Gazete Vatan Logo

İşte Süreyya'nın savunması

Doping iddialarıyla ilgili olarak Süreyya Ayhan'ın eşi ve antrenörü Yücel Kop, savunmalarını federasyona verdi. İşte İngilizce'ye çevrilerek IAAF'e gönderilecek olan savunmadaki iddialar ve yanıtlar

İngilizce bilmemesi sorun oldu
İddia 1: Süreyya Ayhan, doping kontrolü için çağrıldığında "Uyumak istiyorum" diyerek isteği olumsuz karşıladı mı?

Yanıt: Bize doping için geldiklerinde Süreyya Ayhan, yeni öğrendiği yetersiz İngilizcesiyle, uykudan yeni uyandığını ifade etmeye çalıştı. Ancak görevliler, "uykuluyum" ifadesini, "uyumak istiyorum" olarak anlamış olabilirler.

Denetçiyi kilitlediler
İddia 2: Sorumlu numune alma görevlisini zorla odanın dışına çakaran Yücel Kop, yardımcı numune alma görevlisini de başka bir odaya kilitlemiştir. Her iki görevli de bu aşamada Süreyya Ayhan'ı görememiştir.

Yanıt: Dünya Anti Doping Ajansı (WADA) kurallarına göre doping numunesi alımı sırasında odaya, bayan sporcuya bayan, erkek sporcuya da erkek görevli girer. Erkek görevli, idrar alınması sırasında Ayhan'ın bulunduğu odaya girmek isteyince, kendisini uyardım. Ancak, ısrar edince, kolundan tutarak, dışarı çıkardım ve Süreyya Ayhan ile görevli bayanın bulunduğu odanın kapısını kilitledim. Bu sırada erkek görevli, telefona sarılarak, WADA merkezini aradı ve sonradan öğrendiğime göre girmemesi için ikaz edildi.

Sahte Süreyya Ayhan
İddia 3: Bu olaydan yaklaşık 1 dakika sonra 2 görevli de tekrar odaya alınmış ve kendilerine Süreyya Ayhan olduğu söylenen başka bir kadın takdim edilmiştir. İdrar örneği bu ikinci kadından alınmış ve gerekli doping kontrol formları doldurularak imzalanmıştır.

Yanıt: Doping numunesi verilmeden önce, hem WADA'nın Türk temsilcisi, hem de diğer 2 temsilci odayı kontrol etti. Onların gözetiminde nasıl başka birisi içeri girip, numune verir? Anlamış değiliz.

Formlarda 2 ayrı imza var
İddia 4: İkinci kadının imzasının hem kahvaltı sırasında Süreyya Ayhan'a test yapılacağı bildirilirken alınan imzadan hem de IAFF dosyasındaki eski doping kontrolü imzalarından farklı olduğu anlaşılmıştır.

Yanıt: Söz konusu raporlar düzenlendikten sonra Süreyya Ayhan, raporlardan birisini masada düzgün bir şekilde imzaladı. Ancak diğerinde ortam gerilmişti ve ayakta pelur kağıttan oluşan raporu avucunun içerisine alarak imzaladı. Bu nedenle imza net olarak çıkmamış olabilir. Takdir edersiniz ki, avuç içerisinde pelur kağıt kaymış, kalem tam olarak oturmamış olabilir.

İdrar örneklerini gizlediler
İddia 5: 25 Temmuz 2004'te, tekrar 4 doping kontrolü görevlisi Edirne kampına gitti. Ayhan, birkaç kez başarısız örnek vermiştir. Daha sonra numune alma görevlileri Süreyya Ayhan'a randevusu olduğu tıp merkezine giderken eşlik etmiştir. Burada Süreyya Ayhan'dan sadece 25 ml. miktarında örnek sağlamıştır. Ancak IAFF kuralları gereği bu miktar 75 ml olmalıydı. Ayhan, daha fazla idrar örneği sağlamaya çalışırken, ilk alınan örnek yere düşürülmüş ve yerde kaybolmuştur. Yaklaşık 1 saat sonra atlet bir örnek daha sağlayabilceğini söylemiştir. Bu sefer 150 ml. miktarında sulandırılmış renksiz bir sıvı sağlamıştır. Bu örneğin yoğunluğu 1000 ve pH derecesi 6.5'dir. Bu yoğunluklar da IAFF prosedürü paragraf 3-34. maddesine uymamaktadır. Ayhan'a başka bir örnek sağlaması bildirilmiştir. Ayhan, tekrar örnek sağlama girişiminde bulunurken, 75 ml. konsantre idrarı çöp tenekesinin arkasında saklanan 150 ml. sulandırılmış sıvıyla değiştirilirken görülmüştür. Numune alma görevlisi, her 2 kabı da Ayhan'dan almak istediğinde bayan Ayhan, 75 ml. idrar içeren kabı WC'ye dökmüştür. Sonuç itibariyle numune alma görevlisi, Ayhan'a bu örneğin de geçersiz sayılacağını ve yeniden örnek sağlaması gerektiğini bildirmiştir. Ayhan, başka örnek sağlamayı reddetmiş ve Doping Kontrolü Merkezi'ni, hiçbir DOC belgesini imzalamadan terk etmiştir.

Yanıt: Numune kabısadece WADA yetkililerinde bulunur. Yetkililer dışında tedarik edilemez. Dolayısıyla bizim orada aynı kaptan bulundurmamız mümkün değil.

Ayhan nelerle suçlanıyor?
1) IAAF Kuralları 32.2 (c): Doping kontrolünü reddetme ya da başarılı test vermeme.

2) IAAF Kuralları 32.2 (e) Doping sürecini bozmak, değiştirmek.

3) IAAF Kuralları 32.2 (b) Yasak metod kullanma, kullanmaya teşebbüs etme, idrar değiştirme.

Yetersiz bulunursa cezası ne olur?
Ayhan'ın bu savunması yetersiz bulunursa 2 ya da 4 yıl ceza alacak. Otoriteler, Ayhan'a 2 yıl ceza geleceği görüşünde. IAAF raporunda Ayhan'ı suçlayan 6 imza var. Uzmanlar, "Süreyya'nın sözüne karşı bu 6 uzmanın imzası var. Savunması ceza almasını engellemez" yorumunu yapıyor.

Haberin Devamı