Gazete Vatan Logo

İstanbul’da Sofya bebek için seferberlik

Oligark Rus anne ve babanın alabilmek için savaştığı 18 aylık Sofya bebek, biyolojik annesi Olga Mirimskaya’ya verildi. Taşıyıcı anne İstanbul’a indiğinde İnterpol gözaltına aldı. Sofya bebek, Atatürk Havaalanı’nda avukatlar ve korumalarıyla bekleyen üvey abisine teslim edildi.

İstanbul’da Sofya bebek için seferberlik

Rusya’nın en zenginleri arasında yer alan BKF Bank Yönetim Kurulu Başkanı Olga Mirimskaya (52) ile Rusya Ulusal Ödeme Sistemi Zolotaya Korona’nın eski CEO’su Nikolay Smirnov (30) arasında yaşanan bebek savaşanın kazananı anne Olga Mirimskaya oldu. Dün sabah 05.45’te taşıyanne Svetlana Bezpyataya (40) ve Sofya bebek, KKTC’de bekleyen baba Smirnov’a ait uçağa bindirilmeden tarifeli seferle Türkiye’ye sınır dışı edildi.

Havaalanında teslim

Yaklaşık bir saat sonra Türkiye’ye inen taşıyıcı anne Svetlana Bezpyataya, Atatürk Havalimanı’nda Interpol tarafından gözaltına alındı. Svetlana’dan alınan 18 aylık Sofya ise havalimanında avukatlarla birlikte bekleyen üvey abisi olan film yapımcısı Arcadiy Golubovich’e teslim edildi. Gözaltına alınan taşıyıcı anne Svetlana Bezpyataya hakkında çocuğu alıkoyduğu için soruşturma açıldı. Yurt dışına yasağı konulan Svetlana Bezpyataya adli kontrolle serbest bırakıldı.

Kadirov’dan koruma

Edinilen bilgiye göre üvey kardeşini almak için Rus avukatlar ile KKTC’ye gelen Arcadiy Golubovich burada mafyadan ciddi ölüm tehditleri aldı. Bunun üzerine anne Olga Mirimskaya, iyi tanıdığı Çeçenistan Devlet Başkanı Ramzan Kadirov’dan yardım istedi. Ramzan Kadirov ise bebek ile abisinin Moskova’ya sağ salim getirilebilmesi için koruma ekibi yolladı.

Haberin Devamı

Canlı yayınlandı

Dün yerel saatle 19.00 sularında Moskova’daki Sheremetyovo Uluslararası Havaalaninen Sofya Mirimskaya ve Arcadiy Golubovich’i anneleri Olga Mirimskaya, aile dostları ve Cumhurbaşkanlığı İnsan Haklar Konseyi Genel Sekreteri Jana Lantrova karşıladı. Anne Mirimskaya tam 17 ay sonra tekrar bebeğine sarılarak hasret giderirken sevinç gözyaşları döktü. Rus televizyonları büyük yankı uyandıran Sofya bebeğin dönüşü ve havalimanında annesiyle buluşmasını ise canlı olarak yayınladı.

‘Velayet biyolojik annenin’

Olayı değerlendiren ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, “Çocuğun velayet hakkı biyolojik annenindir. Taşıyıcı anneyi de anne sayarak TCK 234/1 maddesine göre işlem yapılmış. Cezası 6 ayla 2 yıl arasındadır. Kadın olduğu için tutuklama yasağı var. Adli kontrol kararı doğru. Eğer insan kaçırmaya sokup hürriyeti tahditten işlem yapılsaydı 109. maddeden 2 ile 10 yıl arasında ceza ile yargılanacaktı. Taşıyıcı anne çocuğu kendi rızasıyla teslim ettiyse etkin pişmanlıktan cezası 3’te 2 oranında düşer” dedi.

Haberin Devamı