Gazete Vatan Logo

IŞİD ilerliyor Bağdat kaçıyor!

Irak’ta Musul’un ardından çok sayıda kent ve kasabanın kontrolünü ele geçiren IŞİD militanlarının hızla Bağdat’a doğru yol alması başkent sakinlerini paniğe sürükledi. Kaçabilen kaçıyor, kaçamayanlar gıda stokluyor...

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Militanların Bağdat’tan 60-70 kilometre uzaklıkta ordu güçleriyle çatışıyor olması, kentin düşeceği endişelerini artırdı. ABD’li yetkililerin, kentin en büyük hava üslerinden Balad’ı boşaltmaya başladığı haberleri ve Irak ordusuna silah satan Amerikalı firmaların ofislerini başka yerlere taşımaya başlaması da paniğin büyümesine yol açtı.

Kent sokaklarında 2 gündür büyük bir sessizlik olduğu, insanların korkudan evlerinden dışarı çıkmadığı vurgulanıyor.

Top sesleri duyuluyor

Amerikan Fox News TV’sine ismini vermeden konuşan bir ABD’li istihbarat yetkilisi Irak’ta kâbus senaryosunun gerçek olduğunu söyledi. Yetkili, “Bağdat’a girecekler. Yeşil Bölge (Başkentin en güvenlikli bölgesi olarak bilinen Green Zone askeri bölgesi) de düşecek” diye öngörüde bulundu. Kanadalı Ortadoğu uzmanı Neil Hauer ise, Bağdat’taki bir arkadaşıyla telefonda yaptığı görüşmenin detaylarını Reddit sitesinde ve twitter’da paylaştı. Durumun ne kadar vahim olduğu ortaya çıktı:

- Bağdat’ta herkes şehri nasıl terk edebileceğini konuşuyor. Bağdat Havalimanı’nda büyük yığılma var. Uçaklarda hiç yer bulunmuyor.

n Gidemeyenler gıda stokluyor. Panik havası hakim.

- Amerikan elçiliğinin tahliye edildiğine dair bilgiler gelince panik daha da büyüdü.

- IŞİD militanları artık başkente sadece birkaç kilometre uzaklıkta. Başkentten IŞİD’çilerin attığı topların sesi duyulmaya başlandı. Militanların kentin dış mahallelerine ulaştığı bile iddia ediliyor.

- Irak’ta özellikle de Bağdat’ta telefon şebekesinde büyük problem var.

- Irak ordusunun 14 tümeninden 4’ünün 3 gün içinde tamamen dağıldığı belirtiliyor.

Türkler de kaçmaya çalışıyor

IŞİD’in Bağdat’a doğru ilerlemesinin ardından, Irak’ta bulunan Türk vatandaşları ülkeyi terk etmenin yollarını aramaya başladı. IŞİD tarafından rehin alınan Musul Başkonsolosluğu’ndaki görevliler ile Türk TIR şoförlerini kurtarmak için çalışmalar devam ederken, çeşitli sebeplerden dolayı ülkede bulunan Türk vatandaşları dönüş için uçak bileti bulmakta güçlük çekiyor. Türk Hava Yolları (THY), olaylar nedeniyle Musul seferlerini 20 Haziran’a kadar iptal etti. THY ve Irak Havayolları’nın Bağdat’tan İstanbul’a yapılacak seferlerinde de yer bulunamadığı haberleri geliyor.

Kent girişine hendek

Irak güvenlik güçleri, IŞİD’in başkente girişine engel olmak için, Bağdat’tan önceki son yerleşim birimi olan Taci Kasabası’nın çıkışına hendek kazmaya başladı. Ordu, hendekler yardımıyla militanların araçlarla geçişini yavaşlatmaya çalışıyor.

IŞİD Suriye sınırını yıktı

IŞİD, 98 yıl önce İngiltere ve Fransa arasında yapılan Sykes-Picot anlaşmasını, Irak ve Suriye sınırını buldozerlerle yıkarak çiğnedi. Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı topraklarının paylaşımını öngören ve öncülüğünü İngiltere ile Fransa’nın yaptığı gizli Sykes-Picot anlaşmasının öngördüğü Suriye-Irak sınırı terör örgütü IŞİD üyeleri tarafından hafta ortasında delindi. IŞİD üyeleri Irak-Suriye arasında İngilizlerin ve Fransızların 1916 yılında çizdikleri sınırın artık geçersiz olduğunu öne sürerek buldozerlerle sınırı bozdu.

Şİİ LİDERDEN ÇAĞRI: DERHAL SİLAHLANIN


Irak’ın en etkili Şii dini otoritesi olan Büyük Ayetullah Ali el Sistani, Iraklılara ‘teröristlere karşı silahlanmaları’ çağrısı yaptı.

IŞİD’e karşı cihad ilan etti

Temsilcisi Şeyh Abdülmehdi el-Kerbelayi tarafından Kerbela kentinde halka okunan Cuma hutbesinde Sistani, halktan ‘ülkelerini korumalarını’ istedi. Irak’taki Şiilerin dini lideri Sistani hutbesinde şu ifadeleri kullandı: “Tüm Şiilerden ve Ehl-i Beyt takipçilerinden İslam savunucularının zaferi için duaya durma çağrısında bulunuyorum. Eli silah tutabilecek ve teröristlere karşı mücadele edebilecek durumda olanlar, güvenlik güçlerine katılmalıdır. Kim ki hayatını ülkesi ve ailesini savunmak için feda ederse, o kutsal şehitlik mertebesine ulaşır.” Sistani, IŞİD’e karşı cihad emri vermesi’ olarak yorumlanan hutbesinde Irak ordusuna da çağrıda bulundu: “Irak ordusu da cesur olmalıdır. Iraklı siyasiler, silahlı kuvvetlere destek versin ve güçlerini birleştirsinler. İslam’ın zaferi için birlik olun.”


SADDAM’IN KIZI KONUŞTU: Çok mutluyum


Saddam’ın asılmasının ardından Ürdün’de Kraliyet ailesinin korumasında sürgün hayatı yaşayan ve babasının davasında avukat heyetinin başında bulunan hukuk fakültesi mezunu Raghat Hüseyin, Londra’da yayınlanan Arap gazetesi El Kuds el Arabi’ye konuştu: “Irak’ta kazanılan zaferler beni çok mutlu ediyor. İzzet amcanın (Saddam’ın sağ kolu İzzet İbrahim el Duri) birliklerinin de isyancılara katılması çok güzel. Bir gün Irak’a dönebilmeyi çok istiyorum. Tikrit’in kurtarılmış olmasına şükrediyorum.”

Ve IŞİD hedefe Türkiye’yi de koydu

Işid’in medya kolu tarafından twitter’da yayınlanan haritada örgütün İslam devleti kurarak şeriat ilan etmek istediği ülkeler gösterildi. O ülkeler arasında Türkiye de yer aldı. IŞİD’in hedefinde Roma, Kudüs ve Endülüs de var.

Binlerce asker rehin

IŞİD yöneticileri, günlerdir kuzey ve orta Irak’ta devam ettikleri operasyonlarda şimdiye kadar 4 bin 200 Irak askerini rehin aldıklarını, bin 700 askeri infaz ettiklerini, 2 bin 500 askeri ise Sünni oldukları ve tövbe ettikleri için serbest bıraktıklarını öne sürdü.

İranlı komutan başkentte

Başbakan Maliki, Bağdat’ın savunması için yaklaşık 50 bin asker görevlendirdi. Ancak krizin büyümesinden endişe eden İran, Bağdat ile Şiiler için kutsal sayılan Kerbela ve Necef kentlerine asker konuşlandırdı. İranlı askerlerin başında, Devrim Muhafızları’nın elit kolu Kudüs Gücü’nün komutanı General Kasım Süleymani var. Bağdat’a gelen ve operasyonları bizzat yöneten Süleymani’nin fiili olarak Irak Genelkurmay Başkanı gibi davrandığı söyleniyor. İran ise tüm bu bilgileri yalanladı...

Kürtler: Kerkük’ü bırakmayız

Irak ordusunun kaçmasının ardından savunmasız kalan bölgede denetimi sağlamaya çalışan Kuzey Irak Kürt Yönetimi, Peşmerge’nin girdiği Kerkük kentinde çıkmayacağını açıkladı. Peşmerge Bakanlığı, ‘Kürdistan Bölgesi’ dışında kalan Kerkük dahil tüm Kürt yerleşim birimlerinde denetim kurduklarını ve bir daha buralardan çıkmayacaklarını bildirdi. Bu arada Kürt parlamenterlerin de Bağdat’ı terk ederek Kuzey Irak’a döndükleri belirtildi.


Kürt gazeteci öldürüldü

Kürt fotomuhabir Kamran Nijim’in, önceki gün Kerkük yakınlarında Peşmerge güçleriyle IŞİD militanları arasındaki çatışmaları takip ederken vurularak öldürüldüğü açıklandı.

Haberin Devamı