Gazete Vatan Logo

İstanbul’un tanıtımına balerin etkisi

Ballerina Project, dans fotoğrafları kategorisinde dünya genelinde en çok takip edilen çalışmalardan biri. Balerin ve oyuncu Deniz Baydar projenin Türkiye ayağında objektif karşısına geçen isim oldu...

İstanbul’un tanıtımına balerin etkisi

Ballerina Project, dans fotoğrafları kategorisinde dünya genelinde en çok takip edilen çalışmalardan biri. 15 yıl önce fotoğraf sanatçısı Dane Shitagi tarafından başlatılmış New York çıkışlı bir proje. Projenin şehirlerin tarihi, doğal ve kentsel güzelliklerini dansla birleştirerek estetik bir şekilde tanıtma amacı var. Bu fotoğraf akımı Türkiye’ye gelene kadar Afrika, Arabistan, Çin, Bulgarsitan, Rusya, İspanya gibi birçok ülkede yapılıyor. Türkiye’deki projenin öncülüğünü ise Özgürol Öztürk yapıyor. Projenin Türkiye ayağında yer alan balerin ve oyuncu Deniz Baydar da Öztürk’ün objektifine poz verenlerden. Neden bu projede yer almak istediğini anlatan Deniz Baydar, “New York merkezli bu proje sosyal medyadan takip ettiğim bir işti. Hep keşke Türkiye’de de yapılsa diye içimden geçiriyordum. Benzer projelerde yer almaya devam edeceğim” diyor. Şehrin sembolü olan mekanları çok sevdiğini söyleyen Baydar, “Kentin ya da ülkenin sembol olmuş sokakları ya da meydanlarını, baleyle birleştirmeyi seviyorum. Bebek, Galata Kulesi, Kız Kulesi, Üsküdar en sevdiğim yerler”.

Haberin Devamı

"Kentin sembollerini baleyle birleştirmeyi seviyorum."

Hayali sanat okulu açmak

Küçük yaşta baleye başlayan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Bale Bölümünden mezun Deniz Baydar diplomasını aldığı gün bu mesleği yapmayacağına karar verdi ve oyunculuğa yöneldi. Ancak baleyi hayatından çıkarmadı. 13 yıllık bale eğitiminden sonra oyunculuğa yönelen Baydar hikayesini şöyle anlatıyo; “Balerin dediğiniz kapalı kutuda yaşayan bir kişidir. Dış hayata asla açılamaz ki tek bir şeye konsantre olsun ve kafası dağılmasın. Yıllarca bu disiplinle ve belli bir kalıp içinde yaşadım. Ama bu disiplin içinde hayatın tadına varamıyorsunuz. Özgürlüğüne düşkün biriyken bale beni kapalı bir kutuda yaşatacaktı. Aldığım bu disiplini başka bir şeyle birleştirmem gerektiğini düşündüm ve oyunculuğa karar verdim. 2012 den beri oyunculuk eğitimi almaya başladım” diyor. Deniz Baydar birçok kişinin kendisini komedi oyunculuğuna yakıştırdığını ama kendi gönlünde yatanın ihtiraslı, intikam peşinde olan, iddialı kadın rolleri olduğunu belirtiyor. Oyunculuğa devam ederken bir sanat okulu açma hayali olan Baydar küçük balerinler yetiştirmeye başladı bile. Yaşları 3 ile 17 arasında olan öğrencilerine bale ve oyunculuğu harmanlayarak eğitim veriyor.

Haberin Devamı