Gazete Vatan Logo

İsteyen soyadını değiştirecek

Midyat Asliye Hukuk Mahkemesi, Soyadı Kanunu’nun Anayasa’nın eşitlik maddesine aykırı olduğunu belirterek Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu

Mardin’in Midyat İlçesi’nde Asliye Hukuk Mahkemesi, Soyadı Kanunu’nun 3’üncü maddesinin Anayasa’nın kanun önünde eşitlikle ilgili 10’uncu maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle, Türkçe kökenli olmayan soyadların kullanılmasını yasaklayan hükmün iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, söz konusu ibaresini iptal ederse, başta Süryanice, Ermenice ve Kürtçe soyadı kullanabilmek mümkün olabilecek. Anayasa Mahkemesi de, iptal istemiyle ilgili ilk incelemesini tamamlayarak, davayı esastan görüşmeye karar verdi.

Soyadlarını değiştirmek isteyen Süryaniler’in açtıkları davalar reddedilince avukatları Rudi Sümer, başvurularına engel oluşturan yasanın ilgili bölümünün iptali istemiyle davanın Anayasa Mahkemesine götürülmesini istedi. Midyat Asliye Hukuk Mahkemesi, iddiayı ciddi buldu. Soyadı Kanunu’nun 3’üncü maddesinin (Rütbe ve memuriyet, aşiret ve yabancı ırk ve millet isimleriyle umumi edeplere uygun olmayan veya iğrenç ve gülünç olan soyadları kullanılamaz) davayla ilgili olan kısmının Türkçe kökenli olmayan soyadların kullanılmasını yasaklayan hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. 2007 yılında da süryani R. Demircioğlu Süryanice ’Hadodo’ olarak düzeltmek istemişti. ancak talep reddedilmişti.

Kaderiyle birlikte adı da değişti

Adana’da ailesine katkıda bulunmak amacıyla çalıştığı markette kıyma makinesine kaptırdığı kolu dirseğinden kopan genç kadının yaşamı bu talihsiz olaydan sonra değişti. Esragül Taşçı’nın (32) kolu için açtığı tazminat davası sürerken, iş yeri yetkilileriyle vardığı anlaşma üzerine bir daire sahibi oldu. Çıktığı televizyon programında onu gören hayırsever bir iş adamı protez kol taktırdı. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 700 TL iş görmezlik maaşı bağlanan genç kadın, bir güvenlik firmasında bölge yetkilisi oldu. Bu arada evlenen Esragül’ün bir de çocuğu oldu. Anne ve babasının verdiği “Gülmez” adını da Esragül olarak değiştirdi.

Haberin Devamı