Gazete Vatan Logo

İstanbulluları ne bekliyor?

Topbaş açıkladı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki çalışmanın ardından, E-5 Karayolu'nda asfaltlama çalışması yapılacağını açıkladı ve "İstanbullu hissetmeyecek" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Haliç Tersanesinde yapılan Kasımpaşa Motobotunun suya indirilme törenine katıldı. "İstanbul hizmete doymaz biz de hizmete doymuyoruz" diyen Topbaş, ülkenin gelişme ve kalkınmasında yerel yönetimlerin önemli bir paya sahip olduğunu kaydetti. Topbaş, "İstanbul'a yapılan her yatırım her çalışma ülkenin dünyaya yansımasında etki sağlamakta ve dünyanın diğer ülkelerine örnek teşkil etmekte" dedi. Konuşmasında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde yapılan deprem güçlendirme çalışmalarına da değinen Topbaş, bir zamanlar tek - çift plaka uygulaması yapıldığını belirtti. "Bu şehirde kent trafiğini rahatlatmak için tek çift plaka konuşuldu. Bugün 1 milyon 300 bin araç hareket halinde. Tel çift plaka konuşmuyoruz" diye konuştu. Şehirlerin medenileştikçe günlük hareket oranının artığına dikkat çeken Topbaş, "Şehirler modernleştikçe nüfusun 3 katı kadar hareketlilik olur. 40 milyon hareket olacak bu şehirde"dedi. Fatih Sultan Mehmet köprüsündeki çalışmaların iki şeriti kapatmasıyla 45 bin yolcu ve 30 bin aracın etkilendiğini kaydeden Topbaş, bunun deniz taşımacılığına bir hareket getirdiğini ve Sarayburnu - Harem arasında 10 bin araç taşırken 15 bin araç taşımaya başladıklarını söyledi. Deniz ulaşımını kullanmada hedeflerinin yüzde 10 olduğunu söyleyen Topbaş, İDO'nun araç taşıma kapasitesinin yüzde 3'lerden yüzde 5'lere çıktığını belirtti. Kadir Topbaş konuşmasının ardından Kaptan şapkası takarak, Haliç Tersanesindeki Kasımpaşa Motobotunun suya indirilme törenine katıldı.

MOTOBOTLAR 9.4 MİLYON EUROYA MALOLDU
Haliç - Üsküdar hattında kullanılmak üzere tasarlanan üç motobottan ilki olan Kasımpaşa Motobotu 600 yolcu taşıyor. Panoramik görüş açısına göre tasarlanan motobotlar, Haliç köprüsü altından rahatlıkla geçebiliyor. Klimalı olan Kasımpaşa Motobotu 12 deniz mili hız yapabiliyor. 42 metre boyunda ve 8.5 metre eninde olan motobotların tamamı 9.4 milyon Euroya mal oldu. Benzerleri Venedik, Amsterdam, Budapeşte ve Paris'te bulunan motobotların diğer ikisinin de yılsonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

D-100 KARAYOLUNDA ASFALTLAMA ÇALIŞMASI
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kasımpaşa Motobotunun suya indirilme töreninden sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Topbaş, Fatih Sultan Mehmet Köprüsündeki deprem güçlendirme çalışmalarının planlanandan 10 gün biteceği yönündeki haberlere yanıt verdi. Çalışmanın zorunlu ve gerekli bir çalışma olduğunu söyleyen Topbaş, "Sayın Bakanımızın da ifade ettiği gibi daha öne çekebilmek için ciddi bir yoğunluk var. Çalışma yapılıyor. Alternatif alanlar konusunda biz de destek veriyoruz" dedi. Topbaş beklenenden daha önce bitmesiyle ilgili, "İnanıyorum ki toleranslı konuşuluyordur. Onun öncesinde de bitebilir. Çünkü İstanbul’da yapılan bu çalışmaların hızla devam etmesi gerekiyor." dedi.

E - 5 üzerinde bir asfalt çalışması olacağını kaydeden Topbaş, gece başlanıp sabah bitebilecek şekilde okullar başlamadan bitirilmesinin planlandığını söyledi. Asfalt çalışmasıyla ilgili hiçbir sıkıntı olmayacağını söyleyen Topbaş "İstanbullu hissetmeyecek" dedi.

BOZULAN METROBÜSLER
Metrobüs projesinin çok başarılı ve doğru bir proje olduğunu söyleyen Topbaş, metrobüs hattı olmasaydı köprüde yaşanan sıkıntının çok daha fazla etkili olacağını belirtti. Bir metrobüsün yolda bozulduğunu söyleyen bir gazetecinin sorusunu yanıtlayan Topbaş, metrobüslerin çok donanımlı olduğu için kullanımda bir takım aksaklıkların çıktığını kaydetti. Tahminin üzerinde yolcu talebi olduğunu ve aksaklıkları firmanın gidermeyi taahhüt ettiğini söyleyen Topbaş,"Firma bunları tamamlıyor. Zannediyorum çok daha yakın bir zamanda bu otobüsler çok daha tercih edilir hale gelecek" dedi.

BEYLİKDÜZÜ'NE METRO
Beylikdüzü’ne metro gelip gelmeyeceği sorusuna da yanıt veren Topbaş, Beylikdüzü'ndeki yerleşim yerleri arasında şehirlerarası yol geçtiğini belirtti. Burada bir meydan çalışması yaptıklarını ve bu çalışmanın metroyu aksatacağını söyleyen Topbaş, "Bu yıl yetişir mi ? Yetişmez" diye konuştu.

İSTANBUL'DA DENİZE GİRİLECEK YERLER
İstanbul'da yapılan deniz suyu analizlerine göre Bakırköy, Cankurtaran gibi alanların denize girmeye elverişli olmadığı yönündeki haberlere ise Topbaş, İSKİ Genel Müdürü'nün konuyla ilgili bir basın toplantısı yapacağını belirtti. Ayamama deresi ve Ambarlı biyolojik arıtma tesisinin devreye girmemesi nedeniyle kirliliğin oluştuğunu kaydeden Topbaş, "Boğazın bir çok noktasında denize girmek çok doğru" diyerek yatırımların da süreceğini belirtti.

OĞLUNUN NİKÂHINI TOPBAŞ KIYACAK
Yarın akşam en küçük oğlu Mustafa Ömer'i Hacı Sayid Baklavalarının sahibi Burhan Dinçerler'in kzı Göksu Dinçerler ile evlendirecek olan Topbaş, nikâh öncesi çok sevinçli ve heyecanlı olduğunu söyledi. Kendisinin kıyacağı nikâh öncesi gerekli hazırlıkların yapıldığını söyleyen Topbaş, "Haftalar öncesinden başlayan heyecanı yaşamaktayız. Çok kolay bir iş değil. Torunlarımıza yeni torunlar katılacak. 4 torunumuz var arkası inşallah gelir" dedi.

HALİÇ TERSANESİ MÜZE OLUYOR
Haliç tersanesinin Tuzla'ya taşınacağı yönündeki haberleri de değerlendiren Topbaş, "Burasını müze haline getirme çalışmamız var. Arzu ettiğimiz tersaneyi yaşayan müzeye çevirmek. Böyle olması daha etkileyici" dedi. Topbaş Haliç tersanesinin müze olmasıyla ilgili Koç Holding'e verileceği iddialarına, tersanenin belediyeye ait olduğunu ve Denizcilik Müsteşarlığının da kendilerine destek verdiğini kaydetti.



Haberin Devamı