Gazete Vatan Logo

İstanbul-Ankara 1.5 saate inecek!

Bakanı Lütfi Elvan, “Ankara - İstanbul arasında yeni bir direkt hızlı tren hattı yapılmasını planlıyoruz. Bunun hayata geçirilmesiyle Ankara-İstanbul arası 1.5 saate inecek” dedi.

İstanbul-Ankara 1.5 saate inecek!

CNNTürk’te bir programa katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul’un trafik sorununu çözmeye yönelik projelere ilişkin açıklamalarda bulundu. İstanbul’u rahatlatacak önemli projelerden birinin üçüncü köprü üzerinden geçecek hızlı tren hattı olduğunu ve bu projenin önemli ölçüde İstanbul’un trafiğini rahatlatacağını belirtti. Elvan İstanbul-Ankara arasının daha da kısalacağını belirterek şunları söyledi:

Yap işlet devret

“Sincan’dan Köseköy’e kadar olan kesime yönelik bir fizibilite çalışmamız var bu tamamlandı. Şu anda Ankara-İstanbul hattı 3.5 saat sürüyor. Eskişehir üzerinden geliyor Pendik’te bitiyor. Bu hat doğrudan Ankara’dan İstanbul’a uzanacak, direkt bir hat. Şu anda demir yolu hattını Köseköy’e kadar planlıyoruz. Köseköy’den itibaren ise biz kendimiz Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek olan bir hat inşa edeceğiz. Yani özetle Sincan’dan Köseköy’e kadar olan kesimi biz yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkarmak istiyoruz.

5-6 firma var

350 kilometre hızı olacak ve toplam seyahat süresi 1 saat 15 dakika ila 1,5 saat arasında değişecek. İstanbul-Ankara arasında aşağı yukarı 100 bin vatandaşımız seyahat ediyor. Şu anda 16 -17 bin vatandaşımız uçakla ve hızlı trenle İstanbul’a gidip geliyor. Yüksek hızlı tren geldiğinde insanlar artık ne uçak ne özel aracı ne de otobüsü tercih etmeyecek artık. Bu konuya sıcak bakan çok sayıda firma var. Biz 5-6 firmaya zaten projemizden bahsettik. Fiyat konusu önemli. Biz bilet fiyatının olabildiğince düşük olmasını istiyoruz. İstanbul- Ankara arasından yaklaşık 100 bin yolcu gittiğini farz edersek ve bunların 50 bininin yüksek hızlı treni kullandığını düşünürsek ve bilet fiyatı 100 lira olursa yıllık 2 milyarlık bir cirosu olur. Ben karlı bir proje olduğunu düşünüyorum.”

Haberin Devamı

ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün 29 Ekim’de açılması konusunda gecikme görünmediğini dile getiren Elvan, raylı sistemi de 2017 sonu veya 2018’de açmayı planladıklarını belirterek,”İstanbul’un yine trafiğini rahatlatmaya yönelik olarak bazı projeler üzerinde çalışıyoruz. Özellikle gerçekten geniş halk kitlelerinin bir noktadan, başka bir noktaya seyahat ettiği kesimlere yönelik trafiği daha da rahatlatıcı, vatandaşlarımıza nefes aldırabilecek proje üzerinde çalışıyoruz. Onu belki Sayın Başbakanımızla birlikte açıklamayı düşünüyoruz, biraz zamana ihtiyacımız var. 1 ay içerisinde açıklarız diye düşünüyoruz. İstanbul trafiğini rahatlatacak sürpriz bir proje, mega proje ve İstanbul trafiğini de önemli ölçüde rahatlatacak olan bir proje” diye konuştu.

Haberin Devamı