Gazete Vatan Logo

İşte Harbiyeliler'in cevabını merak ettikleri soru!

‘Atatürk Vahdettin’in kızıyla evlenmek istedi mi?’

19 Mayıs etkinlikleri çerçevesinde “Mütareke Dönemi ve İstanbul’dan Samsun’a Uzanan Yolda Atatürk” başlıklı bir panel düzenlendi. Kara Harp Okulu’nda düzenlenen paneli Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner ile kuvvet komutanları ve Harp Okulu öğrencileri izledi. Prof. İlber Ortaylı’nın yönettiği panelde, Dr. Alev Coşkun’a yöneltilen “Atatürk Sultan Vahdettin’in kızıyla evlenmek istedi mi?” sorusu ilgi uyandırdı. “Böyle bir durum var” diyen Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü: “O dönemde parlak subaylarla saray arasında akrabalık tesis edilmesi çabaları olmuştur. Enver Bey, Vahdettin’in akrabası Naciye Sultan’la nişanlanmıştır. 1914’ten sonra da evlendiler. Vahdettin’in küçük kızı Sabiha Sultan da güzel bir bayandı. Bu konuyla ilgili Mustafa Kemal istedi veya padişah evlenmelerini istedi iddiaları vardır. Mütareke döneminde bu düşünce tekrar alevlendi. Ancak Mustafa Kemal bu konuya sıcak bakmadı.” İlber Ortaylı da böyle bir durumun olduğunu belirterek, “Hatta Mustafa Kemal ile Sabiha Sultan görüşmüşlerdir. Sabiha Sultan beğenmiştir. Ama bu iş daha sonra olmamıştır” dedi. Coşkun’un, Özakman’ın yorumuna “İyi de olmuş” diye verdiği tepkiye ise başta Org. Koşaner ve komutanlar olmak üzere Harbiyeyilerin uzun süre güldükleri gözlendi.

TARİHÇİLER BÖLÜNDÜ

DOĞRUDUR: Murat Bardakçı: Sabiha Sultan da bunu doğrulamış ve “Kendilerini bir defa görmüş ve hoşlanmıştım. Gayet yakışıklı idiler. Ateş gibi gözleri vardı, alev alev yanıyorlardı. Ama evlenemezdim, zira Faruk ’u seviyordum” demişti. AĞZA ALINMASIN: Deniz Som: Vahdettin, kızını vermek için Mustafa Kemal’in peşinden koşmuştur. Atatürk öneriyi “ağza bile alınmasın” diye reddeder.

HERKES YAP DİYOR: Çağatay Uluçay: Bir gece eğlenceden dönüşte, Mustafa Kemal, Doktor Rasim Ferit Talay’a bu meseleyi açar. Talay, “Sen 2 ay içinde her hangi bir kadından bıkarsın” der. Bunun üzerine Mustafa Kemal, “Tek dostum sen imişsin, herkes bu işi yapmam için ayak diriyor” diyerek konuyu kapatır.

Haberin Devamı