Gazete Vatan Logo

İşte Marslı Türkler!

Dönüşü olmayan Mars yolculuğuna 500 bin kişi başvurdu

İşte Marslı Türkler!

Aralarında 11 Türk de var. Dördüyle konuştuk. Hiçbiri Türkiye’ye ve dünyaya dönmek istemiyor

Hollandalı girişimci Bas Landsdorp tarafından kurulan Mars One adlı şirket bir daha geri dönmemek üzere Mars’a gidecek gönüllüler arıyor. Proje için Nisan’dan beri 100 ülkeden 500 binden fazla aday başvurdu. Eylül ayında tamamlanacak seçimde 40 gönüllü seçilecek. 8 yıl eğitimin ardından 2023’te Mars’a gönderilmesi planlanan 4 kişilik grubun ardından, 2024’te 4 kişi daha gönderilecek. Adaylar arasında 11’de Türk var. Başvurmadan önce düşünülmesi gereken en önemli şey ise adayların bir daha Dünya’ya dönemeyecek olması. Mars’a gitmeyi kabul edenler Dünya’ya veda edip Mars’ta yeni bir hayata başlayacak.

Astronot adayları Mars’a gitmeden önce, Kızıl Gezegen’de gerekli yaşam koşulları sağlanacak. 2016’dan itibaren Mars’a yaşam üniteleri, uydular ve diğer gerekli araçlar gönderilmeye başlanacak.

Koloni 40 kişi olacak ve bu sayıya ulaşılana kadar her iki yılda bir yeni insanlar ve erzak Mars’a gönderilecek. İlk ekibin Mars’a gönderilmesi 6 milyar dolara mal olacak. Proje, insanoğlunun Mars’ta kalıcı bir yaşam kurmasını hedefliyor. Mars’a gönderilenlerin yaşamları bir televizyon programı olarak yayınlanacak. Başvuruda bulunan 11 Türk’ün tanıtım videoları projenin internet sitesinde yayınlanıyor. Yaşları 19 ile 34 arasında değişen adaylarının hepsinin ortak isteği daha çok insanın siteye girip Türklere oy vermesi.



- Anıl Volkan Mutlu (öğretmen)


‘Dünya dar geldi’


“Adımı tarihe yazdırmak istiyorum. Türkler her yerde. Stratejik olarak kesinlikle Türk adaylardan birini alacaklardır. Ben de o kişi, uzaya giden ilk Türk olmak istiyorum. Mars’ta sıkılırsam kesin orada uzay mekiği filan yapar Dünya’ya dönerim. Benim dönüş biletim hazır, diğerleri düşünsün. Surf ve bungee jumping yapıyorum. Dünya bana dar geldi, uzaya açılmak istiyorum.”



- Ferdi Tarla (19, işsiz)

‘Tarım yapacağım’


“HAYALİM hep astronot olmaktı. Şartlarımız bunu engelledi. Bazıları hayal kurar, bazıları hayalini yaşar. İşte ben hayalini yaşayanlardan olmak istiyorum. Dünya üzerindeki kaynakların hızla tükeniyor.Zamanımın çoğunu evde geçiriyorum. Mars’ta da zorluk çekeceğimi zannetmem. Dünya veya Mars, benim için fark etmez. Mars’ta tarımla uğraşacağım”



- Cankat Tigin Öztemiz (öğrenci)

‘Dünyayı özlemem’


“Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümü öğrencisiyim. Mars’ta yapılacak bilimsel çalışmalara katkıda bulunmayı istiyorum. 1970’lerden beri Mars’ta koloni kurulmaya çalışılıyor. Projeler var ama yeterli bütçe yok. Mars One bunu mümkün kılmak için kararlı. Teknolojik açıdan Mars’ta kolonileşme mümkün. Dünyayı yeterince kullandık. Yaşayacak bir şey kalmadı.”

Yolcular Eylül’de açıklanacak

Hollandalı Bas Landsdorp (36) Mars One’ı 2013 Haziran’da kurdu. Mühendis olan Landsdorp 2011’den beri bu proje üzerinde çalışıyor. Mars One için sermayeyi sağlamak amacıyla BİR enerji şirketindeki hisselerini satan işadamı, bütün servetini Mars projesine yatırdığını söylüyor. Ömrünün geri kalanını Mars’ta geçirmek isteyen 18 yaşından büyük ve sağlıklı herkes https://apply.mars-one.com adresinden projeye başvurabiliyor. . Başvuru ücreti Türkiye için 15 dolar olan projeye son başvuru 31 Ağustos. Gideceklerin isimleri ise Eylül’de duyurulacak.

Haberin Devamı