Gazete Vatan Logo

İstanbul Kültür Üniversitesi 75 yıllık eğitim geleneğine sahip

Kültür Eğitim Vakfı'nın kurucusu olan Akıngüç ailesinin eğitim uğraşısı, o tarihten bu yana ikinci ve üçüncü kuşakta da sürdüğü için 75 yıllık eğitim geleneği İstanbul Kültür Üniversitesi nin genlerinde bulunuyor

İstanbul Kültür Ünivertsitesi, kamu tüzel kişiliğine sahip bir vakıf üniversitesi olarak 15Temmuz 1997'de 4281 sayılı yasayla kuruldu. Genç bir üniversite olan İstanbul Kültür Üniversitesi'nin hızlı, sağlıklı ve köklü büyümesinin ana nedenlerinden biri, temelleri 1930'larda atılmış olan bir yükseköğretim geleneğinin devamı olmasıdır. Konferans salonlarımızdan birine ismini verdiğimiz Halil Akıngüç, 1930'larda temsilciliğini üstlendiği Almanya'da eğitim veren "Fernschule"nin mühendis yetiştirici programlarını uygulamaya koymuştur. Kendisi de bir öğretmen ve eğitimci olan Halil Akıngüç'ün II. Dünya Savaşı öncesi ülkemize getirip uyguladığı bu sistem, günümüzde gittikçe daha da yoğunlaştırılarak uygulanan çağdaş "e-learning" sisteminin ülkemizdeki ilk uygulamasıdır.

MEZUN SAYISI 3 BİN
Kültür Eğitim Vakfı'nın kurucusu Akıngüc ailesinin eğitim uğraşısı o tarihten bu yana ikinci, üçüncü kuşakta da sürdüğü için 75 yıllık eğitim geleneği İstanbul Kültür Üniversitesi'nin genlerinde bulunuyor. İstanbul Kültür Üniversitesi tam zamanlı öğretim üyesi sayısı, kalitesi, öğretim üyesi yetiştirme programının zenginliği, yaygın burs uygulaması, bilimsel yayınlar gibi ölçütlerin denetlenmesi sonucu yapılan değerlendirmelerle devlet desteğine sürekli layık görülen birkaç vakıf üniversitesinden biridir.

Üniversitemiz, 5 fakülte ve 2 meslek yüksekokulunda toplam 29 Yükseköğretim Programı'na öğrenci almaktadır. İKÜ'de yaklaşık 5.959 öğrenci öğrenim görüyor. İstanbul Kültür Üniversitesi ilk mezunlarını 1999 yılında önlisans programlarından verdi. Yüksek lisans programları 2000 yılından, lisans programları 2001 yılından beri mezun veriyor. Üniversitemizin mezun sayısı yedi yılda 3000'e yaklaştı.

Çift Anadal ve Yandal
İstanbul Kültür Üniversitesinde öğrenimlerini sürdüren başarılı öğrenciler, öğrenimleri boyunca asıl bölümlerine konu bakımından yakın olan başka bir bölümün lisans-önlisans öğrenimini aynı zamanda gerçekleştirebilirler. Çift Anadal Programı'nı başarıyla bitirip iki lisans/önlisans derecesine hak kazanmış olan öğrencilerimize iki ayrı lisans-önlisans diploması verilir. Ayrıca üniversitemizin Avrupa Birliği ülkelerindeki bazı üniversitelerle yaptığı öğrenci değişimi anlaşmaları çerçevesinde, öğrencilerimiz 2003 yılından bu yana Avrupa'daki çeşitli üniversitelere misafir öğrenci statüsünde gidebilmektedir. Misafir öğrencilik sürecinde alınan dersler, üniversitemizden mezuniyette geçerlidir. Anadal programıyla birlikte yandal programını başarıyla tamamlayan öğrencilerimize bir lisans-önlisans diplomasıyla birlikte bir yandal lisans-önlisans sertifikası verilir.

İngilizce Yeterlik Sınavı 13-14 Eylül'de
İstanbul Kültür Üniversitesi yenilikçi tarzıyla alışılagelen İngilizce Hazırlık Okulu yerine her fakülte için ayrı bir İngilizce birimi kurdu. Böylece, mühendis, hukukçu, ekonomist veya sanatçı olacaklar, meslek alanlarına özgü İngilizce konuşma ve yazma becerilerini kolaylıkla geliştirebilirler, İngilizce Yeterlik Sınavı'nda başarılı olanlar Hazırlık Sınıfı'nı atlayarak birinci sınıfa başlar. İngilizce Yeterlik Sınavı 13-14 Eylül 2006 tarihinde yapılacaktır.

Öğrenci Gereksinim Bursu
2006-ÖSS ağırlıklı puanıyla ilk 1000'e giren adaylardan (yabancı dil puanı dahil değildir), İstanbul Kültür Üniversitesi'nde bir lisans programına yerleştirilen öğrenciler, yıllık 12 bin YTL üzerindeki öğrenim ücretini ödemeyeceklerdir. Ayrıca bu öğrencilerimize lisans öğretimine katkı sağlamak için aylık 750 YTL Öğrenci Gereksinim Bursu ve yıllık 2 bin YTL karşılığı bilgisayar-kitap-CD bursu verilecektir.

Karşılıksız olan bu burslar İstanbul Kültür Üniversitesi'nde öğrencilik süresince devam edecektir. Ayrıca bu burstan yararlanan öğrencilerimiz, aylık bedeli 500 YTL olan internet bağlantılı Öğrenci Evi'nde de konaklayabileceklerdir. İstanbul Kültür Üniversitesi yüksek başarı gösteren öğrencilerini burslarla ödüllendirir. İKÜ'de 2005-2006 döneminde öğrencilerin yüzde 60'ından fazlası çeşitli burslardan faydalandı. Yaklaşık her 5 öğrencimizden üçü öğrenimi süresince burs olanaklarından yararlanmaktadır. Üniversitemiz ÖSYS giriş burslarının haricinde İKÜ Burs Yönergesi'ne göre başarı bursları, ihtiyaç bursları ve KEV Yönetimi kararıyla burs vermektedir.

• ÖSYS GİRİŞ BURSU
Öğrencinin üniversiteye girişi sırasında kazandığı bir haktır. Öğrencilerimizin % 15'i, ÖSYM tarafından burslu programlarımıza yerleştirilen öğrencilerdir. İstanbul Kültür Üniversitesi'nin ÖSYM tarafından burslu programlarına yerleştirilen öğrencilere sağlanan burs, sadece öğretim ücretini kapsamaktadır.

Karşılıksız ve kesintisiz olan bu burs, İngilizce Hazırlık Programı'nda zorunlu olarak geçirilecek süreyi de kapsar.

Burslar sadece akademik başarısızlık nedeniyle eğitim sürecinin sona ermesi, disiplin veya başka bir eğitim programına yatay geçiş yapılması nedenleriyle kesilir.

• BAŞARI BURSU
Her yıl yapılan yılsonu değerlendirmelerine göre hesaplanır ve yıllık öğretim ücreti üzerinden yapılacak tam ya da kısmi indirimleri kapsar. Öğrencilerimizin % 25'i öğrenimleri sırasında gösterdikleri başarıya bağlı olarak % 40 - % 100 oranları arasında bursla ödüllendirilmektedir.

• İHTİYAÇ BURSLARI VE DİĞER BURSLAR
Öğrencinin şahsen başvurması gerekmektedir.

10 öğrenciye 1 akademisyen
İKÜ'nün akademik kadrosu 170 öğretim üyesi, 162 öğretim görevlisiyle 112 araştırma görevlisi ve 63 okutman olmak üzere ulusal ve uluslararası bilime katkıları olan yüzde 67'si tam zamanlı 507 akademisyenden oluşmaktadır. Tam zamanlı çalışan akademisyen oranının yüksek olması, öğrencilerimize ders dışında öğretim üyelerimizle bire bir çalışma olanağı sağlamaktadır. İKÜ'de her 10 öğrenciye karşılık 1 akademisyen görev yapmaktadır. Öğretim üyelerimizin tümü kendi alanlarında bilimsel faaliyetleriyle tanınan akademisyenlerdir. Araştırmalarını, akademik ve mesleki dergilerde yayın faaliyetlerini yoğun bir şekilde sürdürmelerine rağmen bir numaralı öncelikleri, öğrencilerinin mesleki gelişim sürecine katkıda bulunmaktır.

Sosyal yaşam
İKÜ'de öğrenciler ders dışında kalan vakitlerini mesleki, bilimsel, kültürel ve sportif etkinliklerle değerlendirebilecekleri zengin bir sosyal ortam bulabilmektedir. İKÜ, basketbol, voleybol, futbol, jimnastik, tenis, bilardo gibi sporların yapılabileceği bir altyapıya sahiptir. Öğrenciler için Ataköy tesislerinde basketbol, voleybol ve jimnastik salonları vardır.

Jean Monnet PROJESİ
AB Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Jean Monnet Projeleri, 1990'dan beri tüm dünya üniversitelerinin entegrasyon çalışmalarına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda AB üyesi ve adayı olan ülkelerin üniversiteleri komisyona çeşitli projelerle başvurmakta ve uygun projeler komisyonca desteklenmektedir. 2003'te Jean Monnet Proje modüllerine dünya çapında yapılan 358 başvuru arasından 155 proje seçildi. Bu projelerden ikisi İstanbul Kültür Üniversitesi'ne aittir ve 7 yıl sürecektir. Proje kapsamında her yıl çeşitli fakültelerden yaklaşık 250 öğrenci, Avrupa Entegrasyonu Kurumlar ve Politikaları üzerine temel bilgilerden oluşan, öğretim dili ingilizce olan bir ders almaktadır.

Öğrenci yurtları
İstanbul dışından gelen öğrencilerimiz için Kız Öğrenci Yurdu 2004-2005 öğretim yılında, Erkek Öğrenci Yurdu ise 2005-2006 öğretim yılında hizmete girdi. İnternet erişimli ve tam donanımlı Şirinevler Kampüsümüz'de hizmet vermekte olan yurtlarımız öğrencilerimize konforlu ve güvenli barınma olanakları sunmaktadır.

Prof. Dr. Tamer Koçel / Rektör: Yeni bir umut yeni bir soluk
75 Yıllık bir eğitim geleneğinin yükseköğretimdeki modern ve çağdaş bir uyarlaması olan İstanbul Kültür Üniversitesi, Ataköy ve Bahcelievler'deki iki modern kampüsüyle çağdaş bir eğitim ve öğretim olanağı sunuyor. Vakıf üniversiteleri, her yıl yükseköğretim yapmak için üniversite kapılarına yığılan gençlerimiz için yeni bir umut, yeni bir soluktur. Bu önemli misyonun bilinciyle hizmet veren üniversitemiz kaliteli, modern, istihdama dönük programlan, deneyimli kadrosu, sosyal olanakları ve iş yaşamıyla yakın ilişkileri sayesinde ayrıcalıklı bir yere sahiptir. İKÜ, vakıf üniversiteleri arasında en fazla "tam zamanlı" öğretim kadrosuna sahip olan üniversitedir.

İKÜ'de görevli olan 507 öğretim elemanının yüzde 67si tam zamanlılar. Bu, gerçekten oldukça büyük bir rakamdır. Kent yaşamıyla içice, ulaşımı kolay, iş dünyasıyla yakın ilişki içinde, sosyal ve kültürel yaşamdan kopmadan en kaliteli eğitim hizmetini verme yolundaki çabamız, yıllardır devlet desteği almaya hak kazanan az sayıdaki vakıf üniversitelerinden biri olma başarısıyla taçlanmaktadır. İKÜ öğrencilerinin önemli bir özelliği de kendilerini mesleki ve sosyal yaşamın her yönüyle ilgili "kültürlü olma" konusunda eliştirme olanağı bulmasıdır.

Türkiye'de burslu okuyan öğrenci oranının en yüksek olduğu üniversite, İKÜ'dür. 2005-2006 öğretim döneminde öğrencilerimizin yüzde 60'ından fazlası çeşitli burslardan yararlandı. Geleceğiyle ilgili en önemli kararı verme arifesinde olan siz sevgili gençlerimizi ve değerli ailelerini, üniversitemizi daha yakında tanımaya, Atatürkçü bir "kent üniversitesi"nin olanaklarından yararlanmaya davet ediyorum.

İletişim:
Şirinevler Kampüsü
Bahçelievler 34191-İstanbul
Ataköy Kampüsü
Bakırköy 34156-İstanbul
Tel: 0212 498 41 41
Faks: 0212 551 11 89
www.iku.edu.tr
kultur@iku.edu.tr

Haberin Devamı