Gazete Vatan Logo

İşte böyle tutulduk

Esas duruşa geçtik saf tuttuk Mozart dinleyip semah döndük

Sıcaklık 10 derece düştü, karanlık 3.41 dakika sürdü
Tam tutulma anında hava soğudu. Antalya'da, Güneş'in Ay'ın arkasına saklandığı saat 13.54'te rüzgar çıktı. Sıcaklık 21 dereceden 11 dereceye kadar düştü. Gün ortasındaki karanlık 3 dakika 41 saniye sürdü. Havanın gece gibi karardığı antik kentte tutulma alkışlar ve ıslıklarla izlendi. Caddelerdeki araçlar farlarını yakarken, bazı mekanlarda elektrikler açıldı. Apollon Tapınağı önünde Side Belediyesi Yaylı Çalgılar Beşlisi, güneş tutulması anında Side'de Mozart ve Brahms'ın eserlerinden oluşan bir konser verdi. Konya'da ise 'kozmik raks'a semah gösterileri eşlik etti.

Depremler takibe alındı
Güneş tutulmasının büyük depreme neden olacağı iddiaları yine tartışıldı. Prof. Ahmet Ercan ve ekibi, Tokat'taki Kuzey Anadolu kırığını incelemeye aldı. Ercan, "Çekim arttı, radyoaktivite azaldı. Su sıcaklığı ise 49 derecede sabit kaldı. Tutulma sırasında depremcikler oluşmadı. Sonuçları yakında açıklayacağız" dedi. Son 24 saat içerisinde ise 3.1 ile 3.6 büyüklüğünde 10 deprem meydana geldi.

NASA Side'den naklen yayınladı
Güneş tutulmasının en iyi gözlemlendiği Antalya Side, çok sayıda turistle birlikte NASA ekibini de ağırladı. 3 dakika 41 saniye süren doğa olayı, www.exploratorium.edu internet adresinden dünyaya canlı yayınlandı. Side antik tiyatrosuna 20 büyük teleskop kuran ekibin başındaki Prof. Paul Doherty, Sideli öğrencilere güneş tutulması hakkında bilgi verdi.

Vekilim disketten baktı, namaz kıldı
TBMM binası önünde 'siyasi tutulma' vardı. Uzmanların 'kör eder uyarılarına vekiller de aldırmadı. Hazırlıksız vekiller kozmik raksı 'kalça röntgeni'yle izlerken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu disketten bakmaya çalıştı. Eski vaiz olan AKP'li Milletvekili Osman Kılıç ise 20 vekile "küsuf namazı' kıldırdı.

Haberin Devamı