Gazete Vatan Logo

İşte YARSAV'ın desteklediği isimler!

HSYK seçimleri için yarış devam ediyor...

Yeni Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) için YARSAV'ın destek vereceği isimler netleşti.

YARSAV, Ankara'dan Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz ve Kaçmaz'ın kararı üzerinde TİB'de arama yapan Hâkim Hayri Meskin ile İstanbul'dan Beyoğlu Çocuk Mahkemesi üyesi Ali Haydar Yücesoy'un da aralarında bulunduğu isimleri desteklemeye hazırlanıyor.

Anayasa referandumuyla beraber üye sayısı yediden 22’ye çıkarılan yeni HSYK için seçim süreci bugün başlıyor. Adli yargıdan yedi asil, dördü yedek; idari yargıdan da üç asil, iki de yedek üyenin seçileceği HSYK için, üye sayısı 1300 civarında olan YARSAV’ın destek vereceği listede yer almasına kesin gözüyle bakılan isimler arasında, iktidar karşıtı tutumuyla öne çıkan Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz da var.

Kaçmaz, “Sayın Öcalan” ifadesini kullandığı gerekçesiyle Başbakan Erdoğan hakkında verilen ‘takipsiz’ kararını bozup fezleke düzenlemiş, ‘kayıp trilyon’ davasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için “Şüpheli Abdullah Gül” ifadesini kullanmış, Telekomünikasyon İdaresi Başkanlığını’nda inceleme yapılmasına imza koymuştu.

Kaçmaz’ın aldığı karar üzerine TİB’e baskın düzenleyen Sincan Sulh Ceza Mahkemesi Hâkimi Hayri Keskin de destekleneceği ifade edilen adaylar arasında bulunuyor. YARSAV’ın İstanbul’dan destek vereceği bir diğer isim ise Beyoğlu Çocuk Mahkemesi üyesi Ali Haydar Yücesoy oldu. Yücesoy, 2001’de Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde görev yaptığı sırada, jandarmaların belge göstermeksizin gözaltı süresini uzattırma yönündeki isteklerini reddedince soruşturma geçirmişti.

YARSAV’a karşı kurulan Demokrat Yargı ise yönetim kurulundan isimlerle seçmenin karşısına çıkıyor. Kazan Hâkimi Kemal Şahin ile Diyarbakır Hâkimi Faruk Özsu, ismi bilinen adaylar arasında yer alıyor. Demokrat Yargı, seçime ilişkin tutum nedeniyle ayrışmıştı. ‘Bursa Grubu’ denilen dört yönetici, Eşbaşkan Orhangazi Ertekin’in iddiasına göre, Adalet Bakanı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Okur’a destek vermek gerektiğini savunarak istifa etmişti.

Bağımsız adaylardan; Üsküdar Savcısı Ersoy Yüce ve www.adalet.org sitesinin kurucusu Aydın Başar’ın da seçimde etkili olacakları tahmin ediliyor. İşte, yeni HSYK seçimlerine hazırlılanan listeler ve isimler:

YARSAV’ın listesi

Adli Yargı: Kadıköy Hâkimi Tamer Akgökçe, Beyoğlu Çocuk Mahkemesi Üyesi Ali Haydar Yücesoy, İzmir Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Güngör Tosunoğlu, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, Sincan Sulh Ceza Mahkemesi Hâkimi Hayri Keskin, Adana Ticaret Mahkemesi Başkanı Sezai Kepek, Antalya Hâkimi Mehmet Gülnaz (Diğer dört isim üzerinde tartışmalar sürüyor)

İdari: Danıştay Tetkik Hâkimi Hüseyin Özgün, Başmüfettiş Abidin Çelik, Ankara 1. İdare Mehkemesi Başkanı Kemal Kırklar, Ankara Bölge İdare Mahkemesi Başkanı İrfan Keskin, İzmir İdare Mahkemesi Üyesi Emni Ayhan Çarıkçı.

Demokrat Yargı’nın listesi

Kazan Hâkimi Kemal Şahin, Diyarbakır Hâkimi Faruk Özsu, Ankara Savcısı İsmail Yalçın, Konya Hâkimi Mehmet Taştan, İzmir Hâkimi Mustafa Kurtaran.
İdari: Ankara İdare Mehkemesi Hâkimi Cafer Ergen

Bağımsızlar

‘www.adalet.org’da aday olduklarına açıklayan hâkim ve savcılardan bazıları:
Sakarya Hâkimi Burhanettin Esenkar, Üsküdar Savcısı Ersoy Yüce, Aydın Başsavcısı Ahmet Er , Üsküdar Savcısı Celal Avar, Personel Genel Müdürü Birol Erdem, Bakırköy Hâkimi Nesibe Özer, Edirne Hâkimi Leman Özgür Tosun, Afyon Hâkimi Mehmet Gülçek, Balıkesir Hâkimi Aydın Başar. (Radikal)

YARSAV'dan HSYK itirazı

YARSAV, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) adli ve idari yargıdan HSYK'ya üye seçiminde uygulanacak genelgenin bazı hükümlerine itiraz etti, bazı hükümlerine açıklık getirilmesini talep etti.

YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan tarafından kendi adına ve yönetim kurulu adına YSK'ya yapılan itiraz başvurusunda, genelgeyle her türlü propaganda yasağı getirildiği ifade edildi. Anayasa'nın Geçici 19. Maddesinde adayların propaganda yapamayacağının hükme bağlandığı anımsatılan başvuruda, kısıtlayıcı hükmün genelgeyle genişletilemeyeceği savunuldu.

Yargıtay, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi'ne bu yüksek mahkemeler içinden yapılan seçimlerde her türlü propaganda yasağı bulunduğu, aksi durumun birbirini her yönüyle tanıyan ve bilen kişilerden oluşan bu kurumlardaki seçimlerde eşitliği bozan bir uygulama olacağı anlatıldı. Yüksek mahkemelerdeki propaganda yasağının adli ve idari yargıda yasak getiren genelgenin söz konusu maddesine haklılık kazandırmadığı savunulan başvuruda, “Tüm yargıç ve savcıların oy kullanacağı ve birbirini tanımama oranının çok yüksek olduğu bir seçimde adayların kendilerini tanıtmalarının sadece mesleki öz geçmişe hapsedilmesi demokratik toplum gerekleriyle hiçbir biçimde bağdaşmamaktadır” denildi.

Genelgeyle aday adaylığı sürecinde de propaganda yasağı öngörüldüğü anımsatılan başvuruda, Anayasa'da sadece adaylar yönünden getirilen kısıtlamanın herkesi kapsayacak şekilde genişletilmesinin hukuki olmadığı öne sürüldü.

Başvuruda vatan hizmetini yerine getiren adli ve idari yargıç ve savcılar yönünden vatan hizmetini yaptıkları yerde mi, mesleki görevlerini yerine getirdikleri yerde mi oy kullanacakları hususunun açıklığa kavuşturulmadığı, vatani hizmetini yapan askeri yargıç ve askeri savcıların oy kullanıp kullanamayacaklarının belirsiz olduğu kaydedildi.

Genelgeyle HSYK üyeliğine aday olan adli ve idari yargı hakim ve savcılarından nüfus kayıt örneği, adli sicil ve görev belgesi istendiği de anımsatılarak, HSYK için Türkiye Adalet Akademisi, Yargıtay ve Danıştay üyeleri arasından yapılan seçimde böyle bir şart aranmadığı belirtildi.

Anayasa'nın geçici 19. maddesinde söz konusu belgelere ilişkin hüküm bulunmadığına da yer verilen başvuruda, “Yargıç ve savcılık görevini yürütmekte olan kişilerden söz konusu belgelerin istenmesinin haklı bir gerekçesi bulunmadığı gibi, bu bilgi belgelerin zorunlu tutulması hiçbir biçimde hukuksal değildir. Birinci sınıf yargıç ve savcılar yönünden bu bilgi ve belgelerin aranması birinci sınıf yargıç ve savcıları rencide eden ayrımcı bir uygulamadır” denildi.” Başvuruda bu konudaki sorunun birinci sınıf yargıç ve savcı listeleri istenilerek çözülebileceği ifade edildi.Başvuruda genelgenin söz konusu hükümlerine açıklık getirilerek yeniden düzenlenmesi talep edildi.

Haberin Devamı