Gazete Vatan Logo

İstanbul'a beklenen kar geldi!

Şırnak, Siirt, Bitlis ve Hakkari,Güney Ege, Akdeniz, Orta ve Doğu Karadeniz kıyı kesimleri ile Güneydoğu Anadolu'nun doğusunda kuvvetli yağış, diğer bölgelerde karla karışık yağmur ve kar bekleniyor. İstanbul’da kar yağışı özellikle Anadolu yakasında etkili oluyor. Beykoz ve Şile'de kar kalınlığı 20 cm'yi buldu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yapılan son değerlendirmelere göre, yağışların, Şırnak, Siirt, Bitlis ve Hakkari çevrelerinde kuvvetli olmak üzere Güney Ege, Akdeniz, Orta ve Doğu Karadeniz kıyı kesimleri ile Güneydoğu Anadolu'nun doğusunda yağmur, yağış alan diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor. İç ve doğu bölgelerde buzlanma ve don olayı bekleniyor.



Hava sıcaklığının; Salı ve Çarşamba günleri batı bölgelerde, Perşembe ve Cuma günleri ise ülke genelinde 4 ila 6 derece azalarak, hafta boyunca mevsim normallerinin altında seyredeceği tahmin ediliyor.

BEYKOZ VE ŞİLE'DE KAR KALINLIĞI 20 CM'YE ULAŞTI

İstanbul'da kar yağışı gece boyunca etkili oldu. Kar yağışı özellikle gece saatlerinde Hadımköy, Zekeriyaköy, Beykoz, Şile, Kartal ve Ümraniye'nin yükseklerinde etkili oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre kar kalınlığı Beykoz ve Şile'nin köyleri ile Aydos'da 20, Zekeriyaköy'de 16, Çamlıca ve Çekmeköy'de 12, Ümraniye ve Hadımköy'de 7 cm'ye ulaştı.



Yapılan açıklamada, "Kar yağışının bu akşam geç saatlere kadar aralıklarla devam etmesi ve sonrasında İstanbul'u terk etmesi bekleniyor" denildi.

Ana arterler ve ara sokaklarda herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı belirtilen açıklamada, "Köprü yollarında ise rutin trafik seyri hakim oldu. Uzmanlar en büyük sıkıntının kar lastiği kullanılmamasından kaynaklandığını belirtiyor. Kar lastiğinin karda ve buzlu yolda yeri daha fazla kavradığı ve kaymaya engel olduğu belirtiliyor" ifadesi kullanıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’nden (AKOM) yapılan yazılı açıklamaya göre kar yağışı süresince çalışmalara 870 araç ve iş makinesi, 2 bin 406 personel katılacak. Kentte yarından itibaren perşembe gününe kadar yağış yok. Hava sıcakları da yarından itibaren artmaya başlayacak.

VATANDAŞLAR ÇORBA İLE ISINDI, TOPLU ULAŞIMA AKIN ETTİ

İstanbul’da gece saatlerinde başlayan yoğun kar yağışı kentin yüksek kesimlerinde etkili oldu. Sabah saatlerinde işlerine gitmekte olan vatandaşların soğuktan etkilenmemesi için belediye ekipleri tedbirler aldı. Üsküdar belediyesi tarafından İskele Meydanı’na konulan çorba evinde sıcak mercimek servisi yapıldı. Vatandaşlar çorba dağıtımına yoğun ilgi gösterdi. Uzun kuyrukların oluştuğu dağıtım sırasında vatandaşlar uygulamadan memnun kaldığını belirtti. Kar yağışına rağmen trafikte herhangi bir aksama yaşanmadığı görüldü. Vatandaşlar toplu ulaşım araçlarına yönelirken metrobüs seferleri normal şekilde devam etti.

KAR, BOLU DAĞI’NDA ULAŞIMI YAVAŞLATTI

BOLU Dağı’nın TEM Otoyolu ve D-100 Karayolu geçişlerinde kar yağışı etkili olurken, sürücüler araçlarıyla yavaş ilerlemek zorunda kaldı.
Bolu’da dün akşam başlayan kar yağışı, bu sabah saatlerine kadar etkili oldu. Bolu Dağı’nın TEM otoyolu ve D-100 Karayolu geçişlerinde kar yağışı ulaşımı aksattı. Karayolları ekipleri, zeminde bulunan karı temizlerken, buzlanmaya karşı tuzlama çalışması yaptı. Sürücüler kar yağışı nedeniyle araçlarıyla yavaş ilerlemek zorunda kaldı. Kent merkezinde ise vatandaşlar karla kaplı yollarda yürüyerek iş yerlerine gitti.

EĞİTİME KAR TATİLİ

Bazı il ve ilçelerde yoğun kar yağışı nedeniyle eğitime ara verildi.

İşte okulların tatil edildiği il ve ilçeler: Niğde, Adıyaman, Bursa'nın Büyükorhan, Keles ve Orhaneli ilçeleri..

Yurt genelinde etkili olan kar yağışı nedeniyle Konya, Karaman, Kütahya ve Isparta’nın bazı ilçelerinde okullar bugün tatil edildi.

Konya Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, yoğun kar yağışı nedeniyle Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla Beyşehir ve Doğanhisar ilçe merkez, belde ve köylerindeki ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bir gün ara verildiği bildirildi.

Karaman’da da etkili olan kar yağışı, hayatı olumsuz etkiliyor. Yağışlar nedeniyle Başyayla ilçesinde ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bir gün ara verildi.

Başyayla İlçe Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Atlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geceden beri yoğun şekilde devam eden kar yağışı nedeniyle okulların bugün tatil edildiğini söyledi.

Kütahya’da da etkili olan yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle, Simav, Pazarlar ve Şaphane ilçelerinde ilk ve orta dereceli okullar ile okul öncesi ve yaygın eğitim kurumlarında eğitime bugün ara verilmesi kararlaştırıldı. Emet ilçesinde ise taşımalı sistem kapsamındaki öğrenciler için okullar bugün tatil edildi.

Kar kalınlığı, söz konusu ilçe merkezlerinde 20-30 santimetreye, yüksek kesimlerde ise 40-50 santimetreye ulaştı.

Isparta’nın Yalvaç ilçesinde de olumsuz hava koşulları nedeniyle okullar bugün tatil edildi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Kılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yoğun kar yağışı nedeniyle ilçe merkezi, belde ve köylerdeki okullarda eğitime bugün ara verildiğini söyledi.

NEVŞEHİR´DE OKULLARA KAR TATİLİ

YOĞUN kar yağışının etkili olduğu Nevşehir’in 3 ilçesinde, eğitime 1 gün ara verildi.

Dün geceden beri etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle Nevşehir’in Acıgöl, Avanos ve Hacıbektaş ilçelerinde, ilçe Hıfzıssıhha Kurullarının aldığı karar doğrultusunda ilk ve orta öğretim kurumlarında eğitime 1 gün ara verildi.

KAYSERİ’DE YOĞUN KAR YAĞIŞI ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLEDİ

KAYSERİ’de bu sabah başlayan kar yağışı, kent merkezinde ve çevresinde etkili oldu. Etkili yağış nedeniyle Kayseri- Kahramanmaraş, Kayseri- Malatya, Kayseri- Erciyes karayollarında ulaşımın güçlükle yapılırken, zincirsiz araçların yola çıkmasına izin verilmedi.

Meteoroloji uzmanları, bu sabah başlayan ve kent merkezi ile yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışının, cumartesi günü akşam saatlerine kadar devam edeceğini, hava sıcaklığının gece sıfırın altında 5 dereceye kadar düşebileceğini kaydetti. Uzmanlar, kar kalınlığının kent merkezinde 10 santime ulaşabileceğini söyledi. Kayseri- Malatya karayolu Ziyarettepe, Kayseri- Kahramanmaraş karayolu Dokuzdolambaç mevkiinde yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşımda sıkıntı yaşandı. Bu arada, Kayseri’de 108 köy yolu ulaşıma kapandı. Kayseri- Erciyes karayolunda ise yoğun tipi ve kar yağışı nedeniyle mekanik tesisler çalışmadı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi ekipleri, yol boyunca kar temizleme çalışmaları yaptı.

SİVAS’TA YOĞUN KAR YAĞIŞI

SİVAS’ta sabah saatlerinden itibaren etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Kar ve tipi nedeniyle 675 köy yolu ulaşıma kapanırken, merkeze bağlı belde ve köylerde de okullar bir gün süreyle tatil edildi.

Sabah saatlerinde başlayan kar yağışı, kısa sürede kenti beyaz bir örtüyle kapladı. Sabah işe ve okula gitmek üzere evlerinden çıkanlar, yoğun kar yağışı nedeniyle gidecekleri yerlere güçlükle ulaşabildi. Kar ve tipi, görüş uzaklığının da düşmesine neden oldu. Kent merkezinde, yürümekte güçlük çekenler zor anlar yaşadı. Belediye ekipleri, kar yağışı ile birlikte kent merkezinde kar temizleme çalışması yaptı. Cadde ve kaldırımlarda biriken karlar, ekipler tarafından güçlükle temizlendi. Kar, ulaşımda da aksamalara neden oldu. Kent merkezinde araçlar tipi nedeniyle yavaş seyrederken çok sayıda da maddi hasarlı kaza meydana geldi.
Kent genelide sabah saatleri itibariyle 675 köy yolu kar yağışı nedeniyle kapandı. Yağışın devam etmesi nedeni ile sayının artabileceği belirtildi. Şehirlerarasında da zaman zaman sıkıntılar yaşanırken trafik akışının kontrollü olarak sağlandığı belirtildi. Yağışın 2 gün etkli olmasının beklendiği belirtilerek, zorunlu olmadıkça yola çıkılmaması istendi. Yoğun kar yağışı eğitimi de sekteye uğrattı. İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla merkeze bağlı belde ve köylerdeki ilk ve orta dereceli okullar kar nedeniyle 1 gün süreyle tatil edildi. Kamuda görevli engelli, hamile ve kronik rahatsızlığı bulunan kişiler de izinli sayıldı.

ADIYAMAN’DA OKULLARA KAR TATİLİ

ADIYAMAN Valiliği, kentte yoğun kar yağışı nedeniyle okulların 1 gün tatil edildiğini duyurdu.
Dün gece başlayan ve halen devam eden kar yağışı nedeniyle Adıyaman Valiliği eğitime ara verilmesini kararlaştırdı. Okulların tatil edilmesine ilişkin Valilik’ten yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Yoğun kar yağışı nedeniyle il genelinde İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararı ile bütün okullar bir gün süre ile tatil edilmiştir. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan özürlülerin ve hamile bayanların 1 gün süre ile idari izinli sayılmaları İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararı ile oy birliğiyle kabul edilmiştir."

BURSA´DA 80 KÖY YOLU KARDAN KAPANDI, 3 İLÇEDE OKULLAR TATİL EDİLDİ

TÜM yurdu etkisi altına alan kar yağışı Bursa’da da hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Kar yağışı nedeniyle Bursa ve ilçelerine bağlı 80 köy yolu ulaşıma kapanırken, Orhaneli, Keles ve Büyükorhan ilçelerinde okullar 1 gün tatil edildi. Türkiye’nin en önemli kış turizm merkezlerinden Uludağ’da kar kalınlığı bir günde yarım metre artarak 2 metre 80 santime ulaştı.
Bursa ve çevresinde dün başlayan kar yağışı aralıklarla devam ediyor. Kar yağışı yüzünden Orhaneli, Keles ve Büyükorhan ilçelerinde okullar 1 gün süreyle tatil edildi. Orhangazi İlçesi’nde de taşımalı eğitime 1 gün ara verildi.
Kar yağışı ulaşımı da olumsuz yönde etkiledi. Bursa’nın İngöl, İznik, Nilüfer, Osmangazi, Orhangazi, Mudanya ve Gürsu ilçelerinde 80 köy yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdare Köy Yolları Şefliği tarafından köy yollarının yeniden ulaşıma açılması için ekipler tarafından çalışmalar sürdürülüyor.
Karayolları ekipleri tarafından Bursa-Eskişehir yolunun Mezitler, Bursa-Yalova yolunun Süpürgelik ve Bursa-Balıkesir yolunun Karacabey mevkiilerinde karla mücadele çalışması yapılıyor.
Türkiye’nin en önemli kış turizm merkezi olan Uludağ’da da kar yağışı devam ediyor. Dünden beri aralıklarla devam eden yağışla kar kalınlığı bir gecede 55 santimetre artarak 2 metre 80 santime ulaştı. Bursa kent merkezinde de kar kalınlığı bu sabah 5 santimetre olarak ölçüldü.
Kar yağışının yanı sıra şiddetli poyraz da deniz ulaşımını aksatıyor. Bursa-Yenikapı, Bandırma-Yenikapı ve Yalova-Kartal deniz otobüsü seferleri iptal edildi.

DOĞU ANADOLU’DA, TİPİ UYARISI

DOĞU Anadolu Bölgesi’nde dondurucu soğuk ve kar yağışı etkisini artırarak devam ederken, tipinin artacağını belirten yetkililer sürücüleri çığ tehlikesine karşı uyardı.
Gecenin en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında olmak üzere 18 derece ile Erzurum’da yaşandı. Bölgedeki diğer illerde ise yine sıfırın altında olmak üzere Kars’ta 17, Ardahan’da 15, Ağrı ve Muş’ta 11, Erzincan’da 5 ve Iğdır’da 3 derece olarak ölçüldü. Sarıkamış Bayraktepe Kayak Merkezi’nde kar kalınlığı 175 santime ulaşırken Palandöken Kayak Merkezi’nde ise 95 santim oldu. Muş kent merkezinde kar kalınlığı 150, Ağrı’da 105, Ardahan’da 30, Erzurum’da 20 santim olarak kaydedildi.
Yoğun kar yağışı nedeniyle Erzurum’da 238, Ağrı’da 211, Muş’ta 143, Erzincan’da 34, Ardahan’da 19, Iğdır ve Kars’ta 9 olmak üzere toplam 663 köy yolu ulşıma kapalı bulunuyor.
Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğü yetkilileri, öğlenden sonra tipi ve kar yağışının beklendiğini açıkladı. Yetkililer, sürücüleri çığ tehlikesine, vatandaşları soba zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

BURDUR’DA KAR NEDENİYLE KÖY YOLLARI KAPANDI, OKULLAR TATİL EDİLDİ

BURDUR’da dün gece başlayan kar yağışı nedeniyle Altınyayla, Yeşilova ve merkeze bağlı köyler ile taşımalı eğitim veren ilk ve orta dereceli okullar 1 gün süreyle tatil edildi.
Burdur’da dün akşam saatlerinde başlayan ve gece etkisini artıran kar yağışı, hayatı olumsuz etkiliyor. Kar kalınlığı kent merkezinde 20, yüksek kesimlerde ise 50 santimetreye ulaştı. Burdur Valiliği’nden yapılan açıklamada, kar nedeniyle Altınyayla ve Yeşilova ilçeleri ile merkeze bağlı köylerde ve taşımalı eğitim veren ilk ve orta dereceli okulların bugün tatil edildiği kaydedildi.
Ağlasun İlçesi’nin Çatak Köyü, Bucak İlçesi’nin Belören Köyü, Yeşilova İlçesi’nin Düden, Gençali, Sazak, Dereköy, Horozköy, Karaköy ve İğdir köyleri ile Tefenni İlçesi’nin Seyitler, Bayramlar ve Çaylı köylerinin yollarının kar ve buzlanma nedeniyle ulaşıma kapandığı belirtildi. Karayolları ve İl Özel İdaresi ekipleri yolların açılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Haberin Devamı