Gazete Vatan Logo

İsimleri ben belirlerim!

Başbakan Ahmet Davutoğlu gazetelerin Ankara temsilcileriyle dün bir araya geldi. Davutoğlu hükümet kurma çalışmalarından çözüm sürecine kadar birçok konuda önemli açıklamalar yaptı.

İsimleri ben belirlerim!

Davutoğlu seçim hükümeti için görev alırsa; bakan olacak HDP'Ii ve bağımsız isimleri Anayasa'ya göre kendisinin belirleyeceğini söyledi.

Bakanlık kişiye teklif edilecek

Başbakan Davutoğlu, seçim hükümetinin nasıl kurulacağı ile ilgili yorumunu şöyle aktardı: "Cumhurbaşkanımız Meclis Başkanımızla istişare edip seçim kararı alırsa görevlendirme yapacak. Görevlendirilen Başbakan, bakan olacak isimleri tek tek belirleyecek ve onlara teklif götürecek. Tabi bu benim yorumum. Şimdiden kati şeyler söyleyip, bağlamak istemem. Cumhurbaşkanımızın takdiridir."

İsimleri Başbakan belirler

(Geçiş hükümeti nasıl kurulacak) Hala daha 5 gün var, Cumhurbaşkanımızın takdiri. Cumhurbaşkanımız takdirini kullanıp erken seçim dediğinde sonra Meclis Başkanımızla istişare edecek, dağılım belli olacak. Şu partiye şu kadar, bu partiye bu kadar. İlk defa olacağı için hukuki tartışmalar olabilir. Sonra görevlendirilen Başbakan tek tek isimleri tespit edileceklere, teklif edecek, onların kabul etmesi durumunda Cumhurbaşkanımıza arz edilecek bu liste. O andan itibaren Cumhurbaşkanının arzındadır. (Siz mi bakanları belirleyeceksiniz) Yani anayasa öyle diyor. Ama nasıl olacağını tabi o gün o usul içinde düşünürüz. Ama anayasa tarifi o. Yani teklif edilen kişi diyor, reddederse o zaman kişiye teklif gibi oluyor. Ama bunlar dediğim gibi şimdiden böyle çok kati şeyler söyleyip bağlamak istemem.

Haberin Devamı

Nihayet benim anayasadan çıkardığım bu arkadaşlarla. Eğer birisi veya bir parti ben girmiyorum dediğinde de onun yerine yine Başbakanın takdirinde isimler atanır diyor. Güvenoyu yok, ondan sonra seçim süreci başlar. Önemli olan oradaki 2,5-3 ay görev yapacak bu hükümetin uyumlu bir hükümet olması. Benim de böyle bir görevlendirme şartları ortaya çıkması durumunda göz önüne alacağım şey ehliyet, liyakat ve uyumdur. Davutoğlu kendine yeni bir rol biçti bir de hükümet kuruyor demesin kimse. Bunları söylemek için erken. Daha beş gün var. Cumhurbaşkanımız erken seçimi takdir edecek mi? Ama ben 23 Ağustos’tan önce bu sorunun parti genel başkanları tarafından Meclis’te çözülmesini daha doğru bulurdum.

Haberin Devamı