Gazete Vatan Logo

İşkenceye taksitli ceza

Şanlıurfa’nın Küpeli köyündeki düğünde ‘havaya ateş edilmesi’ 8 yıllık hukuki süreci başlattı

15 Haziran 2003 tarihinde, Şanlıurfa’nın Küpeli köyündeki düğünde ‘havaya ateş edilmesi’ 8 yıllık hukuki süreci başlattı. Köye giden jandarma 2 tabanca ve bir kalaşnikof tüfeğe ey koydu, ancak daha sonra köylüler silahları geri aldı. Bunun üzerine köye daha fazla jandarma geldi ve köylüleri göz altına aldı. Gözaltın alınan köylülerin salıverilmesi için bir adet kaleşnikof silah jandarmaya teslim edildi. Ancak savcılığa 2 tabancanın olduğu bildirildiği için jandarma 2 tabancayı da bulmak için tekrar köye gitti. Köye ikinci kez gelen jandarmanın köylüyü okul bahçesine yatırarak, ‘değnek’ ile dövdüğü iddia edildi. Köylüler savcılığa başvururak şikayette bulundu. Dayak yediği söylenen yaşları 14-17 arasında değişen kuzenler ise hastaneden rapor aldı. Raporda ise 4 kişinin dayak yediği tespit edildi.

İşkence suçu

Dava Şanlıurfa 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başladı. Mahkeme şahitleri, Adli Tıp Kurumu raporunu inceledikten sonra geçtiğimiz gün davayı karar bağladı. Mahkeme 7 şikayetçi kuzenden 4’nün şikayetinde haklı olduğuna karar verdi. Yargılanan jandarma astsubay Şahin Göcen’e ‘zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması’ suçundan hüküm verdi. Böylece işkenceyle yargılanan Göcen para cezası alarak hapis cezasından kurtuldu. Mahkeme, TCK’nın 86,2 maddesi uyarınca astsubay Şahin Göcen’i ‘kasten adam yaralamak’ maddesinden suçlu buldu. Bu suçun ise adli para cezası ile cezalandırdı. Buna göre Göcen’e, kişi başı 740 TL para cezası verildi. Toplam para cezası ise 2 bin 960 TL oldu. Mahkeme sanığın ekonomik ve sosyal durumuna göre cezanın 24 eşit katsitle alınmasına karar verdi. Buna göre Göcen bu cezasını 124 TL aylık taksitler halinde ödeyecek.

Kuzenler şoke oldu

Olay tarihinde çocuk sayılacak yaşta olduklarını söyleyen kuzenler İbrahim Halil (21), Bülent (22), Sedat (24) ve Seydi Vakkas Tanrıverdi (24), mahkemenin 8 yıl sonra verdiği kararın kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi: “8 yıl önce gerçekleşen ve neredeyse zaman aşımına uğrayacak olan işkence davasında verilen karar çok komik. Olay sonrası hepimiz psikolojik sorunlar yaşadık. Mahkemenin astsubaya hapis cezası vermesini bekliyorduk. Ancak kişi başı 740 TL para cezası verildi. Verilen kararı yanlış buluyoruz. Mahkemenin bu kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacağız”.

Haberin Devamı