’lerin sayısı sadece 4 bin 923’dü.

Çevirmeye takılıyorlar

2011 yılının Aralık ayından bu yana İtalya’da varlıklı kimselerin yaşadığı bölgelere çok sayıda baskın düzenleyen yetkililer lüks otomobilleri de durdurarak sahiplerinin gelir beyanlarını inceleme altına aldı. Geçen ay, 2006 yılına ait 8 milyon euroluk vergi borcu bulunan 44 yaşındaki bir Ferrari F40 sahibini Venedik’te tutukladı. Yine benzer bir operasyonda bir Ferrari F131’i durduran yetkililer, sahibinin 2007 yılına ait 3 milyon euroluk bir vergi borcu olduğunu ortaya çıkarttı. Ferrari sahiplerine ait Passione Rossa (Kırmızı Tutku) grubunun Başkanı Fabio Barone, “Maliye’nin Roma’daki bir etkinliğimizi bastığından bu yanan çok sayıda Ferrari sahibi araçlarından kurtulmanın yollarını aramaya başladı” diye konuştu.

İtalya’da, 20 milyar euroluk tasarruf paketi kapsamında, yüksek performans araçların vergisi yükseltildi. 316 bin euroluk bir Lamborghini Aventador’un bir yıllık vergisi 6 bin 600 euro birden artarak 8 bin 400 euro oldu. Ek vergi uygulamalarının yanı sıra, İtalyan yetkililerin vergi kaçakçılarına açtığı savaş çerçevesinde sokaklarda zengin avına çıkmaya başlamaları da lüks ürün sahipleri üzerindeki baskıyı arttırdı.

Haberin Devamı