Gazete Vatan Logo

İşkenceye ‘fırça’ var ceza yok!

Hayati Demir’in karakolda dövülmesiyle ilgili davada hakim, sanık polisleri önce sert biçimde azarladı. Ardından da suçun işkence olmadığına karar verip dört polise beraat, iki polise para cezası verip, bu cezaları da erteledi

Kağıthane’de 2 yıl önce asker kaçağı olduğu iddiasıyla gözaltına aldıkları Hayati Demir’i gözaltındayken döverek işkence ettikleri iddia edilen 7 polis hakkında soruşturma başlatılmıştı. Demir’in yedi polis tarafından tekme, tokat ve yumruklarla dövüldüğü görüntüler basına yansımıştı. Demir’in şikayeti üzerine başlatılan soruşturmada polisler ‘işkence’ suçunu kabul etmezken, savcılık sorgularında Demir’in kendilerine küfür ederek saldırdığını bu nedenle karşılık vermek zorunda kaldıklarını iddia etmişlerdi. Savcılık olayla ilgili polis memurları M.C. ve A.T. hakkında ‘işkence’ suçundan 3 yıldan 12 yıla kadar, 4 polis memuru hakkında ise ‘işkenceye yardım etme’ suçundan 1,5 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açmıştı. Savcılık 1 polis memuru hakkında takipsizlik kararı vermişti.
Mahkeme başkanı fırçaladı
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına tutuksuz sanıklar katıldı. Mahkeme başkanı kararını açıklamadan önce sanıklara son sözünü sordu. Bir sanık “Pişmanım, kendime hakim olamadım” deyince mahkeme başkanı, “Karakoldan insanların niye korktuğunu sizi görünce anlıyoruz. Paldır küldür adamın tepesine biniyorsunuz. Yapma o zaman bu mesleği. Devlet maaş veriyor size. Yap vur kır diye vermiyor. Ben burada katile katil diyemiyorum. Sizin yaptığınıza bak” diye konuştu.
Beraat ve erteleme
Ardından kararını açıklayan mahkeme, her ne kadar dava işkence suçundan açılmış olsa da dosyadaki delil durumuna göre işkence suçunun oluşmadığını, suç vasfının değişerek ‘yaralama’ suçunu oluşturduğunu açıkladı. Mahkeme sanıkların ‘kasten yaralama’ suçunu da tahrik altında işlediklerini belirterek iki polis memuruna 2 bin 240 lira adli para cezası verdi, ancak hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Diğer 4 polis memurunun ise yine ‘yaralama’ suçundan beraatlerine hükmetti. Mahkeme ayrıca aynı dosyada hem şikayetçi hem de sanık olan Hayati Demir’e de ‘yaralama ve hakaret’ suçlarından beraat verdi.

Haberin Devamı