Gazete Vatan Logo

İşte geleceğin 6 mesleği

Microsoft ve Future Laboratorv (Gelecek Laboratuvarı) adlı şirket, 10 yıl sonrasının popüler mesleklerini açıkladı. Future Laboratory yetkilisi Steve Tooze, “Okullarda robot teknolojisi üzerine bölümler açılacak. Çevre tasarımı gibi bölümler müfredatlara girecek” dedi...

İşte geleceğin 6 mesleği

İnsan vücudu tasarımcısı

Kök hücre teknolojisindeki büyük gelişme sayesinde artık bilim insanları laboratuvar ortamında doku ve organ üretebilme kapasitesine ulaştı. 10 yıl içinde organ nakilleri yerini belki de laboratuvar ortamlarında üretilen yeni organların insanlara nakledilmesine yerini bırakacak. Bu nedenle organ, doku ve vücut tasarımcılarına ihtiyaç duyulmaya başlanacak.

"Bilim kurgu filmlerindeki çipli insanlar 10 yıl sonra alışık olduğumuz bir durum haline gelebilir."

Yaşam alanı tasarımcısı

2025 yılına gelindiğinde dünya nüfusunun 9 milyara ulaşması bekleniyor. Bu da dünyada hayvanlarla birlikte insanların yaşam alanlarında önemli bir daralmaya sebebiyet verecek. Bazı hayvan türlerinin insan yaşam alanlarının içine girmeden hayatlarını sürdürebilmesi kritik öneme sahip olacak. Ayrıca insanlar ihtiyaçları dahilinde 10 yıl sonra bazı yok olmuş bitki ve hayvan türlerini de yeniden hayata döndürmek isteyecek.

Uzay turunda tatil rehberi eşlik edecek

Çılgın girişimci Sir Richard Bronson’un Virgin Galactic şirketi başta olmak üzere birçok bağımsız özel şirket, NASA’ya alternatif olarak uzaya ulaşmak için yıllardır büyük çaba gösteriyor. Bu çabanın sonunda amaç hem Mars gibi yakın gezegenlere ulaşabilmek ve orayı kolonileştirmek, hem de sıradan ama zengin insanlara uzayda tatil imkanı sunabilmek. E tabi uzaya tatile gittiğinizde oraları anlatacak birileri de lazım... Bu nedenle sadece uzay konusunda uzmanlaşmış, Ay, Dünya ve Güneş sistemi konusunda engin bilgiye sahip uzay turist rehberlerine büyük talep olacak.

Haberin Devamı

Etik teknoloji avukatlığı

Yapay zeka insanlığın belki de son yıllardaki en önemli teknoloji hamlesi... Ancak Stephen Hawking bile kontrolsüz yapay zekanın insanlığın sonunu getirebileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Bunun sebebi, robotların dünyada insanların işe yaramaz olduğuna karar verip insanlığı yok etme girişiminde bulunabileceği endişesi. İnsanlarla robotlar yapay zeka sayesinde iletişime geçmeye başladığında problem çıkma olasılığı da çok yüksek. Bu durumda, etik teknoloji avukatları ortaya çıkacak.

Haberin Devamı

Dijital kültür yorumcusu

Sosyal medya belki de son yıllarda geleneksel medyanın en önemli rakibi olarak ortaya çıktı. Dijital medyanın yayıncılığın yeni mecrası olacağı konusunda artık kimsenin şüphesi yok. Ancak sosyal medya denetimsiz bir platform olması açısından çok büyük sıkıntılara da gebe. Şirketlerin ve kurumların sosyal medyayı kullanırken trollere ve sosyal medya etiklerine büyük önem göstermesi gerekiyor. Aksi halde atılacak tek bir yanlış tweet bile bir şirketin sonunu getirebilecek. Bu da sosyal medya danışmanlarına olan ihtiyacı artırıyor.

"2025 yılına gelindiğinde dünya nüfusunun 9 milyara ulaşması bekleniyor."

Freelance biohacker

İnsan vücudu aynı bilgisayar gibi modifiye edilebilme kapasitesine sahip bir ortam olarak görülüyor. Bilim kurgu filmlerindeki çipli insanlar bundan 10 yıl sonra hepimizin alışık olduğu bir durum haline gelebilir. Aynı bilgisayarların hacklenmesi gibi medikal açıdan beynin hacklenerek insanlığın genetik modifikasyona tabi tutulması önümüzdeki yıllarda tıp dünyasının belki de en çok tartıştığı konuların başında gelecek.

Haberin Devamı