Gazete Vatan Logo

İşte CHP’nin bedelli teklifi

CHP'nin teklifine göre; 1 Ocak 1983’den önce doğanlardan kişisel geliri 12 bin TL’nin altında olanlar bedel ödemeden, yıllık geliri 12-25 bin TL arasında olanlar 7 bin 500, gelir düzeyi 25 bin TL’nin üzerinde olanlar ise 15 bin TL karşılığında; 21 gün temel eğitim alarak askerliğini yapmış sayılacak.

28 yaş üstü yararlanacak... Süre 21 gün olacak
Yükümlünün gelir beyanı esas alınacak
Kişisel geliri 12 bin TL’nin altında ise bedel ödemeyecek
Geliri 12-15 bin TL arasında ise 7.500 ödeyecek
Geliri 25 bin TL’den fazla ise 15 bin TL ödeyecek
Elde edilen gelir, yurt yapımında kullanılacak

ANKARA- CHP’nin 1 Ocak 1983’ten önce doğanları kapsayan bedelli askerliğe ilişkin yasa tasarısı dün TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Teklifi sunan CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, “Başta Adalet ve Kalkınma Partisi olmak üzere tüm siyasi partilere çağrıda bunuyorum. Seçim için TBMM faaliyetlerini sonlandırmadan önce bir araya gelelim, bu teklifi yasalaştıralım” dedi, teklifin ayrıntılarını açıkladı.

ŞARTLARI NELER?: CHP’nin teklifine göre aylık geliri 1000 liranın altında olan yani asgari ücrete tabi olanlara da bedel ödemeden bu yasadan yararlanma hakkı tanındı. 1 Ocak 1983’ten önce doğanlardan kişisel geliri yıllık 12 bin TL’nin altında olanlar bedel ödemeden askerliğini yapacak. Kişisel geliri 12-25 bin TL arasında olanlar 7 bin 500, gelir düzeyi 25 bin TL’nin üzerinde olanlar ise 15 bin TL karşılığında; 21 gün temel eğitim alarak askerliğini yapmış sayılacak. Bedelli askerlik ödeme şartları için yükümlünün gelir beyanı esas alınacak. Teklife göre yükümlü çalışmıyorsa ödeme şartlarında aile geliri değil kişisel gelir dikkate alınacak. Teklife göre gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenler zorunlu askerlik hizmetini yasal süresi üzerinden yapacak. Uygulama 6 ay yürürlükte kalacak.

TAKSİT OLACAK MI?: Bedelli askerlik ücreti taksitlendirilebilecek. Ancak TÜFE farkı toplam bedele yansıtılacak. Bedelli askerlik ödemeleri Maliye Bakanlığı adına Ziraat Bankası’nda açılacak özel bir hesaba yapılacak. Bu hesapta biriken meblağ da öğrenci yurtlarının yapımında kullanılacak.

KAÇ KİŞİ YARARLANACAK?: Teklifin yasalaşması durumunda 100 bine yakın kişinin yararlanacağının tahmin ediliyor.

TSK İLE TEMAS OLDU MU?: Beklentiyi karşılamak için münhasıran askerlerin görüşüne bağlı kalmayı doğru bulmuyorum. Bu, siyasetin karar vereceği bir konudur. Kararı siviller verecektir, askerler değil.

TEKLİFİN GEREKÇELERİ?: CHP’li Hamzaçebi, teklifin gerekçesini şöyle anlattı: 1987 ile 1999 arasındaki 12 yıllık süre içinde 3 defa bedelli askerlik düzenlemesi yapılmak zorunda kalınmasının temelinde, zorunlu askerlik süresinin uzunluğu yatmaktadır. Özellikle mesleki kariyer planlaması yaparak yüksek lisans, doktora ve TUS’ta uzmanlık öğrenimine devam eden, kendi nam ve hesabına serbest meslek faaliyeti yürüten ve küçük ve orta ölçekli işletme kuran gençlerimizin, uzun süreli askerlik hizmeti sırasında öğrenimleriyle faaliyetlerine ara vermek ve işyerlerini kapatmak zorunda kalmaları, askerlik hizmetlerini sürekli ertelemelerine neden olmuştur. Askerlik ödev ve görevinin ertelenmesi, askerlik çağına gelen gençlerimiz arasında yığılmalara yol açmış; bedelli askerlik düzenlemeleri ile söz konusu yığılmalar eritilmeye çalışılmıştır. Ayrıca, AKP iktidarı 2003 yılından 2011 yılına kadar bedelli askerlik düzenlemesini sürekli bir şekilde canlı tutarak bir yandan askerlik hizmetinin ertelenmesini teşvik etmiş, diğer yandan da umut tacirliğine soyunarak gençlerimizi “ha bu gün, ha yarın” beklentisine sokmuştur.


Kimler bedel ödemeyecek?

* “Sosyal devlet” ilkesi gözetilerek yapılan düzenlemelerle, yıllık gelir toplamı 12.000 TL’nin altında olan yükümlülerin herhangi bir bedel ödemeden yasadan yararlanmaları sağlanmaktadır.

* TÜİK’in 6 Ocak 2011 tarihli bülteninde yer alan “2009 Yoksulluk Çalışması Sonuçları”na göre, 4 kişilik bir ailenin 2009 yılı yoksulluk sınırı 825 TL tahmin edilmiş bulunmaktadır. Bu tutar TÜFE değişim katsayısı ile 2011 yılına güncellendiğinde yaklaşık 900 TL yapmaktadır. Bu tutara göre, yıllık geliri (900 x 12 =) 10.800 TL’nin altında olan aileler yoksulluk sınırının altında yaşamaktadırlar. 16 yaşından büyükler için tespit edilen asgari ücretin aylık net tutarının 2011 yılı ilk döneminde 630 TL ve yıllık tutarının ise (İş Kanunundan kaynaklanan yılda 2 ilave tediye dahil) 8.820 TL olduğu göz önüne alındığında, yoksulluk sınırının altında gelir elde eden yükümlülerden bedel alınması, toplumsal adalet ve eşitlik ilkelerini zedelemenin yanında sosyal devlet ilkesiyle de bağdaşmamaktadır.

* Üniversite mezunu olan ve Genel İdare Hizmetleri Sınıfı’nda 9’uncu derecenin 1’nci kademesinde göreve başlayan bir memurun aylık maaşı, eşinin çalışmaması ve çocuk sayısına göre 1.450 TL’ye yaklaşmakta. Söz konusu memurun yıllık geliri ise (1.450 x 12 =) 17.400 TL yapmaktadır. Dolayısıyla söz konusu yükümlülerden yaşamaları için gerekli olanı almamak gerekir. Bu düşünceyle, yıllık gelirleri toplamı 25.000 TL’den az ve 12.000 TL’den fazla olanların 7.500 TL ödemeleri; yıllık gelirleri toplamı 25.000 TL’den fazla olan yükümlülerin ise 15.000 TL ödemeleri hüküm altına alınmaktadır.

Haberin Devamı