Gazete Vatan Logo

İstanbul Barosu yine Kocasakal'a emanet

İstanbul Barosu yine Kocasakal'a emanet

Ümit Kocasakal, en yakın rakibine 11 bin 580 oy fark atarak yüzde 65 oy oranıyla (14 bin 435 oy) 3’üncü kez güven tazeledi. Ankara'daki seçimi ise Hakan Canduran kazandı

Türkiye genelindeki adliyelerde dün seçim heyecanı yaşandı. Özellikle dikkatler 32 bin 200 üyesiyle dünyanın en büyük barosu olan İstanbul Barosu’na çevrildi.

Sütlüce’de bulunan Haliç Kongre Merkezi’nde İstanbul Barosu Genel Kurulu kapsamında gerçekleştirilen seçimlerde Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu’ndan mevcut Baro Başkanı Ümit Kocasakal, Hukukun Üstünlüğü Platformu’nun adayı Abdullah Arar, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu’nun eşbaşkan adayları Ercan Kanar ve Yıldız İmrek, İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu’nun adayı Ali Rıza Kaplan ve Çağdaş Avukatlar Grubu’nun adayı Ayhan Erdoğan yarıştı.

'En büyük güç'

32 bin 200 avukatın 81 sandıkta oy kullandığı seçimle, 2 yıl süreyle baroyu yönetecek ekip seçildi. Başkan Ümit Kocasakal oyunu verirken, şöyle konuştu: "Bu bir demokrasi şöleni. İstanbul Barosu çok büyük bir güç. Bugün geldiğimiz noktada İstanbul Barosu bir baro olmanın çok ötesinde. Niye; hukukun ayaklar altına alındığı, sistemin bütün mekanizmalarının çöküğü, yargının bağımlı hale geldiği bir ortamda ayakta kalan en büyük güç barolar, avukatlar ve özellikle İstanbul Barosu. İstanbul Barosu etnik kökeni, mezhebi, inancı, siyasi görüşü ne olursa olsun herkesin hakkının güvencesi. Bu dönemde İstanbul Barosu bunu kanıtladı, her yerde hak mücadelesi verdi, herkesin hakkının koruyucusu oldu."

Haberin Devamı

'Görülmemiş sonuç'

Seçim sonucunda, Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Doç. Dr. Ümit Kocasakal 14 bin 435 oyla yeniden başkan seçildi. Kocasakal, en yakın rakibine 11 bin 580 oy fark atarak yüzde 65 oy oranıyla 14 bin 435 oy alarak 3’üncü kez güven tazeledi. Seçimlerin sonuçlanmasının ardından açıklamada bulunan Kocasakal, “Benim bildiğim kadarıyla görülmemiş bir sonuç. Genellikle 2 adaylı bir seçimde bu olur ama 5 adaylı bir seçimde 1 kişinin yüzde 65 oy alması bir grubun benim hatırladığım bir şey değil. Birincisi bu sonuç bizimle ilgili olarak açılmış olan davalarda, asıl beraat kararıdır. Yine bizimle ilgili yürüyen sonuçlarda verilen takipsizlik kararıdır" diye konuşutu.

Haberin Devamı

Fark attı
Kocasakal 14 bin 435 oyla seçilirken, Hukukun Üstünlüğü Platformu 2 bin 855 oy alarak 2'nci oldu. Özgürlükçü Demokrat Avukatlar bin 763 oy alarak 3'üncü, İstanbul Milliyetçi Avukat Grubu bin 502 oy alarak 4'üncü, Çağdaş Avukatlar Grubu ise bin 369 oy alarak 5'inci oldu. Seçimi kaybeden diğer avukat grupları slogan attı.

Ankara'da 'Demokratik Sol' galip geldi
Ankara Barosunun 63. Olağan Genel Kurulundaki seçimlerde baro başkanlığına, "Demokratik Sol Avukatlar" grubunun adayı Hakan Canduran seçildi. Canduran 3 bin 552 avukatın oyunu aldı. Seçimlerde, diğer başkan adayları ve aldıkları oylar şöyle: Baroda Birlik Grubu adayı Bülent Yağmur 796, Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Murat Yılmaz 630, Devrimci Demokrat Avukatlar Grubu adayı Medeni Ayhan 120, DSA Taban Hareketi adayı Fatih Deniz Alaeddinoğlu 3 bin 178, Milliyetçi Avukatlar Grubu adayı Seyit Kıvanç Koç bin 72, Sol Avukatlar Grubu adayı Bülent Turhan Gündüz 167. Canduran, sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada, "Ankara Barosu, Cumhuriyetin değerlerine, hukukun üstünlüğüne, insan haklarına ve evrensel hukuk kurallarına aykırı davrananlara karşı gene dimdik duracak, gerekirse sokaklara inecektir" diye konuştu.
Şeytanın avukatına bir oy!
Öte yandan, bir avukat seçimde "başkan adayı" olarak, Çakal Carlos'tan Filistinli militanlara, Baader-Meinhof üyelerinden Cezayirli direnişçilere kadar birçok sanığın avukatlığını yapan ve "Şeytanın Avukatı" olarak anılan Jacques Verges'in ismini yazdı.

Haberin Devamı