Gazete Vatan Logo

İşte ay tutulmasının fotoğrafları!

Çanakkale'de yılın ilk ay tutulması olayı, gökyüzü parçalı bulutlu olmasına rağmen izlenebildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ulupınar Gözlemevi ve Astrofizik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, ikinci ay tutulmasının ise, ağustos ayında izlenebileceğini belirtti.

Ayın bakır renge dönüştüğü gökyüzü şöleni, havanın parçalı bulutlu olmasına rağmen aralıklarla izlenebildi. Kimi zaman net bir şekilde gözlenebilen ay tutulmasının izlenmesine, zaman zaman önüne geçen bulutlar engel oldu. Ay, saatler 02.36'yı gösterdiğinde tutulmaya başladı. Tutulmanın tamamlandığı saat 05.01'de ay, bakır rengini aldı. Ay, 06.38'de battığı için saat 07.09'da tutulmadan kurtulma anı, izlenemedi.

ÇOMÜ Ulupınar Gözlemevi ve Astrofizik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, "Bu gece güneş sisteminde geometrik açıdan ilginç bir olay gerçekleşti. Tam ay tutulması meydana geldi. Tam ay tutulmaları, hep dolunayda olur. Bu gece de öyle oldu. Tam tutulma anında, Ay bakır rengini aldı. Çok dikkatli bakanlar, bunu farketmiş olabilirler. Ayın bir kenarı hafif maviye kaymış bir renk gösteriyordu. Bu maviye kayan rengin nedeni de dünya atmosferindeki ozon katmanı. Ozon katmanı kırmızı ışığı soğuruyor mavi kalıyor. Ozon dünyanın kutup bölgelerinde öbeklenmiş durumda. O nedenle ay çok ilginç bir görüntü sergiledi" dedi.



BU YIL GÜNEŞ TUTULMASI İZLEYEMEYECEĞİZ

Ay tutulmasının tamamen geometrik bir olay olduğunu belirten Prof. dr. Demircan, uzayda, ayın dünya etrafındaki yörünge düzlemi ile dünyanın güneş etrafındaki yörünge düzlemi arasında 5 derecelik bir açı olduğunu, bu iki düzlemin bir doğru boyunca kesiştiğini, ay, güneş ve dünyanın bu doğru üzerine geldiklerinde birbirini örttüğünü ve böylece ay ve güneş tutulmalarının gerçekleştiğini söyledi.

Yılda iki ay, iki de güneş tutulması olayının yaşandığını hatırlatan Prof. Dr. Osman Demircan, "Bu yıl ilk ay tutulmasını gözlemiş olduk. Ancak 7 Şubat'taki güneş tutulması Türkiye'den gözlenememişti. Sadece kutup bölgelerinden bu doğa olayı izlenebilmişti. Bu yıl, güneş tutulması Türkiye'den hiç izlenemeyecek. Ay tutulmalarından ilkini gözlemiş olduk. İkincisi ise parçalı ay tutulması olacak. Bunu da ağustos ayı içerisinde gözleyeceğiz" diye konuştu.



Haberin Devamı