Gazete Vatan Logo

İşler iyi gidecek

Başbakan Yardımcısı Şimşek, büyüme için iyimser faktörler bulunduğunu belirterek, “1.2 milyon kişi iş bulmuş, gelir sahibi olmuş. Bu talep olarak dönecek. 2018’de işler iyi gidecek diye iyimserim” dedi

İşler iyi gidecek

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2017’nin tüm zorluklarına rağmen iyi bir yıl olduğunu belirterek, büyüme noktasında kendisini iyimser kılan faktörler bulunduğuna, bunlardan birincisinin ilave istihdam olduğuna dikkati çekti. Şimşek, “Bu kadar kişiye istihdam oluşturmuşsanız, bu iç talebi destekler. 1.2 milyon kişi iş bulmuş, gelir sahibi olmuş. Bu talep olarak dönecek” dedi.

Hükümetin doğru tepkilerle, zamanında doğru tedbirleri devreye soktuğunu anlatan Şimşek, “Gerçekten başımıza gelen felaketler başka bir ülkenin başına gelseydi, belki yıllarca resesyondan, ekonomik bunalımdan çıkamazdı. Tabi ki büyük şoklarla karşı karşıya kaldık. Ama geriye dönüp baktığımız da geçen yıl yüzde 7 büyüdük. Bu rakam Hindistan ve Çin ile birlikte dünyanın en hızlı büyümesi. Bu büyüme reel mi, reel. İstihdam oluşturan bir büyümedir. İlave 1.2 milyon vatandaşımıza iş bulduk.

1.4 milyon konut satıldı geçen sene. Hangi rakama bakarsanız bakın gerçekten çok güçlü istihdam ihracat, üretim ve istihdam boyutuyla. 2018’de işler iyi gidecek diye iyimserim” diye konuştu.

Haberin Devamı

İç talebi destekleyecek

Büyüme noktasında kendisini iyimser kılan faktörler bulunduğuna, bunlardan birincisinin ilave istihdam olduğuna dikkati çeken Şimşek, şöyle konuştu: “Bu kadar kişiye istihdam oluşturmuşsanız, bu iç talebi destekler. 1.2 milyon kişi iş bulmuş, gelir sahibi olmuş. Bu talep olarak dönecek. İstihdamın devamı için yeni bir istihdam paketini Cumhurbaşkanımız açıkladılar. Özetle, istihdam noktasında iç talebi destekleyici durum var. Yatırımlarda kapasite kullanım oranı Türkiye’de yüzde 80’lerde şu anda. İhracatçı sektörlerde yüzde 83’lerde. Bir süredir durağan seyreden makine teçhizat yatırımları güçlü bir şekilde başladı. Yatırımları devam ettirmek için ilave teşvikler var. Bu da ikinci husus. Yatırım, istihdam büyümeyi destekliyor.”

Şimşek, 2017 yılında Kredi Garanti Fonu’nu (KGF) devreye soktuklarını ve KOBİ’lerin krediye erişiminin önünü açtıklarını anımsattı. Çalışmayı bu yıl da sürdüreceklerini, bununla ilgili Bakanlar Kurulu kararının çıktığını, yakında KGF ile Hazine arasında bir protokol imzalanacağını anlatan Şimşek, kullanımın da ağırlıklı olarak ihracat ve imalat sanayiye yönelik olacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Birkaç motorla uçan Türkiye büyümesi var

MEHMET Şimşek, dış talebin de güçlü olduğunun altını çizdi. Şimşek, “En büyük pazarımız Avrupa Birliği ve orada çok güçlü bir ivme var. 2018’de de devam edecek. Bu ihracatı destekliyor. Fon akışını ve turizmi destekliyor. Petrol şu anda 65-70 dolar civarında. Bu da bizim ikinci büyük ortağımız olan Rusya ve Ortadoğu ülkelerinin bilançolarını gelirlerini olumlu etkiliyor. Bu da yine dış ticaret ayağında büyümeyi destekler. Özetle büyüme açısından, iç ve dış talebin desteklediği, oldukça geniş tabanlı, yani birkaç motorla uçan Türkiye büyümesi var. Bunu sürdürülebilir kılmak için orta ve uzun vadede reform gerekiyor. Reformlar noktasında çalışmalarımıza, çabalarımıza devam edeceğiz. Bu da büyümeyi sürdürülebilir, dengeli, kapsayıcı kılmak için önemli.”

Haberin Devamı

Enflasyon kritik öncelik

Mehmet Şimşek, enflasyonun tekrar aşağı doğru bir trende sokulmasının kritik öncelik olduğunu söyledi. Hiç kimsenin ‘Büyüme mi, enflasyon mu?’ diye bir yanılgı içerisinde olmaması gerektiğine işaret eden Şimşek, “Böyle bir tercih söz konusu olamaz. Fiyat istikrarının olmadığı bir ülkede kalıcı, sürdürülebilir büyüme de olmaz. Enflasyon düşüş trendine girdi. Tek haneye indirmek için çaba içerisinde olacağız” dedi.