Gazete Vatan Logo

İşte Baykal'ın ilk hamlesi

Kurultay'dan Baykal zaferle çıkınca "isyancılar" tasfiye edildi

CHP’NİN 32. Olağan Kurultayı, 1.021 delegenin oyuyla yeniden Genel Başkanlığa seçilen Deniz Baykal ve Genel Sekreter Önder Sav’ın parti içindeki gücünü birkez daha tescilledi. Genel Başkan Baykal tarafından hazırlanan blok PM (Parti Meclisi) seçimlerinde Sav’a “isyan bayrağı açan” isimler tasfiye edildi.

Kesici sürprizi...

Listeye girmesine kesin gözüyle bakılan merkez sağ transfer İstanbul Milletvekili İlhan Kesici’nin, Baykal’ın PM listesinde yer almaması sürpriz olarak yorumlandı.

Baykal, 80 kişilik PM’de 17 kadına yer verdi. PM’de 12 Alevi, 12 Kürt, 5 de Karadenizli yer aldı.

Baykal hazırladı

Baykal, PM’de yer alacak isimlerin son halini dün sabah Genel Merkez’de Genel Sekreter Önder Sav ve Yardımcısı Mehmet Sevigen’le verdi. Baykal’ın liste konusunda zaman zaman Sav ile fikir ayrılığına düştüğü öğrenildi. Bu nedenle saat 11.00’de tamamlanması beklenen başvurular, saat 15.00’e kadar uzatıldı.

Kimler susturuldu

Yeni oluşturulan PM’si ile bir anlamda ‘parti içi muhalefet’ susturulmuş oldu. Blok PM listesinde, Sav karşıtı Mahmut Yıldız, Fuat Çay, Zekeriya Akıncı, Kemal Demirel ve Güldal Okuducu gibi MYK üyeleri yer bulamadı. Çay Sav’ı eleştirmiş, “Partideki Kürt ve Alevileri dışladınız” demişti. Parti içi muhalefeti ile ön plana çıkan, İsmet İnönü’nün torunu Gülsün Bilgehan da PM’de yer bulamadı. Ayrıca, Güldal Okutucu, Şahnaz Çakıralp, Sevgi Kökbudak, Lütfiye Memioğlu, Banu Sancak, Şenel Uçar ve Oya Tür de yeni PM’de yer almadı

Elekdağ da yok...

CHP’nin son PM toplantısında, Anayasa Mahkemesi’nin AKP’ye açtığı davanın iddianamesinin “eksik ve yetersiz olduğu” yönünde görüş bildiren Şükrü Elekdağ da listeye alınmadı.

Yeni isimler...

PM’nin yarıya yakını yenilendi. Baykal’ın 22 Temmuz seçimlerinde aday adayı olmaları için teklif götürdüğü Faik Öztrak, Nur Serter, Necla Arat gibi isimler, yeni döneminde PM’de yer aldılar. Baykal’a yakınlıkları ile bilinen eski Özel Kalem Müdürü Ankara Milletvekili Nesrin Baytok, Çetin Soysal, Fevzi Topuz gibi isimler de PM’nin yeni üyeleri oldular.

Doğu ve Güneydoğu delegelerinin girişimleri ile Mahmut Yıldız, bireysel PM adayı gösterildi. Sav muhalifleri, Genel Sekreteri PM listesinden çizerek yerine, Mahmut Yıldız’ı yazdılar.

Haberin Devamı